מתקן חולות (ארכיון) (צילום: רויטרס, חדשות)
מתקן חולות | צילום: רויטרס, חדשות

שמונה חודשים אחרי שהכנסת הקודמת אישרה את התיקון השלישי לחוק למניעת הסתננות, הרכב מורחב של תשעה שופטי בג"ץ דחה הערב (שלישי) את העתירה נגד התיקון. עם זאת, 8 מתוך 9 השופטים קבעו כי ההוראה שלפיה ניתן להחזיק מסתננים במתקן השהייה חולות לתקופה של עד 20 חודשים אינה מידתית ולכן "אינה חוקתית ודינה להתבטל".

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

בהחלטתם קבעו השופטים כי לכנסת תינתן תקופה של שישה חודשים לתקן את הוראת החוק ולקבוע תקופת שהייה מירבית במתקן חולות שתהיה מידתית. עד שתתקבל החלטה בכנסת קבע בג"ץ כי תקופת השהייה המירבית תעמוד על 12 חודשים.

עם זאת, השופטים החליטו פה אחד כי הוראת החוק הקובעת כי ניתן להחזיק מסתננים במתקן הכליאה סהרונים לתקופה של עד שלושה חודשים היא חוקתית. "הזכות להחזיק מסתננים במשמרות, בכפוף לקיומם של הליכים לזיהויים או למיצוי אפיקי הרחקתם מישראל, חוקתית היא", קבעה נשיאת בית המשפט העליון מרים נאור.

מסתננים בגבול ישראל-מצרים (צילום: רויטרס)
מסתננים בגבול ישראל-מצרים | צילום: רויטרס

השופט ניל הנדל סבר בדעת מיעוט כי יש לדחות את העתירה במלואה. "גם ההוראה לפיה תקופת השהייה המקסימלית במרכז השהייה היא 20 חודש צולחת את המבחן החוקתי", קבע הנדל. בין היתר הוא טען כי מתקן השהייה דומה יותר במבנהו למתקן פתוח מאשר למתקן סגור ומתנהל בו "חופש תנועה ממשי". לדבריו אכן קיימת פגיעה, אך היא "מוגבלת ומידתית".

"הגבלת חובת הרישום לפעם אחת ביום משמעותה כי המסתנן רשאי להימצא מחוץ למתקן בכל שעות היום - משש בבוקר עד עשר בלילה", הוסיף הנדל. כמו כן ציין השופט כי חלוקת התפקידים בין בית המשפט לבין הכנסת ו"הריסון המתבקש בבוא המשפט להתערב בפעם השלישית במלאכת המחוקק" מטים את הכף לדחיית העתירה.

מירי רגב. ארכיון (צילום: מרים אלסטר / פלאש 90, חדשות)
מברכת על הפסיקה. השרה רגב | צילום: מרים אלסטר / פלאש 90, חדשות

למרות דחיית העתירה נגד התיקון לחוק, ב"מרכז למדיניות הגירה ישראלית", שהצטרף כמשיב לעתירה, הביעו אכזבה מהכרעת בג"ץ בשל דרישת השופטים לקצר את זמן השהייה המירבי בחולות. "מדובר במכת מוות לתקוותם של שכונות דרום תל אביב", אמר יונתן יעקובוביץ, ראש תחום הסברה במרכז. "ההחלטה תביא להשתקעות בלתי הפיכה של עשרות אלפי מסתננים וליצירת מיעוט אתני קבוע תוך שני ספורות".

שרת התרבות והספורט מירי רגב בירכה על החלטת בג"ץ. "תושבי דרום תל אביב זכו היום סוף סוף לפסק דין הוגן שיאפשר לתת פתרון הולך לבעיית המסתננים", אמרה. "נשמתי לרווחה לאחר שבג"ץ אישר את חוק המסתננים שעליו עמלתי בפעם השנייה כיו"ר ועדת הפנים של הכנסת. טוב היה אילו בג"ץ היה נמנע בכלל מלהתערב אך אני מקווה כי התערבותו המתונה לא תפגע בהחזרת המסתננים לארץ מוצאם".

"דרום ת"א תהפוך למתקן למסתננים"

שעות ספורות לפני הכרעת בג"ץ, פרסמה שרת המשפטים איילת שקד פוסט בעמוד הפייסבוק שלה ובו היא מזהירה מפני ההשלכות של פסילת התיקון לחוק בפעם השלישית. "נוסח החוק שאושר על ידי הכנסת בפעם הקודמת רך מדי", כתבה שקד.

העבירה את החוק בוועדת השרים. שקד (צילום: Hadas Parush/Flash90, חדשות)
"דרום ת"א - מתקן שהייה למסתננים" | צילום: Hadas Parush/Flash90, חדשות

"ההוכחה לכך היא שבחודשים האחרונים תופעת ההסתננות, שכמעט והתגברנו עליה, שבה ועשרות אפריקאים חדרו לישראל", הוסיפה שרת המשפטים. "אם יבוטל החוק בפעם השלישית, המשמעות תהיה הכרזה על דרום תל אביב כמתקן שהייה רשמי למסתננים".

לפני כשנתיים פסל בג"ץ את התיקון הראשון לחוק ההסתננות, שאפשר לכלוא מסתננים חדשים שהגיעו לישראל במתקן הכליאה סהרונים למשך שלוש שנים. בעקבות הפסילה חוקק תיקון חדש שמאפשר כליאה ללא הגבלה במתקן השהייה חולות וכליאה לשנה במתקן הכליאה סהרונים, אך גם התיקון הזה נפסל על ידי בג"ץ.