ארז אורבך, שיר חג'אג', יעל יקוטיאל ושירה צור (צילום: TPS)
ההרוגים בפיגוע בארמון הנציב | צילום: TPS

כחודש לאחר פיגוע הדריסה בארמון הנציב בירושלים, בו נרצחו ארבעה חיילים, דנו היום (שני) שופטי בג"ץ בעתירה המבקשת למנוע את הריסת ביתו של המחבל הדורס. הורי הנרצחים בפיגוע ונציגי משפחות שכולות שאיבדו את יקיריהן בפיגועים אחרים הגיעו לבית המשפט כדי להביע מחאה נגד ארגון "המוקד להגנת הפרט" שמגן על המחבל, וכן למחות על המימון שמקבל הארגון מממשלות זרות.

לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו

"אני מרגיש המון כאב", אמר הרצל חג'אג', אביה של סג"מ שיר ז"ל ממעלה אדומים שנרצחה בפיגוע הדריסה. "אני מרגיש שיש המון כוחות שעוזרים למחבלים, למשפחות שלהם, המון כספים שעוזרים להם ולנו אין מי שעוזר. האיחוד האירופי והאו"ם שעוזרים למחבלים נטו. המוח שלי נשרף כאן. אני מקווה שבג"ץ יהרוס את כל הבית ולא יאטום איזו פינה".

הרצל חג'אג', אביה של שיר ז"ל (צילום: חדשות 2)
הרצל חג'אג', אביה של שיר ז"ל | צילום: חדשות 2

לדברים הצטרפה גם אמה של שיר, מירב, שאמרה כי לאחר שבתה נרצחה גם ביתה נהרס. "אף אחד לא דאג לנו לפני שהבת שלי נרצחה", אמרה חג'אג'. "לא מצליחה להבין למה אני צריכה לדאוג למשפחות שלו? צריך להרתיע".

נציג המדינה בדיון הבהיר כי אין כוונה להרוס את בית המחבל, אלא רק לאטום אותו. "מדובר במבנה מגורים שיש בו שתי יחידות דיור - אחת של הורי המחבל ואחת של המחבל ורעייתו", הסביר. "הכוונה היא לאטום את דירת המחבל ולא להרוס אותו והחלטנו לעבור לאטימה מסיבות הנדסיות. לא היה ניתן להרוס את בית המחבל מבלי שייפגע בית הוריו".

שיר חג'ג' ז"ל
שיר חג'ג' ז"ל | צילום:

נציג המדינה הוסיף כי "מטרת ההריסה היא הרתעה לאחרים שלא לעשות פיגוע דומה. זהו לא הליך ענישה אלא הרתעה של מפגעים פוטנציאליים אחרים. נקיטת הצעד הזה היא בהחלט הרתעתית ומונעת ממפגעים לצאת ולבצע פיגועים. כמובן שהדבר הזה הוא לא מוחלט. השימוש בהליך הזה לא ימנע טרור לחלוטין, אבל על פי המידע שקיים השימוש בהליך הזה מרתיע ובמידה מסוימת מפחית את היציאה לפיגועים".

עו"ד מיכל פומרנץ שמייצגת את משפחת המחבל מטעם "המוקד להגנת הפרט" הבהירה כי אין טענה למעורבות של משפחת המחבל, וכי לא היה לה שום קשר לפיגוע. "הם נחקרו על ידי המשטרה ולא נמצא שיש להם שום קשר ולא ידעו דבר", אמרה פומרנץ. בשלב זה התפרץ חג'אג': "אז למה חילקו סוכריות?", קרא עברה.

"הפרקטיקה של הריסת הבתים היא לא חוקית", המשיכה פומרנץ. "עוצמת הטענות מתחזקת כשמדובר באנשים חפים מפשע. לא סתם נמצאים פה בקהל אנשים שלא מאמינים בהרתעה אלא בענישה". גם בשלב זה התפרצו נציגי המשפחות השכולות וקראו: "אל תקבעי לנו במה אנחנו מאמינים, מי את שתקבעי?".

"חייבים להשמיע את קולן של המשפחות השכולות"

לדיון הגיעו גם משפחות שכולות נוספות על מנת להביע תמיכה במשפחות הנרצחים. "התחושות שלי מאוד קשות, לעבור שוב את הדיון הזה של להרוס או לא להרוס", אמרה דבורה גונן, אמו של דני ז"ל שנרצח בפיגוע ירי ביוני 2015 סמוך לרמאללה. "אנחנו חייבים להיות כאן ולהשמיע את קולן של המשפחות השכולות ולא רק את הקול של משפחת המחבל. אני מקווה ומתפללת ששופטי בג"ץ יקבלו את ההחלטה הנכונה. סומכת? לא יודעת. אבל מתפללת".

אין תמונה
דני גונן ז"ל

גם אליעזר רוזנפלד, ששכל את בנו מלאכי ז"ל בפיגוע ירי סמוך לשבות רחל ביוני 2015, תקף את התמיכה הזרה שמקבל הארגון שהגיש את העתירה. "אני מרגיש תחושה קשה שיש כאלה ששולחים כסף כדי לסייע למחבלים. לכל מי שנאשם פה יש הגנה ציבורית של מדינות זרות. תארו לעצמכם שארגון ישראלי ישלח כספים לצרפת כדי להגן על רוצחים. זה הזוי ובלתי נתפס. זה לא אנושי. הכסף הזה צריך ללכת למשפחות השכולות, לאלמנות וליתומים - ולא לקחת את הכסף ולהעביר לכל מיני עמותות שמגנות על טרור".

בתום הדיון אמרו השופטים שפסק הדין יינתן בהקדם האפשרי.

מלאכי רוזנפלד ז"ל
מלאכי רוזנפלד ז"ל | צילום:

בפיגוע הדריסה בירושלים נרצחו ארבעה חיילים ו-13 בני אדם נוספים נפצעו בדרגות פציעה שונות, שלושה באורח קשה, כשנהג משאית דהר אל עבר קבוצת צוערים מבית הספר לקצינים של צה"ל ופגע בהם באזור הטיילת בארמון הנציב בבירה. נהג המשאית נורה ונהרג על ידי כוחות צה"ל. בפיגוע נרצחו: סג"מ ארז אורבך (20), תושב אלון שבות, סגן יעל יקותיאל (20) מגבעתיים, סג"מ שיר חג'אג' (22) ממעלה אדומים וסג"מ שירה צור (20).