אבו גאנם בבית המשפט, היום (צילום: חדשות 2)
אבו גאנם בבית המשפט, היום | צילום: חדשות 2

דרמה בבית המשפט המחוזי בירושלים: במהלך דיון במשפטו של בלאל אבו-גאנם, שביצע את הפיגוע הרצחני באוטובוס בשכונת ארמון הנציב בעיר, הפרקליטות פירטה את הסדר הטיעון שהושג עמו, אך המחבל סירב הבוקר (ראשון) לעמוד על רגליו ולהודות - מה שהוביל להפסקת הדיון.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

פחות מחצי שנה לאחר הפיגוע בו נטבחו שלושה נוסעים באוטובוס, הפרקליטות וסנגוריו של אבו-גאנם הגיעו להסדר טיעון לפיו, הוא יודה ויורשע במעשים שיוחסו לו - וירצה שלושה מאסרי עולם. במהלך הדיון בו היה אמור בית המשפט לאשר את ההסדר, בחר המחבל שלא לעמוד על רגליו בפני השופטים, צעד שנחשב כאי הודאה במעשיו. בשל כך, השופטים דחו את אישור העסקה והפסיקו את הדיון.

המחבל סירב לקום ולהודות (צילום: חדשות 2)
צילום: חדשות 2

"לצורך אישורו של הסדר טיעון, על בית המשפט לקבל את אישורו של הנאשם להסדר ואף לשמוע מפיו את הודאתו בעובדות כתב האישום. הנאשם מסרב לקום ולומר את הדברים ובנסיבות אלו לא נקבל היום את עמדתו של הנאשם. לפיכך בשלב זה אין הסדר בין הצדדים", קבעו השופטים.

לדיון הסוער הגיעו גם נציגי משפחות הקורבנות בכדי להעיד נגד אבו-גאנם המואשם בשלושה מעשי רצח ובשבעה ניסיונות רצח. "תעמידו אותו בכוח", קראו בני המשפחה באולם בית המשפט. "צריך לזרוק אותו לצינוק שלא יקום יותר בחיים".

"זה היה צעד שלא הופתענו ממנו", אמר סנגורו של המחבל עו"ד מוחמד מחמוד. "אם נתנתק מהכבוד לבית המשפט, אי אפשר להכריח אדם לעמוד. אי העמידה הזו לא צריכה לבטל את ההסדר. יש הבדל בין העמידה לקבלת כתב אישום. הנאשם אומר כי הוא מודה, מכיר בבית המשפט, אבל הוא לא רוצה לעמוד".

בפיגוע, אחד הקשים בגל הטרור שפוקד את המדינה בחודשים האחרונים, נרצחו שלושה ישראלים: אלון אנדריי גובברג, חביב חיים וריצ'רד לייקין זכרם לברכה. שלושה בני אדם נוספים נפצעו באורח קשה וארבעה נוסעים נפצעו בדרגות פציעה שונות.

זירת הפיגוע בארמון הנציב (צילום: TPS)
שלושה ישראלים נרצחו בפיגוע | צילום: TPS
הפיגוע באוקטובר 2015 (צילום: TPS)
הזירה בירושלים, בחודש שעבר | צילום: TPS

על פי כתב האישום שהגישה הפרקליטות, המחבל השני בפיגוע (בהאא עליאן) פנה בחודש אוקטובר אל אבו-גאנם בן ה-21, שמזוהה בשנים האחרונות כתומך חמאס. הוא סיפר לו שברשותו 20 אלף שקלים, שבאמצעותם הוא מתכנן לרכוש אקדח על מנת לבצע פיגוע נגד יהודים, בגלל "הפריצות לאל אקצה ובגלל שמתנחלים רוצחים ילדים". בנוסף נטל עליאן סכין שתשמש את השניים במהלך הפיגוע המתוכנן.

ביום הרצח יצאו השניים כשהם חמושים לשכונת ארמון הנציב, שם עלו על אוטובוס בקו 78. הם היו הנוסעים הראשונים באוטובוס, עליו עלו מבלי לשלם. הם המתינו לעליית נוסעים יהודים ולאחר מספר דקות של נסיעה פתחו במתקפה משולבת: אבו-גאנם החל לירות לעבר הנוסעים בעוד עליאן דקר מספר מהם. לאחר שאזלו הכדורים והסכין ננעצה בגופו של אחד הקורבנות, החלו לחנוק את הנוסעים בידיים חשופות.

נרצח בפיגוע. חיים חביב ז"ל (צילום: באדיבות המשפחה)
נרצח בפיגוע. חיים חביב ז"ל | צילום: באדיבות המשפחה
נפצע קשה בפיגוע ומת מפצעיו. ריצ'רד לייקי
נפצע קשה בפיגוע ומת מפצעיו. ריצ'רד לייקי | צילום:
אלון אנדריי גובברג ז"ל
אלון אנדריי גובברג ז"ל | צילום:

הנהג אפשר לנוסעים להימלט

הנהג שהבחין במתרחש עצר מיד את האוטובוס וניסה לפתוח את הדלתות כדי לאפשר לנוסעים להימלט, שני המחבלים סגרו תוך זמן קצר את הדלתות והמשיכו במסע הרצח. שוטרי מג"ב ואנשי כוחות הביטחון שהוזעקו למקום הגיעו בינתיים לזירה, עליאן כיוון את אקדחו הריק לעבר השוטרים ונורה למוות. הנאשם אבו-גאנם נפגע בחזהו מהירי.