אילוסטרציה (צילום: רויטרס)
אילוסטרציה | צילום: רויטרס

שלושה בכירים לשעבר בחברה קדישא במועצה הדתית יהוד נעצרו אתמול (שלישי) בחשד כי גבו תשלום עבור רכישת חלקות קבר - ובפועל לא העבירו את הכסף, במלואו או את חלקו, למועצה הדתית. המעצרים בוצעו בתום חקירה סמויה בת כשנה.

לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו

ברוב המקרים הידועים עד כה מדובר בתושבים הגרים מחוץ ליהוד שביקשו להיקבר בקרקע ולא בקומות, והיו מוכנים לשלם עבור זאת עשרות אלפי שקלים. בחלק מהמקרים התגלתה ההונאה כאשר בני משפחותיהם ביקשו לקבור אותם, ומצאו כי אינם רשומים כבעלי חלקת קבר. עד כה ידוע למשטרה על עשרות קורבנות, והחשד הוא כי ישנם רבים נוספים שרכשו חלקת קבר בסכומים נכבדים ובפועל אינם מחזיקים בחלקת הקבר שנרכשה.

שניים מהחשודים, שנחקרו בגין קבלת דבר במרמה בנסיבות מחמירות והלבנת הון, יובאו הבוקר לדיון בהארכת מעצרם בבית המשפט המחוזי בתל אביב. החשוד השלישי שוחרר בתום חקירתו למעצר בית.

מוקדם יותר החודש הוגש כתב אישום נגד חסידי דוד של עדת הבוכרים, בחשד שניצלה לרעה את מעמדה כחברה קדישא היחידה בבירה של עדת הבוכרים. על פי כתב האישום, העמותה גבתה במרמה סכומים גבוהים במיוחד מהמבקשים לרכוש חלקת קבר בעודם בחיים, כשהם מציגים את המחיר הגבוה כמחיר המקובל עבור חלקת הקבר, ובפועל רשמו את הכספים בספריהם כתשלום עבור חלקת הקבר בתוספת תרומה. במקרים אחרים, נטען בפני הרוכשים כי הם מחויבים בתרומה בנוסף לתשלום עבור החלקה.

על פי כתב האישום, התנהלות זו נמשכה במשך שש שנים, משנת 2008-2014, ב-515 מקרים שונים. הסכום הכולל אותו קיבלה החברה במרמה עומד על יותר מ-6.5 מיליון שקלים. לטענת הפרקליטות, הנסיבות המחמירות של כתב האישום - שהוגש בגין קבלת דבר במרמה בנסיבות מחמירות, איסור הלבנת הון ואיסור עשיית פעולה ברכוש אזור - נובעות גם מתדירות, היקף, שיטתיות ותחכום המעשים.