יוסף קליינמן מגיע מדי יום שני למרפאת הסטודנטים בבית החולים "הדסה עין כרם" שבירושלים, שם הוא זוכה לקבל בחינם טיפול רפואי בשווי רבבות שקלים.

במלחמת העולם השנייה נשלחו אל מחנה ההשמדה אושוויץ כ-3,000 נערים בני 14-16 ורק יחידים מהם הצליחו לשרוד בחיים - בהם גם קליינמן. לפני עשרות שנים הוא העיד במשפטו של אדולף אייכמן והקדיש את חייו לכך שזכר השואה לא יישכח.

"50 שנה אני מופיע בהתנדבות מלאה בבתי ספר. מעולם לא לקחתי אגורה אחת", הוא סיפר על פועלו. "נסעתי לכל מיני מקומות בחינם כי חשבתי שיהיה גמול על המאמצים שלי".

"פרויקט שכולם מרוויחים ממנו"

התכנית שמופעלת ב"הדסה" נועדה לתת לניצולי השואה את אחד הדברים הבסיסיים ביותר שיש - שיניים. למרבה הבושה, רבים מהניצולים סבלו במשך שנים כך שחלק מהם לא היו מסוגלים עוד לדבר ולאכול - מכיוון שלא הצליחו לעמוד בנטל הכלכלי הכרוך בטיפול במרפאתו של רופא מן השורה.

"מהפרויקט הזה כולם מרוויחים", הסביר פרופ' שטבהולך - דיקן הפקולטה לרפואת שיניים באוניברסיטה העברית. "המטופל זוכה לטיפול ברמה הגבוהה ביותר על ידי סטודנטים שמקבלים הדרכה מהמורים הטובים ביותר בארץ. בצורה כזו, יכולים הסטודנטים גם לטפל באנשים שנזקקים בייחוד לדברים כמו שיניים תותבות, לצערנו".

קלרה שוורץ, ניצולת שואה, אישרה את דבריו: "אם הם לא היו באים אולי לא הייתי מחליטה. הייתה דוחה את זה עוד ועוד עד שכבר לא הייתי עושה את זה".

70% מהניצולים זקוקים לסיוע, רק 10% זוכים לו

לפי ההערכה בעמותות השונות, ידם של רק 10% מניצולי השואה משגת לכיסוי עלות טיפולי השיניים היקרים או החלפת התותבות, למרות ש-70% מהם זקוקים לכך.

"עשינו בדיקה בכמה מקומות בירושלים שמאוכלסים בניצולי שואה. מהר מאוד מילאנו רשימת המתנה גם לשנה הבאה".

ובחזקה לקליינמן: הוא משוכנע לגמרי שהטיפול שמוגש לו במסגרת הפרויקט יאפשר לו איכות חיים טובה יותר. "ברוך השם, אני מקווה שבעוד כמה שנים יהיו לי חיים טובים יותר קצת מהבחינה הזאת".

ישנם פרויקטים נוספים למימון עלות טיפול השיניים עבור ניצולי שואה, אלא שלרוב הם מספקים מענה חלקי בלבד או שהזכאות להם מתאפשרת רק לאלו שמצבם הכלכלי קשה ביותר. כך, נאלצים רבים מדי מקרב אלו ששרדו לוותר על טיפול רפואי - שמהווה, במידה רבה, חלק מהזכות להזדקן בכבוד.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק