מדליקות המשואות
מדליקות המשואות | צילום:

לקראת יום העצמאות ה-66 של מדינת ישראל, סיפרו לחדשות 2 Online הנשים שנבחרו להדליק השנה משואה בהר הרצל מה המוטו שלהן בחיים, מיהי האישה הנערצת עליהן וגם מה אנחנו עדיין לא יודעים עליהן.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

מרים זוהר: דוגמה ומופת לדור הצעיר של השחקניות

מרים זוהר
מרים זוהר | צילום:

שחקנית תיאטרון בית לסין הוותיקה נבחרה להדליק משואה בשל העובדה שהיא מעשירה את עולם הבמה והתרבות בישראל זה 65 שנה וממשיכה בעשייתה התיאטרלית גם היום. זוהר גילמה עשרות דמויות בלתי נשכחות של נשים חזקות הנאבקות על מימוש דרכן הייחודית בעולם. היא מהווה דוגמה ומופת לדור הצעיר של שחקניות במה. מרים זוהר הייתה ילדה ניצולת שואה. היא גורשה עם משפחתה לקפריסין ומשם הגיעה לישראל, הצליחה לבנות קריירה מפוארת ולרכוש את השפה העברית על בוריה, ומהווה סמל לתחיית העם ותקומתו.

מה אנחנו לא יודעים עלייך? "כשעברתי את הבחינה בהבימה, לא ידעתי את השפה. כששאלו אותי מי ישב בבחינה שלי, עניתי 'אני חושבת שבן גוריון'".

מה המוטו שלך בחיים? "העבודה מחזיקה את האדם. קיבלתי עכשיו את לוח ההצגות לחודש מאי ויש לי שם 'רק' 20 הצגות".

מיהי האישה הנערצת עלייך? "מרלן דיטריך. היא הייתה אישה מיוחדת במינה, גרמנייה שנאבקה בנאצים. בעלי עבד איתה ולילות שלמים היא סיפרה לו סיפורים כבירים. מרלן דיטריך היא סמל של אישה לוחמת עבורי".

הרבנית עדינה בר שלום: חוללה שינוי עצום בציבור החרדי

בתו של הרב עובדיה יוסף ז"ל תצטרף ליאיר לפיד?
הרבנית עדינה בר שלום | צילום:

בתו של מרן הרב עובדיה יוסף זצ"ל תדליק משואה השנה בשל כושר המנהיגות שלה והחזון. בר שלום משלבת באישיותה השקפה חרדית, פתיחות מחשבתית ויכולת ביצועית מרשימה. היא הגתה את הרעיון לאפשר לציבור החרדי, גברים ונשים כאחד, לרכוש השכלה אקדמית ולהשתלב במעגל התעסוקה במשרות בכירות, ובכך גם לקרב בין זרמים חברתיים שונים בקרב העם. לשם כך הקימה את המכללה החרדית בירושלים, חרף התנגדויות רבות הן מצד ההנהגה החרדית והן מחוגים אקדמיים. בכך חוללה הרבנית בר שלום שינוי עצום בציבור החרדי.

היא נשואה לרב עזרא בר שלום, אמא לשלושה, סבתא ל-13 נכדים וסבתא רבה לנין אחד.

מה אנחנו לא יודעים עלייך? "בגיל 18 זכיתי להינשא לבעל לתלמיד חכם גאון וגדול בתורה (גם הוא חושב שהוא זכה)".

מה המוטו שלך בחיים? "יגעת ומצאת תאמין"

מיהי האישה הנערצת עלייך? "אמא שלי, הרבנית מרגלית יוסף זצ"ל. היא גידלה 11 ילדים מוצלחים ושימשה עזר כנגדו לגדול הדור, אבי ומורי, מרן הרב עובדיה יוסף זצ"ל".

ד"ר קירה רדינסקי: אחת מהממציאים המבטיחים בעולם

אין תמונה
ד"ר קירה רדינסקי, ארכיון

ד"ר רדינסקי, מדענית בטכניון בתחום מדעי המחשב, סומנה בכתב עת טכנולוגי של אוניברסיטת MIT כאחת מ-35 הממציאים הצעירים המבטיחים בעולם. ד"ר רדינסקי, בת 27, פיתחה מתודולוגיה במערכת הממוחשבת לניבוי אירועים עתידיים על סמך ניתוח טקסטים בני מאות שנים מה"ניו יורק טיימס" ומאנציקלופדיות שונות המתעדכנות כל הזמן. המערכת מאתרת תבניות של אירועים ודפוסי סיבתיות ועל פיהם ניתן לחזות התרחשויות חוזרות כמו אסונות טבע, מגפות וגלי אלימות קשים.

היא נשואה לחברה הטוב ביותר מימי הילדות, שגיא דוידוביץ'.

מה אנחנו לא יודעים עלייך? "גדלתי עם נשים בלבד. אמא, דודה וסבתא. כל אחת מהן מהנדסת במקצועה. אף אחת מעולם לא התחתנה במהלך חייה".

מה המוטו שלך בחיים? "לדמיין את עצמך בקו הסיום"

מיהי האישה הנערצת עלייך? "אני מעריצה את מארי קירי. מעבר להיותה מדענית פורצת דרך בתחום הרדיואקטיביות והאישה הראשונה לקבל פרס נובל, ועוד בשני תחומים, היא הייתה גם פטריוטית. היא נולדה בפולין וחיה רוב חייה בצרפת. היא קראה לחומר הראשון שהיא גילתה 'פולוניום' על שם המדינה שהיא אהבה".

כרמלה מנשה: האמא של החיילים

כרמלה מנשה
כרמלה מנשה | צילום:

אשת התקשורת בעלת ההישגים יוצאי הדופן, משמשת ככתבת הצבאית של קול ישראל זה 25 שנה. כרמלה מנשה, שצברה ידע וניסיון רב, נחשבת לבת סמכא בתחום שהיה עד לכניסתה אליו נחלתם של גברים בלבד. היא מוערכת הן בציבור והן בקרב בכירי צה"ל. תרומתה הייחודית מתבטאת בכך שלצד הסיקור הצבאי היא השכילה לטפח את התחום האנושי. עד היום נחשבת מנשה ל"אמא של החיילים", עם אוזן קשבת לכל חייל וחיילת הנקלעים למצוקה והמבקשים יד תומכת. כל פנייה נבדקת על ידה ביסודיות עד לפתרונה המלא.

מה אנחנו לא יודעים עלייך? "להיכנס לעזה או ללבנון זו מבחינתי שגרת חיים, אבל אני חסרת אונים כשזה מגיע לביצוע פעולה קצת יותר מורכבת במחשב. אני טכנופובית".

מה המוטו שלך בחיים? "המאבק על שוויון מעמד האישה לא הסתיים, צריך להמשיך ולהוביל שינוי חברתי עמוק בחברה הישראלית".

מיהי האישה הנערצת עלייך? "אמא שלי, לואיז, בת 86 שעלתה לארץ מעיראק כמהגרת חסרת כל. למרות הקשיים, היא עבדה בכל עבודה מזדמנת, בנתה כאן את ביתה כשהחינוך היה בראש סולם העדיפויות ומילות המפתח היו חמלה, יושר, הגינות והסתפקות במועט. אמא שלי עיצבה את אישיותי".

האלופה אורנה ברביבאי: האישה הראשונה בצה"ל שהגיעה לדרגת אלוף

האלופה אורנה ברביבאי
האלופה אורנה ברביבאי | צילום:

ראש אגף כוח אדם היא האישה הראשונה בצה"ל שהוענקה לה דרגת אלוף. בעבר היא מילאה תפקידים בכירים בתחום משאבי אנוש כקצינה הראשונה בתפקיד, קצינת שלישות פיקודית, קצינת שלישות ראשית, ראש חטיבת כוח אדם בזרוע היבשה, ראש מטה אגף כוח אדם וראש אגף כוח אדם. האלופה אורנה ברביבאי תדליק משואה כנציגת צה"ל, והיא מייצגת את האפשרות הקיימת בפני חיילות וקצינות להעפיל ולהגיע לצמרת הצבא.

היא נשואה למשה, אמא לשלושה (טל, מור וישי) וסבתא לרומי.

מה אנחנו לא יודעים עלייך? "מאז כניסתי לתפקיד, כל תמונות פורום המטכ"ל נעשות ללא כומתה. הכומתה לא מחמיאה לי".

מה המוטו שלך בחיים? "בכל אדם יש פוטנציאל להצליח"

טלי פרץ-כהן: עבודת קודש נגד אלימות ותקיפה מינית

טלי פרץ-כהן
טלי פרץ-כהן | צילום:

פרץ-כהן מטפלת בתופעה הקשה והכאובה המתרחשת בחברה הישראלית של אלימות ותקיפה מינית, בעיקר נגד נשים. בתפקידה כמנהלת מרכז הסיוע בגליל ובגולן לנפגעי האלימות, צעירים ומבוגרים כאחד, עושה גב' פרץ-כהן עבודת קודש הדורשת תעצומות נפש אדירות. היא פועלת הן בליווי ובטיפול מקצועי בנפגעים והן בארגון מערכת חינוך והסברה בקרב הציבור לשם העלאת המודעות לתופעה מדאיגה זו ולמניעתה.

היא מתגוררת בקריית שמונה, בת זוג ליעקב פרץ ואמא לדניאל בת ה-24 ואריאל בת ה-6.

מה אנחנו לא יודעים עלייך? "חברותיי העובדות במרכז הסיוע תכננו לרשום אותי ל'משחקי השף' ובתי בת ה-6 מתכננת לרשום אותי ל'מאסטר שף'".

מה המוטו שלך בחיים? "רק הקמת תכנית לאומית תאפשר לצמצם את מימדי תופעת האלימות והתקיפה המינית"

מיהי האישה הנערצת עלייך? "ד"ר אורנה דלי גוטפריד, מנהלת מרכז לסוכרת נעורים ואינדוקרינולוגית במרכז הרפואי זיו בצפת. ד"ר גוטפריד היא אישה קטנה, אבל גדולה מהחיים, שהגיעה ממרכז הארץ לפריפריה מתוך אידאולוגיה לתת לאזרחי וילדי הפריפריה שירותי בריאות מפותחים".

גאולה כהן: דמות ייחודית בתולדות המאבק על עצמאות ישראל

גאולה כהן
גאולה כהן | צילום:

כהן היא דמות ייחודית בעלת אידיאולוגיה מובהקת בתולדות המאבק על עצמאותה וקיומה של מדינת ישראל, ולוחמת נועזת במחתרות האצ"ל והלח"י נגד הבריטים, בתקופת טרום המדינה. הקריינית הראשית של תחנת השידור המחתרתית, נידונה על ידי הבריטים למאסר, אך הצליחה להימלט מהכלא. היא הצטרפה לתנועת הליכוד ובמשך 19 שנה כיהנה כחברת כנסת ושימשה גם כסגנית שר במשרד המדע. בין יוזמותיה הבולטות היה חוק יסוד ירושלים. במשך כל השנים היא מקדישה את כל פעילותה הציבורית למען שלמות הארץ ולמען החברה בישראל ולהעלאת יהודים מהתפוצות.

גל יוסף: יו"ר מועצת התלמידים הארצית

גל יוסף
גל יוסף | צילום:

גל יוסף, בת 16, היא תלמידת כיתה י"א בבית הספר התיכון "אחד העם" בפתח תקווה. מגיל צעיר היא השתתפה בפעילויות של בני נוער בתחומים חברתיים והשפיעה על בנות נוספות להתנדב למען הקהילה. משגילתה יכולת מנהיגות המשולבת בשיקול דעת ואחריות, נבחרה יוסף תחילה ליושבת ראש מועצת התלמידים העירונית וכיום היא משמשת כיושבת ראש מועצת התלמידים הארצית.

היא בת בכורה ואחות גדולה לשקד ודור.

מה אנחנו לא יודעים עלייך? "זכיתי במקום השני באולימפיאדת המתמטיקה הארצית של מופ"ת".

מה המוטו שלך בחיים? "החינוך כל כך חשוב בעיניי, משום שאנחנו דור העתיד של המדינה ואנחנו נקבע איך תיראה המדינה בעוד עשרות שנים".

מיהי האישה הנערצת עלייך? "יעל רום ז"ל, הראשונה בהיסטוריה שסיימה קורס טיס צבאי מלא בחיל האוויר הישראלי. היא גם הטייסת הראשונה שהטיסה מטוס מעבר לקווי האויב".

מרים פרץ: "אם הבנים"

מרים פרץ (צילום: חדשות)
מרים פרץ | צילום: חדשות

פרץ משמשת סמל לגבורת הרוח היהודית והישראלית ומהווה מופת לנתינה ועזרה לזולת. פרץ, ילידת מרוקו, היא אשת חינוך. שניים מבניה, סרן אוריאל פרץ ורב סרן אלירז פרץ, נפלו כקציני צה"ל על משמר האומה וביטחונה. למרות האסון הכפול היא גייסה את כל כוחות הנפש וגם כיום היא פועלת לחיזוק רוחם של פצועי צה"ל ומשפחות שכולות, וכל זאת מתוך אהבת הארץ ואהבת עם ישראל.

בעלה אליעזר פרץ ז"ל נפטר משברון לב אחרי נפילתו של בנם הבכור, אוריאל. היא אמא לשישה ילדים (אוריאל ז"ל, אלירז ז"ל, אביחי, הדס, אליאסף ובת אל) וסבתא לשבעה נכדים.

מה אנחנו לא יודעים עלייך? "אני מפונה משארם א-שייח. חייתי שם וחוויתי את מחירו של השלום בפינוי, וגם את מחירה של המלחמה בנפול בניי".

מה המוטו שלך בחיים? "שעות המשבר הפוקדות את האדם הן גם רגעי צמיחתו. אלו הרגעים בהם מתגלים כוחותיו הגדולים".

מיהי האישה הנערצת עלייך? "רחל המקראית. היא מייצגת בעיניי את הכאב, ובצד הכאב את ההבטחה לבניין, לתקומה ולהבטחה לשובם של הבנים בשלום הביתה".

מקסין פסברג: תורמת במשך שנים לכלכלת ישראל

מקסין פסברג
מקסין פסברג | צילום:

מנכ"לית אינטל ישראל מעניקה לאורך השנים תרומה חשובה לכלכלת ישראל. פסברג, שעלתה לישראל מטעמים ציוניים, משמשת דוגמה מעוררת לנשים השואפות להגיע לעמדות בכירות בכלכלה ובתחומי הטכנולוגיה המתקדמת. היא הצעידה קדימה את אינטל, חברה המעסיקה כ-10,000 גברים ונשים, ביניהם חרדים וערבים, והצליחה להפוך את מתחם אינטל בקריית גת למרכז הייטק ולתרום לחוסנו הכלכלי של האזור כולו.

מה אנחנו לא יודעים עלייך? "אני חולה בסכרת מגיל 11 וחשוב לי שילדים יידעו שאפשר להגיע למרחקים גם עם סכרת נעורים".

מה המוטו שלך בחיים? "No pray, no luck, no hope - only hard work".

מיהי האישה הנערצת עלייך? "בהבזק ראשון בחרתי ביעל שקמה והרגה את סיסרא, כנציגת הנשים שלאורך ההיסטוריה הגנו על העם בעיתות מצוקה. אבל אני בוחרת בסבתא שלי, שרה סרברו, אשתו והעזר כנגדו של סבא שלי שהיה ראש העיר שבו גרו בדרום אפריקה. במלחמת העולם השנייה סבא נשא נאומים, אבל היא ניהלה את העניינים וגייסה את הכסף לרכישת אמבולנסים".

שחר פאר: הטניסאית המצליחה בארץ בכל הזמנים

"לא צריך לקרות". שחר פאר
שחר פאר | צילום:

פאר תייצג השנה בטקס הדלקת המשואות את הנשים הספורטאיות בישראל, שהגיעו להישגים מרשימים ומעוררי כבוד בתחרויות בינלאומיות. היא טניסאית בעלת עוצמה ומעוף, נחשבת למצליחה ביותר בישראל בתחום זה, בכל הזמנים. היא השתתפה בעשרות תחרויות והתקדמה בדירוג העולמי. דירוג השיא שלה היה מקום 11 בעולם.

מה אנחנו לא יודעים עלייך? "עברתי טסט שני למרות העובדה שהשתלבתי בנתיב הנגדי".

מה המוטו שלך בחיים? "להיות צנועה ולכבד כל אחד. תמיד אני זוכרת מאיפה באתי וכמה קשה עבדתי בשביל להשיג כל דבר בחיים".

מיהי האישה הנערצת עלייך? "אמא שלי היא אחת הנשים הכי אצילות שיצא לי להכיר. אישה שמחה שיש לה לב רחב. יש לה צניעות מיוחדת במינה".

פסקל ברקוביץ': בכוח רצון כביר הגיעה להישגים בינלאומיים

פסקל ברקוביץ'
פסקל ברקוביץ' | צילום:

פסקל ברקוביץ' היא ספורטאית פראלימפית המתאמנת לקראת אולימפיאדת ריו 2016 שהפכה, כספורטאית וכאדם, למקור השראה וסמל של מצוינות. פסקל, ילידת צרפת, עלתה לבדה לארץ בגיל 17, זמן קצר לאחר ששתי רגליה נקטעו בתאונת רכבת. היא הייתה המתנדבת הראשונה בצה''ל המרותקת לכסא גלגלים. בילדותה הייתה פסקל אלופה אזורית בהתעמלות קרקע ולאחר עלייתה לארץ, נכנסה לנבחרת שחייה לנכים וחזרה לרמה ספורטיבית הישגית. במקביל, היא החלה בקריירה עיתונאית בינלאומית והפכה לסופרת של רבי מכר בעולם.

בגיל 40 ברקוביץ' חזרה לזירה הספורטיבית הבינלאומית, ולאחר שהתקבלה לנבחרת חתירה אקדמית היא יצגה את ישראל במשחקים הפראלימפיים בבייג'ינג 2008 שם סיימה במקום השמיני. לאחר מכן, פנתה אז לענף ספורט חדש, אופני-יד, וייצגה שוב את ישראל במשחקים הפראלימפיים של לונדון ב2012 שם סיימה במקום ה-6. לאורך כל השנים, היא מתאמנת במקביל במגוון ענפי ספורט אתגרי כגון צניחה, סקי מים, סקי שלג ורכיבה על סוסים.

מה לא יודעים עלייך? הגעתי למקום הרביעי באליפות העולם האחרונה בטיפוס ספורטיבי שנערכה בפריז.

מה המוטו שלך בחיים? "להפוך את האתגר להזדמנות, להפוך את כל טיפול המזל שקיבלנו לאגם פרטי, מיוחד ושמח".

מיהי האישה הנערצת עלייך? "אני מעריצה את כל הנשים שאני פוגשת בזמן ההרצאות והסדנאות שלי. כל אחת מספרת לי על ההתמודדויות היומיומיות שלה. כל אחת עם הקושי שלה מעוררת השראה. לא צריך לפתוח גוגל כדי למצוא דמויות להערצה, הן מופיעות כאן מולנו יום יום".

הינדיה סולימן: תרמה לקידום מעמד הנשים בכפר בועיינה-נוג'ידאת

הינדיה סולימן
הינדיה סולימן | צילום:

הינדיה סולימן, היא בת למשפחת פלאחיה המוסלמית מהכפר בועיינה-נוג'ידאת. סיפור חייה מעיד על היותה מנהיגה ויזמית מלידה. היא התאלמנה בגיל 28 וגידלה לבד את ארבעת ילדיה. שלושת בניה שירתו בצה"ל. למרות השכלתה החלקית, היא פעלה בתבונה ובתושייה והצליחה לפרנס בכבוד את משפחתה. היום היא מנהלת מרכז לאמנות ולמלאכת יד של נשים, המשמש גם מיזם תיירותי שוקק חיים בשם "פנינת העמק" שנתמך על ידי משרד התיירות.

בלייניש זבדיה: משמשת דוגמה ומופת לבנות העדה האתיופית

בלייניש זבדיה
בלייניש זבדיה | צילום:

זבדיה נולדה באתיופיה, עלתה לארץ בגיל 17, רכשה השכלה אקדמית והצטרפה למשרד החוץ. היא מילאה תפקידים בכירים בארץ ובחו"ל, ומשנת 2012 משמשת זבדיה כשגרירת ישראל באתיופיה. בלייניש משמשת דוגמה ומופת לנשים בנות העדה האתיופית השואפות להגיע למשרות משמעותיות התורמות לחוסנה של החברה בישראל.

לימור לבנת (צילום: גל חרמוני)
לימור לבנת | צילום: גל חרמוני

שרת התרבות: "פסיפס ייחודי של החברה הישראלית"

שרת התרבות והספורט ויושבת ראש ועדת השרים לענייני סמלים וטקסים, לימור לבנת, שבה ובירכה את מדליקות המשואות לשנה זו. "כל אחת מ-14 הנשים שנבחרו השנה להדליק את המשואות, תרמה בתחומה תרומה משמעותית לקידום המדינה והחברה הישראלית", מסרה השרה. "כולן ראויות ובעלות הישגים מרשימים, שעולים בקנה אחד עם הנושא המרכזי של הטקס".

"זוהי רשימה מגוונת המייצגת פסיפס ייחודי של החברה הישראלית ונותנת השראה להעצמה נשית", המשיכה לבנת. "נשים הן החוט שמאחד בין כולנו: כל אחד ואחת יצאו מרחמה של אישה, ולכל אחד ואחת יש אישה קרובה: אמא. דודה. חברה. שכנה. סבתא. אחות. בת. לפחות אחת".

"בחירת הנושא המרכזי, 'זמן נשים', נועדה להעניק רוח גבית למאבק הנשים נגד פערי השכר, כמו גם לדרישתן למתן הזדמנות שווה וייצוג הולם במשרות בכירות ולמאבק החשוב נגד תופעת האלימות כלפי נשים על כל היבטיה", סיכמה לבנת. "אני מאמינה שכל משואה שתודלק השנה תיצור סדק נוסף בתקרת הזכוכית שעדיין ניצבת מעל ראשן של נשים רבות בישראל, כי הגיע זמן נשים".