ההפגנה החברתית הגדולה בתולדות ישראל: קצת יותר משלושה שבועות לתוך מחאת הדיור שהפכה במרוצת הזמן ל"מחאת יוקר המחיה", נערכה "הפגנת כל הזמנים" - עם כ-320 אלף מפגינים ברחבי הארץ. את ההפגנה ליווינו בשידור חי ורציף כאן בחדשות 2 באינטרנט מהמוקדים השונים ברחבי הארץ.

ברחובות תל אביב צעדו למעלה מ-280 אלף מפגינים, מספר גדול הרבה יותר מההפגנה ההמונית שנערכה בשבוע שעבר, אז היו כ-150 אלף איש בהפגנות השונות ברחבי הארץ ורק כ-50 אלף בתל אביב. בירושלים צעדו כ-30 אלף איש, ועוד אלפים רבים במוקדי ההפגנות ברחבי הארץ, ובסך הכל, על פי ההערכות - כ-320 אלף מפגינים.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק  

צפו: ארצי, ריטה ורביץ במחאת הענק

המחאה החברתית, קיץ 2011 (צילום: AP)
הערכות: 320 אלף מפגינים ברחבי הארץ | צילום: AP

בין הנואמים בהפגנה אמש היו דפני ליף, ממארגני המחאה; איציק שמולי, יו"ר התאחדות הסטודנטים; הרב בני לאו, פעיל חברתי מירושלים; הסופר הערבי עודה בשאראת; מעין דרעי, נערה מכפר שלם; שירה אוחיון, אם חד הורית; והפעיל החברתי צ'רלי ביטון. 

יו"ר התאחדות הסטודנטים, איציק שמולי, אמר למפגינים כי "מעולם לא התאחדו רבים כל כך כדי לשנות את העתיד. ותמיד היו פה הפגנות על העבר, אך זו הפעם הראשונה שמאות אלפים מתכנסים שוב ושוב כדי להגיד למנהיגים 'אנחנו רוצים שינוי'".


"צעירים דורשים צדק חברתי בכל העולם, ועכשיו תורנו", הוסיף נציג הסטודנטים. "לא שינוי פרסונלי זה לא מעניין, אנחנו דורשים כלכלה אנושית, כלכלה שלא דורסת אנשים. כלכלה שיכולה לראות את המצוקות של האנשים ולא לחשב מספרים".

 

"אני לא מופתעת מכמות האנשים", אמרה הבוקר סתיו שפיר, מראשי המאבק, בראיון עם ערוץ החדשות. "כל הדבר הזה הוא הפתעה מאוד גדולה. אף אחד לא ציפה שהדבר הזה יקרה, ופתאום כשתנועה כזאת מתחילה לפרוח זה דבר מדהים. אנחנו רוצים להמשיך את הלחץ על הממשלה, כדי שתמצא פתרונות מהר ככל שניתן".

"אין סיבה שהממשלה תירתע", המשיכה שפיר. "אנחנו מרגישים שהממשלה התנתקה מהעם - ורוצים שהיא תחזור אל העם. לא ממשלת נתניהו בגדה בנו, אבל היא לא עשתה מספיק למען הדברים שאנחנו מוחים נגדם. אני לא יודעת אם אנחנו נשב בדיונים עם הוועדה שהקים ראש הממשלה. זה שהוא הודיע על כך זה משהו אחד - אבל אנחנו צריכים עוד לראות איך זה יקרה".

בשבת: מחאות מקומיות. העצרת בת"א בשבת שעברה (צילום: AP)
נחיל אנושי ברחובות תל אביב | צילום: AP

הרב בני לאו, פעיל חברתי מירושלים, נאם אף הוא בעצרת. "אנו, אנשי בית אל וקדומים, רוצים גם כן צדק חברתי, גם אנחנו רוצים לשנות את סדרי העדיפויות", אמר הרב לאו על הבמה. "אנחנו נמצאים יומיים לפני תשעה באב, אנחנו אומרים - לא באנו להרוס. אנו כולנו יוצאי השואה. אנו לא יכולים לשחק בבית, הבית הזה צריך לעמוד עוד שנים והוא נבנה בצדק חברתי. אני קורא לכל חלקי העם, לכל הפוליטיקאים, ליהודים ולשאינם יהודים - האוהל הזה יכול להכיל את כולם - יש מקום לכולם".

 

דפני ליף: "העם לא דורש, העם החליט - צדק חברתי"

 

מי שהפכה למנהיגת המחאה, דפני ליף, עלתה לנאום לקראת תום ההפגנה. "הרוח נושבת בעצמה ואי אפשר להשתלט עליה", אמרה ליף. "אומרים לי שהדבר הזה גדול עלי – זה נכון, הדבר הזה גדול מאיתנו. ומה אומרים: בואו נשב, תהיו ספציפיים, תגידו מה אתם רוצים, כל מה שהם רוצים זה לנסות להכניס אותנו לחדרים קטנים שמוארים בפלורסנט. ובחדרים האלה יש מזגנים. כאן חם, יש לחות ונושבת רוח. אבל בחדרים האלה לא נושבת שום רוח, האוויר מלאכותי, בחדרים האלה יש רק מזגן. הם מנסים לפלג אותנו – זה לא יילך להם ואם לא הבינו עד עכשיו - היום הם הבינו".


"עכשיו זו שעת הרוח, שעת הזעקה", צעקה דפני. "לאלה שיושבים בבית - אנחנו מחכים לכם, זה שלנו ביחד. כל יום יש כותרת שיש בנו קרע, שאנחנו מסוכסכים ... אין שום קרע, יש פה משפחה אחת מגוונת בדעות, ברקעים בהשלכות והאמונות, ובמשפחה מותר לריב ולהתווכח, זה לא סותר את הביחד. כולנו פה ביחד רוצים לחיות פה בכבוד. ולכל מי שצריך, תזכורת משבוע שעבר: שכר הוגן – שוק העבודה הפך נצלני, אנחנו חיים למחייתנו, אנחנו לא עבדים; חינוך חינם לכולם – לא משנה מהי האמונה; בריאות – כל מילה מיותרת; רווחה – המדינה הולכת ומשתמטת מאזרחיה; דיור – יש אנשים והרבה שעוד אתמול העיפו אותם מהבית שלהם, לחלקם יש משפחות טלרובם אין אמצעים. קורת גג היא הבסיס, זה לב העניינים זה הדבר הראשון שצריך לטפל פה".

 

ליף המשיכה ואמרה: "הם אומרים שאנחנו מאוהבים בעצמנו. אנחנו מאוהבים בעתיד שיכול וצריך להיות לנו, אנחנו חוזרים לאהוב אחד את השני. אנחנו אוהבים יותר מכל את רוח הדרך החדשה הזו, שאיתה כל חלום אפשרי. היום לפני 40 שנה אמא שלי עלתה לארץ עם משפחתה מלטביה. וגם היא כמו כולנו מפחדת שלא נצליח. אז אמא, אני מבטיחה לך: העם כבר לא דורש צדק חברתי. העם החליט צדק חברתי!".

עצרת המחאה הגדולה בתל אביב (צילום: חדשות 2)
מאות אלפים בתל אביב, הערב | צילום: חדשות 2

צ'רלי ביטון: "זה הרגע הגדול שלכם, המדינה הזו שלכם"

אחרי ליף עלה אל הבמה מנהיג "הפנתרים השחורים" לשעבר, צ'רלי ביטון. "תגידו הידד לאישה הזו (דפני ליף) שהצליחה להוציא חצי מיליון אנשים לרחוב, שאנחנו צריכים להגיד לה 'את עצומה'. חצי מיליון אנשים ברחבי הארץ שיצאו לרחובות ואמרו לממשלה עד כאן!", קרא ביטון.

"40 שנה חלפו מאז היום שקמתי ויצאתי חדור אמונה וקראתי לצדק", אמר ביטון. "אבל התקווה שלי דעכה משנה לשנה וחוסר הצדק של הממשלה גבר, המחאות שראיתי היו מעטות לא מאורגנות והכי חשוב לא נחושות. אבל עכשיו,  אחרי ארבעים שנה, החזון שלי מתגשם. אתם החלטתם צדק חברתי, ואתם תכפו זאת על הממשלה אם ירצו או לא ירצו. ניסינו בטוב טעם ובפנים יפות אבל זה לא עזר, אתם תכפו על הממשלה". 

"אז תרשו לי להגיד לממשלה האטומה הזו – ממשלה אטומה, אופוזיציה אטומה – אתם זה עם ישראל ושיידעו יפה מאוד", הוסיף ביטון. "ואני בשר מבשרכם, זה הרגע הגדול שלכם, המדינה הזו שלכם. התעוררתם ובאתם לדרוש אותה בחזרה. אנשים יקרים, פרחים מלבלבים.... פנתרים מנוקדים הם יותר חזקים מגדול האריות. חזקו ואמצו אתם תנצחו את הממשלה הארורה הזו, אני אוהב אתכם".

שלמה ארצי, ריטה ויהודית רביץ הלהיבו את הקהל

המפגינים יצאו בשעה 21:00 מכיכר הבימה בעיר והגיעו בהמשך למקום העצרת ברחוב קפלן מול הקרייה. במשטרת מרחב ירקון סגרו את רחוב קפלן לתנועה בשני הכיוונים עד השעה 4:00 לפנות בוקר. בשתי ההפגנות הקודמות אירעו עימותים בין מפגינים לשוטרים בשעות הלילה, לאחר סיום העצרת המרכזית.

החל מ-19:00 נסגרו הרחובות הבאים: רחוב אבן גבירול בקטע שבין קרליבך, מרמורק ועד ארלוזורוב בשני הכיוונים, רחוב מרמורק, שדרות בן ציון מרחוב מלך ג'ורג' עד לבימה, רחוב דיזנגוף מהמלך ג'ורג' עד אבן גבירול, שדרות רוטשילד בין הבימה עד שנקין, בשני הכיוונים. כמו כן, נסגרו לתנועה הצירים המובילים לרחובות הסגורים.

שלמה ארצי עם דפני ליף על הבמה (צילום: חדשות 2)
שלמה ארצי עם דפני ליף על הבמה | צילום: חדשות 2

קרוב ל-30 אלף הפגינו בירושלים

גם במאהל המחאה הירושלמי נערכה אמש הפגנת ענק, בהשתתפות כ-30 אלף בני אדם. בשעה 21:00 יצאו המפגינים מהמאהל בגן הסוס לעצרת מרכזית שנערכת בכיכר פריז, סמוך לבית ראש הממשלה נתניהו.

הצעדה עברה במרכז העיר, ליד המאהל שתומך בדיור הציבורי, שממוקם בגן העצמאות. בעצרת הופיעו הזמרים מוש בן ארי, אתניקס והסופר והעיתונאי סייד קשוע היה בין הנואמים.

הבמה המרכזית, ומאחוריה מגדלי עזריאלי (צילום: חדשות 2)
הבמה המרכזית, ומאחוריה מגדלי עזריאלי | צילום: חדשות 2

"ירושלים הכי יפה היום, יותר ממה שראיתי אי-פעם", אמרה מירב כהן, ממארגני ההפגנה בירושלים. " היא זוהרת בערבות הדדית, אנשים כאן מתוך איכפתיות למה שקורה כאן. אני חושבת שבשבוע הקרוב ראש הממשלה חייב להראות לציבור שכוונותיו טובות, ושכוונותיו רציניות".

מחאת הדיור שוברת שיאים (צילום: חדשות 2)
ההפגנה החברתית הגדולה בתולדות המדינה | צילום: חדשות 2

צומת השומרים נחסם לתנועה בגלל ההפגנה

חוץ מהפגנת הענק בתל אביב, יצאו עוד עשרות אלפי בני אדם לצמתים מרכזיים ברחבי הארץ כדי להביע תמיכה בהפגנה המרכזית.

להקדיש כמה שלטים לחיים בשחור (צילום: AP)
ממשיכים ביצירתיות בשלטי המחאה | צילום: AP

הפגנה גדולה אחת החלה את המחאה אמש, בצומת השומרים שבצפון. כ-2,000 בני אדם חסמו את הכביש במחאה על יוקר המחייה ועל הזנחת הפריפריה. מדובר בצומת מרכזי המשמש נהגים החוזרים למרכז הארץ מהצפון, ובעקבות ההפגנה היו עומסי תנועה כבדים באזור.

עוד בצפון: הפגנת ענק בצומת גיבור בקריית שמונה וגם תהלוכת טרקטורים בצומת התשבי. תושבי ראש פינה, חצור הגלילית וקיבוצי האזור קיימו הפגנה עם צאת השבת, בה השתתפו כ-3000 איש.

גם "בן גוריון" ו"הרצל" הגיעו להפגנה (צילום: חדשות 2)
גם "בן גוריון" ו"הרצל" הגיעו להפגנה | צילום: חדשות 2

באזור המרכז והשרון נערכו הפגנות בצומת העוגן, בחדרה, רעננה, הוד השרון, פתח תקווה ונס ציונה. כל ההפגנות הללו יצאו לדרך מהמאהלים שהוקמו בשעה 21:00. גם באילת קיימו אתמול התושבים עצרת מחאה, כשיותר מ-1000 בני אדם הגיעו להפגנה.

בהכנת הידיעה השתתפו דני קושמרו, יונית לוי, אורן אהרוני, חיים ריבלין, קרן מרציאנו, יוסי מזרחי, דפנה ליאל, תמיר סטיינמן, יוסי זילברמן, עזרי עמרם

מיוחד: 3 שבועות של מחאה ושיכרון חושים