הגזענות באצטדיון טדי. ינואר 2013 (צילום: ערוץ הספורט)
הגזענות באצטדיון טדי. ינואר 2013 | צילום: ערוץ הספורט

מכת דם: הגזענות

אחת המגיפות הקשות, הכואבות והגורפות שרק הלכו והתעצמו בשנה שחלפה היא הגזענות. הדם, בין אם מטפורי ובין אם אמיתי, נשפך בכל מקום - מרחובות ירושלים ותל אביב שם הותקפו אזרחים ערביים על רקע לאומני, ועד למגרשי הכדורגל בהם "חגגו" האלימות והשנאה.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

אחד משיאיה של מכת הדם השנה הגיע בקיץ האחרון: לינץ' שבוצע בצעיר הערבי ג'מאל ג'ולני בירושלים על ידי קבוצת נערים יהודים בכיכר ציון. ג'ולני נפצע באורח קשה כתוצאה מהתקיפה, ומספר נערים נעצרו ונלקחו לחקירה. כמה חודשים לאחר מכן, הונף שלט במהלך משחק כדורגל באצטדיון טדי בירושלים ועליו נכתב "בית"ר טהורה לעד". השלט הונף לאחר שפורסם כי בעלי הקבוצה גאידמק מתכוון לצרף לסגל שני שחקני רכש מוסלמים מצ'צ'ניה.

מכת צפרדע: "בולעים את הצפרדע" ומקבלים בהכנעה את מגבלות הצנזורה

פרשת האסיר X בן זיגייר (צילום: חדשות 2)
האסיר X, בן זיגייר | צילום: חדשות 2
מדינה אנלוגית בעולם דיגיטלי - בדומה לצפרדעים שמילאו את מצרים אי אז, לפני חודשים ספורים הציפו את ישראל ידיעות בדבר סוכן מוסד שנכלא בכלא הישראלי ומת בנסיבות מסתוריות. בזמן שהצנזורה בארץ אסרה על איזכור של כל פרט הקשור לנושא, מספר חברי כנסת ניצלו את חסינותם והעלו את הנושא במסגרת שאילתא לשר המשפטים לשעבר יעקב נאמן.

מאז ובאופן מהיר למדי, מרבית פרטי פרשת בן זיגייר, שכונתה "פרשת העציר X", פורסמו. חשיפת הפרשה בישראל נעשתה בעיקר בזכות זרימת המידע הבלתי פוסקת מרשתות זרות. הפרשה העלתה מחדש את שאלת כוחה של הצנזורה בעידן הטכנולוגי המתקדם בו אנו חיים, ואת מקומה ויכולתה של התקשורת לעבוד תחת מגבלות צנזורה וצווי איסור פרסום. למרות הפרשה, נראה שגם בפעם הבאה ניאלץ "לבלוע את הצפרדע", ולקבל את המידע בדרך עקיפה.

מכת כינים: הגנגם סטייל וההארלם שייק

כמו הטפילים שמדלגים מפדחת לפדחת, כך גם הגנגם סטייל הדביק את כולם ועבר ממחשב למחשב. אין ילד בעולם שלא נתקל במפגן המוזר כל כך של הראפר הדרום-קוריאני סאי, ונאלץ להידבק למקצב הטורדני ולקפיצות הסוס. בדיוק כמו עם כינים, גם במקרה של גנגם סטייל, הבושה הייתה גדולה ורבים לא רצו להודות בכך שגם הם נדבקו ללהיט הוויראלי, אבל איך תסבירו שהקליפ המגוחך הפך להיות הסרטון המצליח ביותר בהיסטוריה של יוטיוב והגיע לכמעט מיליארד וחצי צפיות תוך פחות משנה?

ההארלם שייק שהגיע אחריו, כבר נחשב ל"כינה האקטיבית". כי כאן לא רק שצפינו, אלא גם יצרנו עוד ועוד טפילים מוסרטים שהיוו מחווה לסרטון המקורי. כך הוצפנו באלפי גרסאות כיסוי - החל מחיילי צה"ל שהקפיצו את המוצבים השונים, ואף נענשו על כך, ועד לאנשי חדשות 2. אכן מדבק.

מכת ערוב: החיות שהשתלטו על היוטיוב

ואם כבר ביוטיוב עסקינן - אפשר רק להניח שה"ערוב הכבד" שמילא את בתי תושבי מצרים בחיות טורפות ובמזיקים, לא השתווה לעומס הכבד (שלא לומר בלתי נסבל) של השתלטות החיות על סרטוני היוטיוב. כרגיל, החתול החמוד גונב את ההצגה. הכוכב הבלתי מעורער של הרשת הוא ה"גראמפי קאט", החתול הזועף - בתחילה רבים חשבו בכלל שמדובר בעיוות של חתול חמוד בחסות פוטושופ, אבל אלפי אנשים שעמדו בתורים כדי לחזות בו יוכלו להעיד שמדובר בעיוות של הטבע.

בחודשים האחרונים האפילה על גורי הכלבים והחתולים כוכבת חדשה - העז הצורחת. מאות שירים, ביותר משפה אחת, לא הצליחו להתחמק מהמכה וקיבלו גרסה חדשה עם קולות רקע היישר מהדיר. מי שבישר על פרוץ הטרנד, היה גרסת העז לשיר של הזמרת האמריקנית טיילור סוויפט, הסרטון המדובר זכה ללמעלה מחמש מיליון צפיות. בארץ זכו לקבל גרסה מחודשת לשיריהם אביב גפן, אייל גולן, עומר אדם ועוד רבים ומצויינים.

מכת דבר: גארי יורובסקי וטרנד הטבעונות

בעוד מגפת הדבר ההיא במצרים העתיקה הרגה את כל הבהמות, המכה העכשווית דווקא מצילה אותן - סרטון היוטיוב בעל השם "ההרצאה הכי חשובה תשמעו אי פעם", הועלה לרשת כבר בשנת 2011, אבל בשנה האחרונה תורתו של גארי יורובסקי, הדובר בסרטון, הפכה כמעט לקונצנזוס.

יורופסקי הוא יהודי אמריקני בן 42, שמצד אחד מוגדר בארה"ב ובקנדה כטרוריסט בשל פעולות לא חוקיות שעשה, אבל מצד שני נחשב לאביר זכויות בעלי החיים המפורסם בעולם. בהרצאותיו מטיף יורובסקי לטבעונות (התנזרות ממאכל כל מוצר מן החי), ומשווה את "שואת בעלי החיים", לדבריו, לשואת היהודים.

דבריו של גורו הטבעונות אמנם שנויים במחלוקת, אבל על דבר אחד אין עוררין - יורובסקי הצליח להפוך את תורתו לנחלת הכלל, במיוחד בישראל. אי אפשר לספור את כמות האנשים שהושפעו ממנו אבל תספרו את כמות הטבעונים סביבכם (גם אם רק לכמה ימים בשבוע), ותבינו את עוצמת המכה.

מכת שחין: הצפיפות בבתי החולים

עומסים חריגים בבתי החולים, ארכיון (צילום: חדשות 2)
כמו בכל חורף - עמוס בביה"ח | צילום: חדשות 2

המכה הזאת מוכרת לנו כנראה מאז יציאת מצרים - החורף מגיע ואיתו השפעות למיניהן. מי שיכול נשאר בבית, אבל מי שלא נאלץ להגיע לבית החולים. חדרי המיון בכל הארץ מתמלאים עד אפס מקום ומי שהגיע חולה יוצא משם חולה אפילו יותר.

גם בחורף האחרון המכה המוכרת שבה לחיינו וכמו השחין המדבק בו לקו במצרים, גם בתי החולים נפלו בזה אחר זה וסגרו את חדרי המיון שלהם עקב צפיפות יתר. המחלקות הפנימיות וחדרי המיון כמעט בכל הארץ עמדו תפוסה של כ- 150%,במשרד הבריאות קראו לא להגיע לבתי החולים במקרים שהם לא דחופים - ואנחנו נשארנו עם הטישו בבית, עד החורף הבא.

מכת ברד: המערכת החורפית בינואר 2013

חדרה מוצפת. ינואר 2013 (צילום: חדשות 2)
חדרה מוצפת. ינואר 2013 | צילום: חדשות 2
הלוואי שהמכה הזאת הייתה מתחילה ונגמרת בברד. מה לא היה לנו במערכת החורפית של ינואר האחרון. אמנם זה לא התקרב למימדי ה"סנדי" של ניו יורק, אבל הסופה שפקדה אותנו שיתקה חלקים רבים ברחבי הארץ. השלג ירד בצפון, אבל לא רק בו: גם ירושלים התכסתה בלבן, וגם הנגב זכה בפתיתים לבנים. עצים קרסו, החשמל נותק לשעות ארוכות, והקניון במודיעין הוצף.

גם חדרה סבלה מנחת זרועה של המערכת החורפית, כאשר שכונת בית אליעזר בעיר הוצפה ולצורך חילוץ הלכודים גוייסו לוחמי שייטת 13. לא פחות. ובכל זאת, אם יש נחמה אחת במכה הזאת, היא ללא ספק העלייה המשמחת של מפלס הכנרת. עוד לפני סוף ינואר, הכנרת עלתה ביותר ממטר וחצי מאז תחילת החורף.

מכת ארבה: הארבה חזר לישראל

חזרו לביקור. מכת ארבה בדרום הארץ (צילום: רויטרס)
חזרו לביקור. מכת ארבה בדרום הארץ | צילום: רויטרס
בניגוד לערוב, שזהותו לא ברורה, הארבה עדיין בעולמנו - והוא כאן כדי להישאר. אתם ודאי מניחים (ובצדק) שזו הייתה המכה הקלה ביותר לפיצוח בשבילנו, משום שלא היה צורך למצוא לה חלופה מודרנית. עשור עבר מאז ביקורם של נחילי הארבה בישראל, ולפתע - בחודש שעבר - הם שבו אלינו.

עם בואו של חודש מרס, הודיע משרד החקלאות כי הוא נכנס ל"כוננות ארבה", זאת בשל נוכחותם הרבה של החגבים במצרים. ואכן, המזיקים לא איכזבו והגיעו לכאן. הכמויות אמנם לא היו גדולות כפי שציפו, וגם ההיערכות הייתה בהתאם ומנעה נזקים של מאות אלפי שקלים, אבל אחת לכמה ימים הגיע נחיל חדש - ועוד בעונת הזיווגים - מה שהפך עד מהרה לאיום ממשי על ארץ הקודש: כולנו התכוננו למיליוני חרקים "צברים" שעלולים להיוולד כאן.

מכת חושך: התקלה הגדולה של "פלאפון"

חברת פלאפון (צילום: חדשות 2)
מאות אלפים התנתקו מהעולם. חנות פלאפון | צילום: חדשות 2
כמעט מדי שנה אנחנו נתקלים בחברה סלולרית אחרת ש"מחשיכה" את חיינו ומנתקת אותנו - שלא בכוונת זדון - מהעולם החיצון. השנה הייתה זו חברת "פלאפון" שזכתה לעמוד על המוקד ולספוג את כל החצים. רבים ממאות אלפי הלקוחות שנותקו בחודש פברואר למשך שעות ארוכות הגיעו למוקדי השירות של החברה אחרי שהתקשו להוציא ולקבל שיחות והודעות טקסט.

הלקוחות דרשו פיצויים, ויוזמה אחת כבר ממש הבהילה את "פלאפון": בקשה לתביעה ייצוגית של 450 מיליון שקלים על "מפח נפש, כעס גדול וחוסר אונים". אולי זו הסיבה שכבר למחרת כינסה הנהלת החברה מסיבת עיתונאים ובישרה על פיצוי: 60 דקות שיחה חינם בארץ או בחו"ל - או גלישה חינמית באינטרנט בנפח 500 מגה. פיצוי הולם? תלוי את מי שואלים. בעידן שבו השיחות והאינטרנט הם גם ככה ללא הגבלה, יש מי שלא זקוק ל-60 דקות חינם.

מכת בכורות: ותיקי הכנסת בדרך החוצה

אין תמונה
יצאו בחוץ. איתן, בגין ומרידור

כולם מדברים על כך שהכנסת החדשה שלנו היא צעירה ומרעננת. אבל חשוב לזכור שחבריה הטריים נכנסו על חשבון חברי הכנסת הוותיקים, בהם כמה מהגווארדיה הבכירה של הכנסת לדורותיה. כך למשל, מצאו עצמם השרים לשעבר בני בגין ודן מרידור במקומות לא ריאליים ברשימת הליכוד-ביתנו לכנסת ה-19.

גם בשבועות האחרונים עקבנו אחר הדחתו המנומסת - אם כי גם צורמת - של יושב ראש הכנסת לשעבר ראובן (רובי) ריבלין, שנדרש לפנות את כסאו לטובת ח"כ יולי אדלשטיין, זאת למרות ההבטחות שניתנו לו לאורך הקדנציה על כך שהוא צפוי להמשיך בתפקידו גם בקדנציה הבאה. חברי כנסת נוספים שעדיין מתרגלים לפרק החדש בחייהם מחוץ למשכן הם בין היתר מיכאל איתן ממפלגת הליכוד, דליה איציק ממפלגת קדימה ואריה אלדד ממפלגת עוצמה לישראל.