ברחבי העולם יציינו את יום הפועלים (צילום: AP)
תהלוכת 1 במאי בפיליפינים, בשנה שעברה | צילום: AP

אלפי בני אדם צפויים להשתתף היום בעצרות ובצעדות ברחבי הארץ על מנת לציין את "יום הפועלים הבינלאומי". אז מהו מקור היום אותו חוגגים עשרות מיליונים ברחבי העולם באחד במאי ואיך נוהגים לציין אותו בישראל?

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

מקור היום הוא בעיר שיקגו בארצות הברית, בשנת 1886. שביתה כללית של האיגודים המקצועיים הוכרזה באחד במאי, בתביעה לעבור למתכונת של שמונה שעות עבודה בלבד ביום.

במהלך ימי השביתה פרצו עימותים אלימים רבים בין מפגינים לשוטרים, הידועים כ"מהומות היימרקט", במהלכם נהרגו כ-60 מפגינים ושבעה שוטרים. בעקבות האירועים הכריז בשנת 1889 ארגון קומוניסטי בשם "האינטרנציונאל השני" על האחד במאי כיום הפועלים - במטרה לייצר סולידריות ואחווה בין עובדי כל העולם.

צוין לראשונה בישראל ב-1906

בסין ובגרמניה מציינים מדי שנה את האחד במאי באירועי ענק, בהשתתפות המונים. בישראל של שנת 2013 אומנם מציינים את היום, אך לא כבימים עברו. בשנת 1906 צוין יום הפועלים על אדמת ישראל בפעם הראשונה. הסתדרות העובדים הכללית, יחד עם מפלגת "העבודה" על גלגוליה השונים, החלה לציין את היום מדי שנה בתהלוכות ועצרות.

תהלוכת אחד במאי בנצרת
תהלוכת אחד במאי בנצרת | צילום:

אחרי "המהפך" בשנת 1977, בו איבד השמאל את השלטון למפלגת הפועלים, הלך ואיבד יום הפועלים מחשיבותו בישראל, אך בשנים האחרונות - אולי בשל מצבם הכלכלי של העובדים בישראל והשפעות המחאה החברתית - חזר החג למודעות העובדים.

השנה צפויים אלפי בני אדם להשתתף בעצרות וצעדות בכל רחבי הארץ. בשעה 17:00 תצא לדרך הצעדה המסורתית לציון "חג הפועלים" בהשתתפות אלפי חברי תנועות הנוער העובד והלומד, דרור ישראל, צעירים ומבוגרים כאחד. הצעדה תצא לדרך מבית אריאלה, דרך אבן גבירול ועד לבית הועד הפועל - בית ההסתדרות ברחוב ארלוזורוב, שם תתקיים העצרת המרכזית (התחלה משוערת: 18:30). באירוע תופיע להקת קרח 9 ולהקת אקסום. מדובר באירוע המרכזי והגדול לציון החג לאדם העובד והמאבק בניצול בעבודה.

אירוע נוסף יתקיים בשעה 18:30 בכיכר רבין וצפויים לנאום בו אנשי ציבור ורוח. כמדי שנה קוראת מפלגת חד"ש לפעיליה לצאת לצעדות בהמוניהם. גם תנועות נוער, בהם "המחנות העולים", מקיימות אירועים שונים לציון יום הפועלים.