אתם כמעט לא מכירים אותו, אבל לורנט לוי עומד להשפיע על אופיה ודמותה של ירושלים לא פחות מהפוליטיקאים שירוצו למועצת העיר. מדובר באיל הון צרפתי שבשנים האחרונות קנה עוד ועוד נכסים בירושלים. במגרש הרוסים, ברחביה ובנחלת שבעה - אולי האזור הנדל"ני הכי יקר בעיר. "אני כבר לא סופר כמה נכסים יש לי", אומר לורנט לוי בריאיון לחדשות 2.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

כולם מחפשים לעשות עם לורנט עסקים, רק שיש לו תנאי אחד. "אם זה שלי, זה כשר. אם אני שם מסעדות לא כשרות, אני מחבר רק חילונים ביחד. זה לא מה שאני רוצה, אני רוצה שכולם יוכלו לבוא".

לאחרונה סערה העיר לאחר שהתנאי הזה הוצב גם בפני בעלי הרסטובר, המעוז החילוני של הירושלמים מול בית ראש הממשלה. "כתנאי לחידוש החוזה בחוזה האחרון, הוא פשוט דרש מאיתנו לשנות את עורנו, ולהפוך להיות כשרים וסגורים בשבת, דבר שלא יכולנו, גם מבחינת ההתחייבויות הכספיות שהיו לנו, וגם בגלל שזה נוגד את אורח חיינו ואנחנו לא אוהבים להיאנס", טוען שחר לוי, לשעבר בעלי הרסטובר.

לפני חודש וחצי עברה המסעדה ידיים. לא עוד רסטובר, אלא קפה דה פארי הכשר. "יש הרבה אנשים, הרבה אמריקנים, דתיים, שרוצים שזה יהיה כשר שם. אם זה כשר, כולם יכולים לבוא", מסביר לורנט. הוא עלה לארץ לפני שבע שנים, אחרי ששבר את שוק המשקפיים של צרפת.

"בצרפת למדתי לקבל - פה אני לומד לתת"

לפני יותר מ-20 שנה הייתה לו רק חנות אחת, היום יש לו כבר כמעט 370 ברחבי אירופה. את הפראדה והגוצ'י שהוא מוכר בצרפת הוא נותן כאן במרכז האופטיקה שהקים בירושלים, בחינם, לנזקקים. "בצרפת למדתי איך לקבל ופה אני לומד איך לתת".

בעיריית ירושלים מנסים להציג את תופעת לורנט לוי כשולית יחסית. לטענתם, עוד ועוד מקומות לא כשרים נפתחים בירושלים. כדוגמה, הם נותנים את מתחם התחנה שייפתח בקרוב ויכלול שבע מסעדות לא כשרות.

"העיר ירושלים בחיים לא תהיה, וגם לא צריכה להיות פתוחה בשבת נניח כמו העיר תל אביב. בסדר, הבנו", אומרת מירב כהן, חברת מועצת העיר ירושלים. "אבל גם הקיצוניות השנייה, שבה ציבור שלם בעיר לא מקבל מענה בשבתות בגלל שיקולים פוליטיים צרים - זה לא סביר ולא נכון".

האם לורנט ישנה את פניה של ירושלים? (צילום: חדשות 2)
האם לורנט ישנה את פניה של ירושלים? | צילום: חדשות 2

"האלטרנטיבה הכי טובה: כביש מס' 1 לת"א"

אבל למרות המסעדות שנפתחות פה ושם, במרכז העיר ירושלים שמענו ביום שבת האחרון בעיקר את ציוץ הציפורים. מעט המקומות שהיו פתוחים היו מלאים עד אפס מקום. "למרות רצוננו שבירושלים יהיו מספיק מקומות בילוי, עדיין האלטרנטיבה הכי טובה היא כביש מספר אחת לתל אביב", אומרים התושבים החילונים בעיר. "מה שאפשר לעשות ביום שישי-שבת בירושלים זה לשבת בבית עם המשפחה".

לורנט, אשתו ושבעת ילדיו עומדים לבנות את חייהם בירושלים. לורנט צפוי לרכוש כאן עוד ועוד נכסים, וכמי שרוצה לקרב בין לבבות, הוא כבר חושב על נוסחה שתדבר לכולם ואולי גם תכניס לו לא מעט כסף. "הפתרון זה לעשות כמו בבית מלון. בית מלון זה פתוח בשבת, יכולים לאכול, לא הכול, אבל יש תפריט בשבת. ובתפריט בשבת אנשים משלמים או לפני, או אחרי ואפשר לפתוח".

האמת היא שבירושלים לא כל כך יודעים איך לאכול את הנדבן הצרפתי. מצד אחד הוא משקיע סכומי עתק במקומות שהעירייה מזניחה. מנגד, הוא זה שקובע את כללי המשחק והם לא תמיד מתיישבים עם אלה שרוצים חלק מהתושבים ואפילו ראש העירייה.