האסירים שישוחררו: אלה שנשפטו לעד 4 שנים (צילום: שב"ס, חדשות)
מה קונים בכלא? אילוסטרציה | צילום: שב"ס, חדשות

איך מתנהלים החיים בין כותלי הכלא? הצצה לקנטינות בבתי הסוהר בישראל מגלה את הרגלי הרכישה של האסירים. בין הסיגריות, כרטיסי הטלכרט, הקפה השחור וקופסאות הטונה - החביבות במיוחד על האסירים - מתלוננים הכלואים על "יוקר מחייה", ומחסור במגוון בין הקירות.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

אסירים שמרצים את עונשם בכלא הישראלי מבזבזים את רוב כספם על קניות בקנטינה. לאחרונה, פרסם שירות בתי הסוהר מכרז להפעלת הקנטינות שפזורות ב-33 מתקני כליאה בארץ. החנות הקטנה, שמזכירה מעט את השק"ם מיועדת לשרת את ציבור האסירים, ובחלק מהמקרים גם את הסוהרים ושוטרי משמר הגבול הנמצאים במתקנים.

מי שמעוניין לקחת לידיו את הקנטינות צריך לדעת מעט על הרגלי הצריכה של האסירים. גונדר משנה ירון איזק, ראש מחלקת רכישות של שירות בתי הסוהר, מספר כי המוצרים הפופולריים ביותר הם: סיגריות וכרטיסי טלכרט.

מתברר, כי 28% מכלל הרכישות בקנטינה הן של סיגריות. מדובר בהרבה מאוד כשהמחזור השנתי עומד על כ-200 מיליון שקל. 13% מסך הקניות הם כרטיסי הטלכרט, אותם כרטיסי טלפונים ותיקים שהחליפו את האסימונים ונעלמו גם הם כמעט כליל מהרחוב, עם הופעתם של הטלפונים הסלולריים. כשהסלולריים אסורים בשימוש בבתי הסוהר - הטלכרט חוזר לאופנה.

עוד נמכרים בקנטינה מוצרי מזון שהאסירים מעוניינים לצרוך לאורך היום, ולא בארוחות המסודרות. מוצר מבוקש מאוד הוא קפה שחור, שאמנם מסופק בארוחות, אבל מתברר כי יש שאוהבים לשתות את הקפה שלהם גם אחר הצהריים.

בשנה האחרונה נמכרו 700 אלף שקיות של קפה שחור במשקל של 100 גרם. כך גם משקאות מוגזים, שמהם נמכרו 900 אלף בקבוקים בשנה האחרונה. ליד אלו כמובן מגיעים גם ממתקים ועוגיות, ואפילו קופסאות שימורים. קופסת טונה היא מוצר מאוד פופולרי כמיליון ו-100 אלף קופסאות כאלה נמכרות בין כתלי הכלא, בשנה.

בין המוצרים הפופולריים: סיגריות. אילוסטר (צילום: חדשות 2)
בין המוצרים הפופולריים: סיגריות. אילוסטר | צילום: חדשות 2

"מנסים לשמור על המחירים נמוכים"

חזי ראובן ריצה עונש של יותר מארבע שנים בגין עבירות אלימות במתקני הכליאה שאטה, איילון וצלמון. "הקנטינה מספקת הרבה דברים שהאסיר צריך, אבל לפעמים יש הרבה בעיות, המחירים יקרים מדי, ולעתים כשהתור שלך כבר מגיע נגמר המצרך שרצית", סיפר ראובן לחדשות 2 Online . ראובן סיפק מספר דוגמאות למחירים בקנטינות עבור האסירים: "לעיתים חטיפי שוקולד, שניתן לקנות אותם בחוץ במבצעים ב-3-4 שקלים, נמכרים בקנטינה ב-7 שקלים, ולפעמים המחיר יקר יותר".

הוא המשיך והתלונן על גובה המחירים גם במוצרים אחרים הנמכרים בקנטינה: "אני למשל ביקשתי לקנות רדיו-דיסק, דבר שניתן להשיג בחוץ ב-200 שקלים. בקנטינה זה יעלה עלה לי יותר מ-500 ש"ח, לפעמים בגלל שאין מגוון המוצרים עולים פי שניים פי שלושה ממה שניתן להשיג בחוץ. וגם את הדיסקים עצמם, אתה יכול לקנות רק מהם, אי אפשר להביא מבחוץ".

ראש מחלקת רכישות טוען מנגד כי בשירות בתי הסוהר דווקא מנסים לדאוג שהמחירים יהיו נמוכים ככל האפשר. "עשינו בדיקה. לקחנו סקרים של מחירים של אותם מוצרים מכמה רשתות שיווק, עשינו ממוצע ועל המחיר שיצא דרשנו מחיר נמוך יותר - כך שהשאיפה היא תמיד להביא לאסירים את המחירים הזולים ביותר".

"המחירים יקרים". אילוסטרציה (צילום: חדשות 2)
"המחירים יקרים". אילוסטרציה | צילום: חדשות 2

1,600 שקל - לכל אסיר

חשוב לזכור שמדובר בכלא ועל כן ישנן הגבלות רבות על משתמשי הקנטינה. כל אסיר מורשה לבקר בקנטינה רק פעמיים במהלך החודש. כמו כן, ישנה גם הגבלה על סכום הכסף המותר לקניה - 1600 שקלים לכל אסיר בכל פעם.

החיוב נעשה ישירות מחשבון הבנק של האסיר בבנק הדואר, שם לא ניתן להיכנס למינוס, והקנייה מתבצעת לאחר שהסמל האחראי על האגף מזהה את האסיר ומאשר את החיוב.

אך לא רק המחירים מפריעים לאסירים. האסיר לשעבר ראובן מתלונן שלעתים הפרוצדורות בדרך אל הרכישה מעיקות על מתן השירות. "לפעמים כשכבר היה מגיע התור שלי, בדיוק המלאי נגמר. אני לא מעשן ואוהב מאוד שוקולדים, אז אתה יכול לחשוב את התסכול של אדם שמחכה למוצר מסוים שבועיים ובסוף אין אותו".

גם המגוון וזמן הבחירה לא היו לרוחו של האסיר לשעבר.  "לפעמים לא היו נותנים לנו מספיק זמן לבחור. אבל מעבר לכל ההגבלות, לפעמים יש גם מוצרים שעושים טוב לאסירים", הוסיף, "היה איתי אסיר בכלא שאטה שאהב סוג מסוים של מעדן חלב, אבל בשירות בתי הסוהר סיפקו רק את המותג המתחרה ולא את זה שהוא ממש אהב. אחרי שהגיש עתירה מפורטת, קיבלו בכלא את העתירה שלו. אמנם זה לקח הרבה זמן, הוא בסוף קיבל את מעדן החלב שלו".

מוצרים תחת בדיקות ביטחוניות

כל מוצר שאסיר מבקש נבחן על ידי גורמים משירות בתי הסוהר. גונדר משנה איזק מציין כי השיקולים העומדים לנגד עיניו, בראש ובראשונה, הם שיקולי ביטחון. "כל המוצרים שנמכרים בקנטינה עוברים בדיקות ביטחוניות כדי לבדוק את התאמתם ומידת מסוכנותם. מוודאים ששום מכשיר, או אריזת מוצר - יוכלו להפוך לפתע לכלי נשק מסוכן".

יחד עם זאת בפני השב"ס עומדים לא רק שיקולי ביטחון. אסרנו על הכנסת ניירות גלגול", סיפר ראש מחלקת הרכישות, "למרות שהמוצר מאפשר גלגול של טבק, יש לו משמעויות אחרות, כך שהחלטנו שאין לו מקום בין כותלי הכלא".

ליצירת קשר עם הכתב: Azria@ch2news.tv