משה אמיר ז"ל (ראשון מימין), תל אביב 1954 (צילום: מקסים סולומון וארכיון צה"ל במשרד הביטחון)
משה אמיר ז"ל (ראשון מימין), תל אביב 1954 | צילום: מקסים סולומון וארכיון צה"ל במשרד הביטחון

משפחת אמיר לא תיארה לעצמה שדיווחי החדשות על מזג האוויר הסוער יעלו בהם זיכרונות מימי ילדותם וגעגוע עז לאביהם. "בשעות הצהריים התקשרה אליי אחותי ואמרה בקול נרגש שהתמונה של אבא פורסמה בחדשות 2 באינטרנט", סיפר יעקב אמיר, בנו של משה ז"ל, תושב תל אביב, שנצפה בעדשת המצלמה - מסייע לתושבי העיר לחצות את הכביש המוצף בזמן השיטפונות שפקדו את האזור בשנות ה-50.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

"לפני הרבה שנים היה לנו העתק של התמונה, אבל הוא היה מטושטש וישן. בפעם הראשונה, עם פרסום התמונה היום, יכולנו לראות בבירור את פניו של אבא", סיפר אמיר בהתרגשות.

"התשתיות לא היו בשיאן". שטפונות בת"א 54' (צילום: אגף דוברות והסברה במערכת הביטחון)
"התשתיות לא היו בשיאן". שטפונות בת"א 54' | צילום: אגף דוברות והסברה במערכת הביטחון

משה אמיר הלך לעולמו לפני כ-13 שנים. הוא התגורר ברחוב אבולעפיה ביפו, יחד עם רבים מחבריו לעדה הסלוניקאית. הוא שירת באצ"ל, ואחר כך עבד כסבל במפעל גלידה, אבל מי שכונה על ידי חבריו "מושון העצבני" מצא לעצמו השלמת הכנסה באמצעות אופניו, וסייע לתושבי השכונה לחצות את הכבישים המוצפים.

"עם הכובע והמעיל של האצ"ל - סייע עבור גרושים"

"התשתיות לא היו אז בשיאן", ציין, בלשון המעטה, הבן יעקב. "אבא ראה את האנשים שמתקשים להסתדר ולהגיע ממקום למקום, והחליט לשים על עצמו את הכובע והמעיל של האצ"ל ולסייע להם תמורת גרושים. אם גם בימים אלה, אחרי כ-60 שנה, אנחנו רואים את כל השיטפונות והנזקים ברחבי גוש דן, כנראה שלא הופקו הלקחים מהעבר".

"סייע תמורת גרושים". משה אמיר ז"ל (צילום: אגף דוברות והסברה במערכת הביטחון)
"סייע תמורת גרושים". משה אמיר ז"ל | צילום: אגף דוברות והסברה במערכת הביטחון

התמונה, שהפיץ ארכיון צה"ל במשרד הביטחון, הועברה לבני משפחת אמיר, שם קיבלו אותה בהתרגשות גדולה. "התמונה הזו מזכירה לנו את ההווי מהימים ההם, בשבילנו זו חתיכת היסטוריה", סיפר יעקב וסיכם - "אנחנו מתכוונים לפתח אותה כבר בימים הקרובים, למסגר ולתלות בסלון. זאת תהיה מזכרת נפלאה לכל 11 נכדיו".