זוכרים את ששת המיליונים: ביד ושם בירושלים נפתחה העצרת הממלכתית לציון יום הזיכרון לשואה ולגבורה. בטקס נואמים כבכל שנה ראש הממשלה בנימין נתניהו ונשיא המדינה שמעון פרס. את הטקס העברנו בשידור ישיר באתרי חדשות 2 באינטרנט.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

בפתח דבריו התייחס ראש הממשלה נתניהו לתקיפות ניצולי השואה בתקופה האחרונה: "אין דבר שנוגד יותר את המורשת היהודית, ערכי מדינתנו ואת המוסר האנושי הבסיסי - לא נסבול זאת. אני רואה כחובתי להפעיל את כל משקלה של מדינת ישראל וממשלת ישראל כדי להעניש בחומרה את הפורעים וכך הנחתי". הוא הדגיש כי אנו מחויבים לכבודם וביטחונם של אזרחינו הקשישים בכלל ויש לנו מחויבות מיוחדת לרווחת נימולי השואה.

"המשמעות העמוקה ביותר של הקמת מדינת ישראל היא אחת: לא נגיע שוב למצב שבו יהיה מאוחר מדיי. לא נעמוד שוב חסרי ישע שוב מול מבקשי נפשנו", אמר בהתייחסו לאיומים שנשמעים מפי מנהיגים אירנים על ישראל. "הצהרת העצמאות העניקה לנו מדינה ויכולת עצמאית לקבל את ההכרעות הנדרשות ולהבטיח את עתידנו כאן. נדע לפעול כדי להגן על עצמנו. אני מתחייב כאן: לעולם לא תהיה שואה נוספת".

"לא נפקיר גורלנו בידי אחרים"

נתניהו ציטט מפי בכירים מאירן שכינו את הציונים 'מיקרובים, בקטריות ומפיצי מחלות'. "השנאה הרצחנית נגד היהודים שמלווה את תולדות עמנו לא נעלמה מהעולם היא פשוט הוחלפה בשנאה רצחנית נגד מדינת היהודים, מה שהשתנה מאז השואה זה יכולתנו ונחישותנו להגן על עצמנו בכוחות עצמנו", הוא המשיך. "בשום שלב לא נפקיד את גורלנו בידי אחרים, גם לא בידי הטובים שבידידנו, אני בטוח בכוחה של מדינת ישראל, בוטח בצה"ל, מאמין בכם האזרחים. אנו חזקים יותר מאי פעם ונוכל לאתגרים שלפנינו קשים ככל שיהיו. כוחנו רב".

נתניהו גם גולל סיפור מרגש של עובד במזכירות הצבאית בלשכתו שעזב לפני מספר ימים לטובת תפקיד בבית הספר לקצינים (בה"ד 1). "לפני ימים אחדים נפרדתי מסא"ל צעיר ששירת במזכירות הצבאית בלשכת ראש הממשלה. בטקס הפרידה ממני הוא מאוד ריגש אותי כשסיפר על סבתו חנה, ניצולת אוושוויץ, הנאצים חרטו על זרועה של חנה מספר שהסתיים בספרות 78. רצה הגורל שמספר תעודת הזהות שקיבלה חנה בישראל גם הוא הסתיים בספרות 78. מספר המוות שקיבלה חנה באושוויץ הוא מספר החיים שלה במדינת ישראל. חנה שרדה את התופת הנאצית היא עלתה לארץ בעלה נלחם במלחמת העצמאות וכיום הנכד שלה, קצין בצה"ל, מכשיר את מפקדי העתיד שלנו שמשימתם להבטיח שנחיה פה לארץ".

פרס: "אירן מאיימת בשואה על כל העמים"

את הטקס פתח נשיא המדינה, שמעון פרס כשהוא קושר בין השואה לאיום האירני. "העולם הנאור חייב לשאול את עצמו כיצד זה קורה שזמן כה קצר אחרי שכבו המשרפות, אחרי מחיר הדמים הנורא שבעלות הברית שילמו כדי להכניע את השטן הנאצי. עדיין יכולה להתהלך בריש גלי הנהגה כמו ההנהגה האיראנית, ולהכחיש שואה", אמר פרס.

הוא קרא לקהילה הבינלאומית לראות באיום השואה על ישראל כשואה המרחפת גם מעל לראשם. "העם היהודי הוא עם קטן במספרו וגדול ברוחו. את הרוח אי אפשר לשרוף בכבשני אש", הצהיר.

הנשיא הביע דאגה מן האנטישמיות הממשיכה להרים ראש ברחבי העולם. "נותרו על מפת אירופה כתמים אנטישמים מקוממים", אמר, "לבושתינו, נותרו כאלה שלא למדו דבר. צעירים גלוחי ראש. אנשי מדע כביכול חנוטים בחליפות מדומות. כן, נותרו עדיין שוכחי שואה, ומכחישי שואה. לא כל לועי הגעש כבו" הוא התייחס למשברים המנוצלים כדי להקים מפלגות נאציות, והקריקטורות האנטישמיות שעדיין מתפרסמות "המסע לצדק ולחופש טרם תם".

יחד עם זכר הקורבנות, ואל מול ניצולי השואה המתהלכים בינינו כעדות חיה לזוועות, דיבר הנשיא על כוחו של העם היהודי. "שליש מעמנו, שישה מיליונים נרצחו על לא עוול בכפם. נותרנו עם גדוע. העם היהודי מונה היום פחות ממניינו ערב מלחמת העולם השנייה. קטנו במספר, אבל לא פחתנו ברוחנו".

מדליקת המשואות: "החלפתי בגדים בשביל אוכל"

יושב ראש הנהלת יד ושם אבנר שלו הדליק את אבוקת הזיכרון בפתיחת הטקס. השנה ידליקו את המשואות אוטו (דב) פרסבורגר, דינה אוסטרובר, אליעזר אייזנשמידט, מרים ליפטשר, ברוך קופולד ואלמנתו של פרץ הוכמן, שהלך לעולמו בשבוע שעבר והיה אמור להדליק משואה בטקס.

"בשבילי זו תחושה מיוחדת מאוד כי אני לא הייתי אף פעם בטקס הזה", סיפרה לחדשות 2 מרים ליפשטר, אחת ממדליקות המשואות, שב-8 השנים האחרונות השתתפה במצעד החיים בפולין. "הייתי מאוד אמיצה בזמן השואה והחלפתי בגדים בשביל אוכל, עשיתי את כל המאמצים כדי לעזור".

מחר בשעה 10:00 בבוקר תישמע צפירה בכל רחבי הארץ לציון יום השואה, לזכרם של ששת מיליוני היהודים שנרצחו על ידי הנאצים ועוזריהם. בתומה יחל טקס הנחת הזרים ביד ושם בירושלים. טקס האזכרה הממלכתי יתקיים בשעה 13:00. על פי נתונים שפורסמו לאחרונה על ידי הקרן לרווחת ניצולי השואה, בישראל חיים היום 192 אלף ניצולים שגילם הממוצע הוא 84. בכל יום הולכים לעולמם 37 ניצולים ורבים מהם זקוקים לסיוע.

גנץ באושוויץ: "המדינה - ערובה שהשואה לא תשוב"

הרמטכ"ל רא"ל בני גנץ, שאמו ניצולת שואה, יצא השנה לפולין בראש משלחת צה"ל. היום הוא הגיע לאושוויץ יחד עם פמלייתו וקצינים נוספים. "ביום קר אך בהיר אי אפשר להבין ואי אפשר לגשר על הפער שבין השקט שמסביב והזוועה שהתרחשה לה בינות לצריפי המחנה ובתוכם, זוועה בלתי נתפסת", אמר גנץ בטקס באושוויץ. מחר הוא יצעד במצעד החיים בפולין.

הוא הוסיף כי "מדינת ישראל היא המבטח לאי הישנותה של זוועה שכזו. צה"ל הוא חומת המגן של הבית הלאומי - מקום מבטחים לכל העם היהודי. אני גאה לעמוד בראש הצבא ובראש המשלחת המבקשת בצנעה רבה להרכין ראש לזכר הנספים, ומתוך כבוד לשורדים, לשאת באחריות ללימוד לקחי העבר ולהבטחת ביטחון העתיד".

יום הזיכרון לשואה ולגבורה - הסיקור המלא:

גנץ באושוויץ: "ישראל היא הערובה לכך שהשואה לא תשוב"

דוח: עלייה של 30% באירועים אנטישמיים

67% מניצולי השואה: המדינה לא עושה מספיק עבורנו

בין החומוס לרשימת שינדלר: "זיכרון בסלון"

איך הפכו ניצולי השואה מגיבורים לפושטי יד?