החלום של הישראלים הוא דירה בבניין חדש - אלא שהחלום מתנפץ בקלות: ליקויים בבנייה בישראל הופכים נפוצים יותר ויותר, ואלה מעלים את השאלה האם הפיקוח על הבנייה במדינת ישראל מספק?

בבאר שבע נבנתה שכונת וילות שאוכלסה לפני שלוש שנים, ומאז הצרות לא הפסיקו להגיע: רטיבות מתחת לרצפה גרמה להרמת המרצפות, סדקים בבטון, וחלק מהבית אף התחילו לשקוע. הסיבה: הקרקע זזה כל הזמן, והבנייה לא נעשתה בהתאם. שלוש שנים אחרי האכלוס, עדיין נראה כאילו המשפחות גרות באתר בנייה.

אחרי אסון ורסאי הוקמה ועדת זיילר שקבעה כי יש להדק את הפיקוח על הבנייה בישראל. עו"ד אוהד דנוס, ראש לשכת שמאי המקרקעין, אומר כי המצב רחוק מלהיות משביע רצון. "ישנם אתרים שבחלק מהיום לא רואים איש, האתר מתנהל בבלאגן. הרשויות מודעות לכך זה שהפיקוח הוא בעיקר ברמת הניירת ולא ברמת השטח", ציין.

האחריות של היזם לא מעוגנת בחוק

כיום האחריות של היזם אינה מעוגנת בחוק, אין חובה למנות מפקח חיצוני שמפקח על הבנייה ולעתים מי שמפקח על הבנייה הוא הקבלן בעצמו, או איש מטעמו. באתרים רבים בהם ביקרנו, לא היה אף גורם אחראי או מפקח חיצוני. ביקור פתע עם מפקח בנייה מעלה ליקויים רבים בבניין שאמור להיות מאוכלס בקרוב.

ליקוי בנייה בבניין חדש בבאר שבע (צילום: חדשות 2)
ליקוי בנייה בבניין חדש בבאר שבע | צילום: חדשות 2

נסים בובליל, נשיא התאחדות בוני הארץ, אומר כי אין כזה דבר אפס תקלות. "אני חושב שהפיקוח היום הוא הדוק עם אחריות ברורה לגבי מי אחראי לכל דבר", אמר.  

המצב בשטח לא תואם את דבריו. ימית ואריק גרינבאום קנו דירה חדשה בנתניה, והבעיות התחילו שבועות ספורים אחרי המעבר. ימית אומרת שלא הייתה לה כתובת ברורה כדי לפנות אליה בנושא הליקויים, וכשניסתה לפנות לחברה הקבלנית היא לא קיבלה יחס ראוי. "כשהייתי צריכה לשלם הם היו עם האצבע על הדופק, אבל כשאנחנו היינו צריכים לקבל שירות מהם קיבלנו רק דלתות סגורות", סיפרה.

"הגענו למצב שרצינו למכור את הבית"

במסגרת "רפורמת המרפסות" פקחים חיצוניים אמורים לבדוק את התנהלות הקבלנים, אך הקבלנים טוענים כי דבר כזה יעלה את מחיר הדירות. את אלה שקונים דירות עם ליקויים זה ממש לא מעניין. "הגענו למצב שרצינו למכור את הבית", אומר אלכס מסמד שנמצאו ליקויים בביתו. "אבל מי שיראה את המצב כמו שהוא היום לא ירצה לקנות".

לקוחות רבים מעוניינים לצאת למאבק משפטי נגד הקבלן, מה שמוסיף להוצאה הכספית שלהם, וזאת בתקופה שגם כך ללקוחות לרוב אין כסף זמין, אחרי שהוציאו ממיטב כספם על בית חדש. קניית בית היא העסקה הגדולה ביותר שרובנו מבצעים, ובמצב בו ללקוח כמעט ואין אפשרות לבדוק את המוצר שהם קונים צריך לסמוך לא מעט גם על המזל.

מהחברה הקבלנית שבנתה את השכונה בבאר שבע נמסר: "החברה עובדת לפי תקני הבנייה המחמירים ביותר הקיימים. עם זאת, ליקויים בעקבות תזוזה חריגה מאוד של הקרקע אינם בשליטת החברה. עבודות הביסוס נעשו תחת ליווי ופיקוח צמודים של חברה חיצונית, בנוסף לפיקוח פנימי של מנהל הפרויקט ומהנדס צמוד מטעם החברה. החברה קשובה ללקוחותיה ומצויה בקשר ישיר עימם על מנת לתקן את הליקויים".

מהחברה שבנתה את הבניין בנתניה נמסר: "החברה שימשה הן כיזמית והן כקבלן המבצע בפרויקט, הבנייה נעשתה על ידי עובדי החברה ולא על ידי קבלנים חיצוניים. יוגדש שכאשר חברה משמשת הן כיזמית והן כקבלן הראשי היא לעולם אינה מעסיקה פיקוח חיצוני על עצמה. בבניין התגלו ליקויי בנייה במספר מועט יחסית של דירות".