המבנה ההיסטורי שנחשף (צילום: יניב ברמן, באדיבות רשות העתיקות‎)
המבנה ההיסטורי שנחשף | צילום: יניב ברמן, באדיבות רשות העתיקות‎

גילויים חדשים במנהרות הכותל: רשות העתיקות הודיעה הבוקר (שני) כי במהלך חפירות ארכיאולוגיות שנערכו בירושלים נחשף מבנה תיאטרון רומי עתיק בן יותר מ-1,700 שנים שהכיל כ-200 מקומות ישיבה - אך מעולם לא היה בשימוש.

לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו

התגלית ההיסטורית התגלתה לאחר שנחשפו שמונה נדבכים מהכותל המערבי שהיו קבורים תחת שכבת עפר של לא פחות מ-8 מטרים. נדבכי האבן השתמרו בצורה מלאה ולאחר הסרת העפר גילו להפתעתם הארכיאולוגים את התיאטרון, שמאשש את הכתבים ההיסטוריים שבהם ישנם תיאורים של תיאטרון המצוי באזור הר הבית.

התיאטרון הרומי העתיק שהתגלה במנהרות הכותל (צילום: יניב ברמן, באדיבות רשות העתיקות‎)
צילום: יניב ברמן, באדיבות רשות העתיקות‎

נדבכי הכותל, כמו גם שרידי התיאטרון הרומי, נחשפו במסיבת עיתונאים שהתקיימה מתחת לגשר וילסון שבמנהרות הכותל, המבנה השלם היחיד שנותר ממתחם הר הבית של ימי הבית השני כשהוא גלוי לעין.

להערכת הארכיאולוגים, התיאטרון לא היה בשימוש מעולם: חציבתם של גרמי מדרגות לא הושלמה וברור כי הושקעו מאמצים רבים בבניית המבנה, אך באופן מפתיע הוא נעזב לפני שנכנס לשימוש. הסיבות לכך לא ידועות, אך החוקרים הצביעו כי יתכן שהן קשורות לאירוע היסטורי משמעותי כמו מרד בר כוכבא ובנייתו הופסקה פרוץ המרד.

החפירות באזור מנהרות הכותל (צילום: יניב ברמן, באדיבות רשות העתיקות‎)
צילום: יניב ברמן, באדיבות רשות העתיקות‎

"מדובר בסנסציה מחקרית, התגלית הייתה בגדר הפתעה של ממש", סיפרו מנהלי החפירה הארכיאולוגים ד"ר ג'ו עוזיאל, תהילה ליברמן וד"ר אבי סולומון. "כשניגשנו לחפירה במטרה לתארך את קשת וילסון, לא תיארנו לעצמנו שהיא תפתח לנו צוהר לתעלומת התיאטרון האבוד של ירושלים".

החוקרים הסבירו כי "כמו בהרבה מקרים, בארכיאולוגיה ישנה צפייה לחשוף דבר מסוים, אבל בסופו של תהליך נחשפים ממצאים אחרים, מפתיעים ומעוררי מחשבה. אין ספק כי חשיפת נדבכי הכותל המערבי ומרכיביה של קשת וילסון הם תגליות מרגשות התורמות לחקירת העיר ירושלים ולתולדות עברה, אך גילוי המבנה דמויי התיאטרון היא דרמה של ממש במחקר".

החפירות באזור מנהרות הכותל (צילום: יניב ברמן, באדיבות רשות העתיקות‎)
צילום: יניב ברמן, באדיבות רשות העתיקות‎

"אין ספק שהעושר המדעי הטמון באזור זה לא יסולא מפז, הוא מתווסף לשורה נוספת של אורחים מאימפריות לשעבר שהיו כאן לאורך השנים, לעומת העם היהודי שנאחז כאן לפני כשלושת אלפים שנה והוא כאן מאז ולתמיד", אמר מנכ"ל הקרן למורשת הכותל מרדכי (סולי) אליאב. "הכותל, שריד לבית מקדשנו ושלל הממצאים סביבו, המלמדים על אלפי שנות נוכחותנו כאן - מהווים אבן שואבת למאות אלפים ויותר שפוקדים את האתר כפי שראינו רק לאחרונה בימים הנוראים ובחג הסוכות".