לפני שלוש שנים קיבלה ילנה את הבשורה הקשה שבנה קונסטנטין נפטר באוקראינה באופן פתאומי. היא הבינה שאם לא תדאג בהקדם לנכדה מטביי, היא עלולה לאבד גם אותו משום שאמו לא היתה כשירה לגדל אותו. אך כשניסתה להעלותו ארצה נתקלה בחומת ביורוקרטיה אטומה. "זה ילד קטן, הוא לא אשם שזה מה שקרה לו בחיים".

לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו

"כשהבן שלי נפטר, אשתו לא יכלה להיות עם הילד - היא נרקומנית", סיפרה ילנה, שנכדה סבל מהזנחה חמורה. היא תיארה איך הילד הושאר שעות רבות לבדו בבית ואף נמצא משוטט ברחובות בחיפושים אחרי אמו עד שלילה אחד האם יצאה מהבית ולא שבה. הלנה הגיעה לאוקראינה בשביל להציל את הנכד שלה, ושנה לאחר שאיתרה אותו בית המשפט המקומי הכיר בה כאפוטרופוס למטביי במקום אמו.

ילנה עלתה לארץ כשהיא מצוידת במסמכים משפטיים, אך כשהגיעו לנמל התעופה בן גוריון לא נתנו להם לעבור. "נתתי את המסמכים, והבן אדם שעובד שם, הוא לקח הכול וזרק את זה", שחזרה את החוויה הקשה שלאחריה, בסופו של דבר, הועלתה עם מטביי על מטוס בחזרה לאוקראינה.

מבית הוריה באוקראינה המשיכה ילנה במאמצים לעלות עם הילד לישראל. היא פנתה בבקשה להסדיר את העניין אך הוועדה ההומניטרית שדנה בעניינה דחתה את הבקשה. היא קבעה שמטביי יכול להישאר באוקראינה בבתי יתומים או לעבור לגור עם הוריה של ילנה, ניצולי שואה בני יותר מ-80.

"אין לי אף אחד פה", מספר מטביי. "אבא שלי מת, אמא שלי מסתובבת עם שיכורים, סבא רבא חולה, גם סבתא רבתא חולה, אין לי עם מי להישאר פה. אני לא רוצה ללכת לבית יתומים, מפחיד שם".

"מדובר באזרחית ישראל שעלתה לפני 17 שנה מכוח חוק השבות, דור שלישי ליהודים", אמרה עו"ד יוליה ולצמן, המייצגת את המשפחה. "איך מדינת ישראל יכולה לומר לסבתא הזאת להשאיר את הנכד שלה באוקראינה ולמסור אותו לבית יתומים?".

כבר יותר משנה חלפה מאז סולקו מטביי וילנה בחזרה לאוקראינה. בימים אלו נידון הערעור בעניינה במשרד הפנים. היא מקווה כי תזכה לאחד בקרוב את משפחתה, על שני חלקיה, בישראל.

מרשות האוכלוסין וההגירה נמסר בתגובה: "מדובר בילד שנולד, גדל והתחנך באוקראינה עם הוריו וסביו ומרכז חייו שם. חברי הוועדה הבין-משרדית בחנו את המקרה על כל עובדותיו ולא מצאו נסיבות הומניטריות לכניסתו של הילד לישראל ולניתוקו מסביבתו הטבעית. לעניין המעצר בנתב"ג מדובר בעיכוב כניסה שאושר על ידי שופט".