אילוסטרציה (צילום: משה שי / פלאש 90, חדשות)
חלק מהמיתוסים מתנפצים. ארכיון | צילום: משה שי / פלאש 90, חדשות

אלפי תלמידי נהיגה בישראל ממתינים ליום הגורלי בו יוכלו להפגין יכולותיהם על הכביש ולקבל את הרישיון הנכסף. על הדרך, מופצים בין התלמידים, מרביתם בני נוער, מיתוסים ושמועות על התהליך הארוך והמייגע עד לקבלת הרישיון, שבמקרים לא מעטים מסתיים בדמעות.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

על מנת לנפץ את האגדות שנרקמו לאורך השנים והועברו מפה לאוזן ומדור לדור, שאלנו את בוחני הנהיגה מהן השמועות הנכונות - ובעיקר אילו סיפורים הומצאו ככל הנראה במוחו הקודח של נער מתבגר.

גרוסמן ברנרד, בוחן נהיגה בעל ותק של 12 שנים, שמע את כל הסיפורים והמיתוסים אודות המבחן שמלחיץ תלמידים רבים. לדבריו, ישנם סיפורים נכונים ועובדות, אך בין התלמידים מופצות לעתים מעשיות פרי הדמיון.

מה קורה במידה ומתרחשת תאונה בזמן מבחן?

"קודם כל עוצרים הטסט. הטסט מתבטל אלא אם כן הייתה תוצאה ידועה לפני כן, אם לדוגמה התלמיד עבר באדום. במקרה של תאונה הטסט מופסק והתוצאה נרשמת. אם עדיין לא הגיעו להחלטה, האגרה מוחזרת לתלמיד וקובעים לו טסט חדש".

מה קורה במידה ויש פקק?

"נתקלתי בזה כשפוטין ביקר בירושלים והכניסה הייתה חסומה. כמו במקרה של תאונה, הטסט התבטל והוחזרה האגרה".

האם יש הגבלה למספר מבחנים?

"לא. אפשר להיבחן כמה שרק רוצים".

האם במידה ומגיעים לכמות מסוימת של מבחנים חוזרים אין צורך לשלם אגרה?

"אין דבר כזה. על כל טסט משלמים אגרה ואפשר לבוא לכמה טסטים שרוצים. או שנשברים או שמוציאים רישיון בסוף. יש כאלה שעוברים מידני לאוטומט אחרי שהם מתייאשים".

לא מכשילים על חניה?

"זה לא נכון. אתה בודק הרבה דברים שהתלמיד עושה: הסתכלות, היגוי, זהירות. בטח שמכשילים על חנייה אם לא מסתכלים לצדדים כי אז זה מסוכן. לא מכשילים אם החנייה היא לא מושלמת. זאת לא סיבה לכישלון אם יתר המבחן היה תקין".

אם הטסטר נגע בהגה - התלמיד נכשל בטוח?

"תלוי באילו מקרים. לפעמים יש נהגים שמתפרצים לכביש ומפתיעים את התלמידים. במקרה כזה, אתה לא מצפה מהנבחן שיתנהג כמו נהג מנוסה, אז אתה בולם או נוגע בהגה. נהג שסטה לצדדים ונוסע בחוסר זהירות הבוחן מסיט את ההגה או בולם ואז לרוב הנבחן נכשל".

אפשר להיכשל בגלל חנייה (צילום: שי פוקס)
אפשר להיכשל בגלל חנייה | צילום: שי פוקס

מה מספר הטסטים הכושלים הכי גבוה שנתקלת בו?

"הייתה לי תלמידה על אוטומט שעשתה 28 טסטים לפני כמה שנים. היא ממש פתחה חוג לנהיגה. היא הייתה 6 שנים בלופ בלתי נגמר של טסטים. אני לא יודע אם יש לה רישיון כיום".

מה היה המקרה הכי חריג שנתקלת בו בזמן מבחן?

"נתקלתי בכל התופעות, החל מהקאות ועד בכי. המקרה הכי חריג היה כשמישהו עשה את צרכיו בזמן הנהיגה".

איפה בארץ כדאי להיבחן?

"לאחרונה החליטה הממשלה לחייב את הבוחנים לערוך מבחנים גם במקומות כמו קריית ארבע ואריאל. מדובר ביישובים שהנהיגה בהם קלה. התנועה דלילה, אין פקקים ואין עומסים. התלמידים לא חווים התמודדות רצינית עם תנאי הדרך שיש במקומות סואנים. הרבה תלמידים שנכשלים בנתניה או תל אביב מגיעים למקומות הללו ושם הם עוברים בקלות".

אם שניים נבחנים יחד, האם כדאי להיות ראשון או שני?

"אין לכך השפעה. אומנם התלמיד שנבחן שני יכול לבדוק את תגובותיו של הטסטר, ולנסות להבין במה הוא מתמקד, אך זה לא אומר שזה יקל עליו לעבור את המבחן".

האם מכשילים על ביטחון עצמי מופרז?

"אנחנו כמעט ולא משתמשים בסעיף הזה. אני יכול להניח שמדובר בנהג שבטוח שהוא יודע הכל. מדובר בדרך כלל בנהגים אחרי שלילה או פסילה. אמנם לא בוחנים אותם כתלמידים חדשים, אבל במידה והם לא עוצרים בתמרור עצור, לא מאטים וחותכים רכבים הם נכשלים".