תמ"א 38 (אילוסטרציה) (צילום: רויטרס, חדשות)
אילוסטרציה | צילום: רויטרס, חדשות

חשיפה: עשרות בני אדם נהרגים מדי שנה במהלך עבודתם, ולמרבה הפליאה רק חקירות בודדות של תאונות העבודה הקטלניות מתגבשות לכדי כתב אישום. מסמך שהגיע לידי חדשות 2 Online ומתפרסם כאן לראשונה חושף את הפער הגדול בין התיקים שנפתחו בגין גרימת מוות ברשלנות באתרי הבנייה בישראל לבין העמדתם לדין של האחראים.

לכתבה הקודמת בסדרה: עשרות נהרגים מדי שנה בתאונות עבודה - מי אחראי?

הנתון הממוצע מצביע על כ-30 הרוגים בתאונות עבודה מדי שנה באתרי בנייה. הנתונים בשנים 2010-2015 חושפים כי בחמש השנים הללו יחד הועמדו לדין 11 מעסיקים בלבד.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

המסמך שהופק על ידי האגף לחקירות ומודיעין של משטרת ישראל מרכז את הנתונים של התיקים שנפתחו בגין עבירות הרשלנות באתרי הבנייה בכל שנה ואת כתבי האישום שהוגשו באותה השנה. הנתונים המטרידים מראים כי החקירות שמנוהלות על ידי משרד הכלכלה ומשטרת ישראל רק במקרים בודדים מסתיימות בהעמדה לדין.

כמה תיקי גרימת מוות טופלו?
כמה תיקי גרימת מוות טופלו? | צילום:

חשוב לציין כי תיקים אלו לעתים נגררים לאורך שנים רבות, כך שייתכן שכתב אישום שהוגש למשל ב-2012 מבוסס על תיק שנפתח כמה שנים לפני כן. עם זאת, האומדן נותן הצצה לפערים העצומים שבין מקרי המוות לבין ההעמדה לדין של האחראים לרשלנות.

מנתון שפורסם על ידי משרד הכלכלה עולה שבשנת 2014 נהרגו 31 עובדים באתרי בנייה, בעוד המסמך מראה שמתחילת 2014 הועמדו לדין שלושה בעלי תפקידים, ובסבירות גבוהה כתבי אישום אלו הוגשו בגין אירועים שאירעו לפני מספר שנים.

תיקי החקירה בגין חבלה חמורה
תיקי החקירה בגין חבלה חמורה | צילום:

ועדת הכלכלה בדיון מיוחד

הנתונים מציגים מציאות עגומה: עשרות עובדים שנהרגים מדי שנה באתרי הבנייה וכתבי אישום בודדים שמוגשים, כל זאת מבלי לסקור את העונשים שניתנים בגין הרשעות - עונשים שבמרבית המקרים מסתכמים בעבודות שירות בלבד.

על פי דוח שחיברה עו"ד הדס פורר גפני מפרקליטות מחוז ת"א, בין השנים 2006-2011 נהרגו באתרי בנייה 168 איש - פחות משליש מהמקרים שנחקרו הגיעו לכתב אישום.

הנתונים שבמסמך מראים שבשנים האחרונות הוגשו אף פחות כתבי אישום. נתונים דומים ניתן לראות בעבירות של גרימת חבלה חמורה באתרי בנייה. היום (שלישי) תתכנס ועדת העבודה והרווחה של הכנסת ותעסוק בנושא. הנתונים האלו יוצגו בפני חברי הוועדה שיידרשו למצוא פתרונות למצב העגום בו אדם יוצא לעבודה ונהרג ואין איש שאחראי לכך.

לפניות לכתב: AzriA@ch2news.co.il

עקבו אחר דף הפייסבוק של עזרי עמרם