כבר שנים שמדינת ישראל מנסה להיאבק בתופעת מבקשי המקלט מאפריקה. מאחר שעל פי החוק הבינלאומי אי אפשר לגרש אותם בחזרה לאריתריאה ולסודן, המדינה יזמה פרויקט של חזרה מרצון. במסגרת הפרויקט נחתם הסכם עם אוגנדה ורואנדה שקובע שכל מהגר אפריקני שירצה לעזוב את הארץ ייקלט במדינות הללו ויקבל תמריץ כלכלי של 3,500 דולר - אבל מתברר שזה לא כל כך פשוט.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

ב' מאריתריאה ביקש לעזוב את ישראל כבר בחודש יוני. "הייתי בישראל 7 שנים, אני נשוי ויש לי שני ילדים, אבל הסיטואציה לא מאפשרת לי לחיות פה", אמר. הוא התפטר מעבודתו והתכונן לנסיעה. הזמן חלף, אוקטובר הגיע וב' עדיין כאן.

"בכל פעם שאני הולך אני מקבל תשובה אחרת", הוא אומר. "לפני 20 ימים התקשרו אליי ואמרו לי 'רוצה לנסוע לאוגנדה?'. אמרתי כן, הלכתי למשרד, חתמתי שוב, חיכיתי שבועיים ולא קרה כלום. הלכתי כמה פעמים כדי לשאול ואמרו לי 'חכה'. אז כמה אני כבר צריך להישאר?".

עורך דין תומר ורשה, מומחה לזכויות אדם והגירה, אומר שלאחרונה נתקל במספר מקרים כאלה. "אלה אנשים שאין להם ברירה והם מסכימים לעזוב,", הוא אומר. "הם חתמו, נאלצו לעזוב עבודות שהם עבדו בהן שנים, התכוננו מנטלית והנה חולפים השבועות ושום דבר לא זז".

מבקש מקלט בדרום (צילום: דורית יורדן דותן)
גם הכליאה נועדה לעודד עזיבה | צילום: דורית יורדן דותן

חצי מהתמריץ - מקוצץ

היום הגענו למשרדי היחידה לחזרה מרצון וגם האנשים שפגשנו פה וחששו להצטלם קיבלו מועד חזרה בלתי ידוע. במתקן חולות נמצאים מספר אנשים שביקשו לעזוב לאחר שהעניין התעכב והם הוכנסו למעצר. "אנשים לא יודעים מתי הם יכולים לצאת ומה יקרה להם כשיגיעו למדינות האלה", אומרת עדי דרורי אברהם, רכזת פעילות ציבורית בא.ס.ף. "הרבה מההבטחות של הרשויות בישראל לא מתקיימות, הם לא מקבלים מסמכים שהובטחו להם".

הסיבה לעיכובים לא ברורה באופן חד משמעי. המדיניות של משרד הפנים היא לגרום למבקשי המקלט לעזוב מרצון באמצעות הגבלות, טרטורים וכליאה בחולות ובסהרונים. בלי האפשרות לחזור מרצון, נותרת לבדה רק ההתעמרות בבני אדם.

מרשות האוכלוסין וההגירה נמסר בתגובה: "אין צורך להכביר במילים על מאמצים שעושה הרשות במטרה לסייע למבקשים לצאת מרצון. עם זאת, לעיתים יש סוגיות שאינן בשליטתנו כגון ביטול טיסות או עיכבו בהנפקת מסמכי הנסיעה. אנו מנסים להביא כל מקרה כזה לפתרונו במהירות האפשרית".

כך מקוצץ התמריץ הכלכלי
כך מקוצץ התמריץ הכלכלי | צילום:

 

מלבד העיכובים, גם סביב הסכום עצמו ישנה אי בהירות. רשמית אומנם מדובר ב-3,500 דולר, אבל מתברר שבפועל הסכום הזה מקוצץ על ידי שגרירות אריתריאה. עלות חידוש דרכון היא 90 דולר, אבל לאחר מכן נדרש המחדש לשלם מס נוסף בסך 1,550 דולר - מס שבאופן רשמי נועד לתיקון הנזק הכלכלי שנגרם לאריתריאה עקב עזיבת האזרח לישראל.

לא מדובר במקרה נקודתי בלבד. אריתריאים רבים שמגיעים לישראל עושים זאת ללא דרכונים או כל מסמך מזהה ולכן כל אחד מהם שרוצה לעזוב את ישראל צריך להתייצב בשגרירות ולהנפיק דרכון חדש או לחדש אותו. הגבייה המופרזת לא תלויה במדינת ישראל כלל, אבל המדיניות היחידה של המדינה היא לרצות לגרום להם לעזוב מרצון. ברגע שהתמריץ המוצע מקוצץ בחצי, אפשר להטיל ספק באפקטיביות של המדיניות.