577533
צילום:

משרד הביטחון מסרב להכיר בארגון "איחוד הצלה", המונה אלפי מתנדבים, כ"ארגון עזר לשעת חירום". האם לא מפספסת כאן מערכת הביטחון הזדמנות לשלב חרדים בעשייה הביטחונית בכלל ובמיוחד בעת חירום?

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

משרד הביטחון דחה באחרונה שוב את ההכרה באיחוד הצלה כארגון עזר לשעת חירום אף שהוא עומד בכל הקריטריונים ומתנדביו הם כולם אנשי רפואה: רופאים, פרמדיקים וחובשים. חלקם הגדול עבר הכשרות של חילוץ והצלה של פיקוד העורף. מדובר בארגון גדול - 2,500 מתנדבים (זהה למד"א) - שאנשיו מעניקים סיוע רפואי ראשוני ברחבי הארץ בעניין שבשגרה.

הארגון, כך על פי ראשיו, גם לא מבקש מימון ממשלתי. "כל ההכנסות שלנו מתרומות בלבד. אנחנו לא מתוקצבים ע"י אף גורם מלבד תורמים", אומר גורם בכיר בארגון. הפנייה להכרה וההצעה למשרד הביטחון ופיקוד העורף לנצל את משאביו האנושיים ואת הציוד שלו להצלת חיים במקרה של אסון בסדר גודל לאומי בוצעה לראשונה לפני שלוש שנים.

577512
צילום:

הדבר היחיד שההכרה הזאת דורשת ממשרד הביטחון וצה"ל היא לשתף את איחוד הצלה בתרגילים שעורך פקע"ר ולשלב את איחוד הצלה בתוכניות ההפעלה בשעת חירום. כך גם נפתח הפתח לשלב את 2,500 מתנדבי הארגון בפעילות המסייעת לצבא, במיוחד בתקופה שבה עושה צה"ל מאמץ לגייס חרדים ולשלבם בצבא. בכל רגע נתון משרתים בצה"ל כאלפיים חרדים.

"רוב המתנדבים פועלים מתוך הקהילה"

"איחוד הצלה עומד בכל הקריטריונים לקבלת מעמד של ארגון עזר", אומר יו"ר איחוד הצלה זאב קשש. "ישראל מאוימת בעשרות תרחישי אסון לאומיים - ממלחמה כוללת ועד לרעידת אדמה קשה - ואף אחד לא לוקח את ההצעה של ארגוננו ברצינות. יש לזכור שרוב המתנדבים של איחוד הצלה פועלים מתוך הקהילה למען הקהילה כך שבמקרה אסון הם יהיו המגיבים הראשונים".

577519
צילום:

"הממשלה היוצאת דיברה רבות על שילוב חרדים במאמץ הלאומי", הוסיף הגורם, "והנה, יש ארגון שרוב מתנדביו חרדים. הם מעוניינים לעזור להציל חיים במקרה של אירועי אסון לאומיים ואף אחד לא מחבק את הארגון על כך".

צריך להדגיש שהכרה בארגון כארגון עזר הינה בעלת משמעויות רבות: החל מסוגיית אימון ופיקוח ועד להכרה בנפגעים בדומה לכוחות הביטחון - גם בהיבטי שיקום וגם בהיבטי משפחות. גורמי חירום והצלה פועלים בתיאום ותחת ההפעלה של מד"א בשעת חירום.

במשרד הביטחון מודעים לבעיה ומוסרים בתגובה: "בעקבות פניית הארגון להכיר בו כארגון סיוע לפי חוק הג"א, קיימה מערכת הביטחון עבודת מטה יסודית שבחנה את הצורך אל מול התרחישים הרלבנטיים בחירום. בסיום הבדיקה הוחלט לדחות את הבקשה בהעדר צורך מבצעי אמיתי ומאחר והארגון אינו עומד בקריטריונים הנדרשים להכרה".