גם ביום השלישי לאבל, המנחמים לא הפסיקו להגיע לבית משפחתו של כמיל שנאן ז"ל בחורפיש. הנשיא, ראש הממשלה ושרים רבים התקשרו לנחם, חלקם אפילו הגיעו. אבל לצד ההערכה הרבה שחשים כאן, בשנים האחרונות שואלים עצמם התושבים, בעיקר בשקט, איפה נמצא החיבוק הזה ביום יום.

לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו.

"עצוב שנזכרים בנו ברגעים קשים אלו", אומר דודו של שנאן, סאמר שנאן. "הייתי רוצה לראות אותם גם ביום יום, גם כשאין אבל ואין הלוויה של בחור צעיר שנופל, הייתי רוצה לראות אותם דואגים לנו לעוד הרבה דברים. הבעיה הנפוצה ביותר היא הבנייה הבלתי חוקית. כל הזוגות הצעירים שכמיל היה אמור להיות אחד מהם".

הסוגייה הבוערת ביותר במגזר הדרוזי היא מצוקת הדיור, כמעט כמו בשאר המדינה, אבל עם הבדל אחד משמעותי – הדרוזים מאז ומתמיד בנו בתים על קרקעות פרטיות בבעלותם. אלא שבהיעדר תכניות של המדינה והמועצות המקומיות, הפך חלק גדול מהם לעברייני בנייה.

צפו בכתבה המלאה
ארדן בבית המשפחה | צילום:

צעירי העדה, ממש כמו שני השוטרים שנרצחו, הם האוכלוסייה שסובלת הכי הרבה מהמצב הזה. רבים מהם משרתים בצה"ל ובמערכת הביטחון ולא יכולים לספר בפנים גלויות על המאבקים והתסכול שבדרך.

התושבים היו מעדיפים  להעלות את הטענות הללו בנסיבות אחרות, אבל רבים מהם מרגישים שזו אולי ההזדמנות היחידה שמישהו מאנשי הציבור יקשיב להם.

נרצחו בפיגוע. שנאן וסתאווי ז"ל (צילום: דוברות המשטרה, חדשות)
האיל סתאוי וכמיל שנאן ז"ל | צילום: דוברות המשטרה, חדשות

"נוציא לך מתוך המגירה מסמך: יש בדליית אל כרמל 5,000 יחידות דיור, מתוכן 76% ללא היתרי בנייה", מנסה ראש מועצת דליית אל כרמל רפיק חלבי להמחיש את הבעיה. "יש כאן מציאות עגומה ועקומה. התכנון ביישובים הדרוזים לא תוקצב במשך הרבה מאוד שנים. הגיע כחלון, תקצב אותו. אבל בעדה הדרוזית לא כולם מבינים את משמעות ההגבלה בבנייה והחוק".

"אם מישהו חושב שיש קרקעות פרטיות אצל העדה הדרוזית, אז הוא טועה", מסביר מנגד עורך הדין ושמאי הקרקעין מבית ג'אן, אל"מ במילואים ראדי נג'אם. "יכול להיות שהיו בעבר, היום נגמר. הצעירים במצוקת דיור מאוד חריפה והיא מחריפה מיום ליום".

"גאה להיות ישראלי". שכיב שנאן (צילום: חדשות 2)
"גאה להיות ישראלי". שכיב שנאן | צילום: חדשות 2

מאז הפיגוע הרצחני בהר הבית הוצפו הרשתות החברתיות בסטטוסים נרגשים. ראש הממשלה בנימין נתניהו היה אחד מכותביהם, והשר נפתלי בנט אפילו החליף תמונת פרופיל. התושבים מקווים שהמחוות הללו יגובו גם במעשים, ולמרות כל הכאב והאובדן הם ממשיכים לנסות ולהעביר מסר של פיוס. "אני אחד מהפסיפס היפה הזה שנקרא 'אזרחי מדינת ישראל'", אומר היום אביו של שנאן, חבר הכנסת לשעבר שכיב שנאן. "אני גאה להיות ישראלי ואני רוצה שמדינת ישראל תחיה לעד".