חבר הכנסת והשר לשעבר בנימין (פואד) בן אליעזר הלך היום (ראשון) לעולמו בבית החולים איכילוב בתל אביב. בן-אליעזר, בן 80 במותו, הותיר אחריו את אשתו דולי וחמישה ילדים. בדצמבר האחרון הוגש נגדו כתב אישום בגין שוחד והלבנת הון.

לעדכונים נוספים ולשליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לחדשות 2 בפייסבוק

בשבועות האחרונים חלה הרעה במצבו הבריאותי של בן אליעזר, שאושפז בבית החולים בעקבות מחלת כליות שממנה סבל. לפני יותר משבוע עבר ניתוח חירום ולאחר מכן הועבר למחלקת טיפול נמרץ של בית החולים אסף הרופא לאחר שהתגלתה בעיה בלבו. מוקדם יותר היום הוא הועבר מאסף הרופא לבית החולים איכילוב ואחר הצהריים הוא נפטר. משפחתו של בן אליעזר הסכימה לתרום את קרניות עיניו.

בן-אליעזר נולד בפברואר 1936 בבצרה, עירק, בשם פואד. בשנת 1950 עלה עם הוריו, סאלח ופארחה, לישראל וגדל בקיבוץ מרחביה.  בשנת 1954 התגייס לצה"ל ושירת בחטיבת גולני כחייל וכקצין, ובמלחמת ששת הימים היה מפקד סיירת שקד בפיקוד הדרום. במלחמת יום הכיפורים היה סגן מפקד חטיבה, ולאחר המלחמה מונה למפקד חטיבה מרחבית בגבול לבנון.

בהמשך שירותו היה אחראי לפתיחת "הגדר הטובה" בין ישראל ללבנון ולהקמת צבא דרום לבנון (צד"ל). בשנת 1978 מונה למפקד אזור יהודה ושומרון, ולאחר מכן שירת כמתאם פעולות הממשלה ביהודה, בשומרון ובחבל עזה. מצה"ל השתחרר בשנת 1984 בדרגת תא"ל, והצטרף עם שחרורו לחיים הפוליטיים. בתחילה הקים את מפלגת "יחד" עם עזר ויצמן ז"ל - לימים נשיא המדינה - ולאחר הבחירות, בה זכתה הרשימה לשלושה מנדטים, התאחדה המפלגה עם סיעת המערך.

נפגש עם ערפאת בהוראת רבין

בשנת 1992, עם בחירתו של יצחק רבין ז"ל לראשות הממשלה, מונה בן-אליעזר לשר הבינוי והשיכון, ופעל על מנת להרחיב את הבנייה בתוך הקו הירוק. בשנת 1994 יצא בשליחות רבין לטוניס, והיה השר הישראלי הראשון שנפגש עם יו"ר אש"ף יאסר ערפאת. בהמשך פיתח קשרי ידידות קרובים עם נשיא מצרים, חוסני מובארק, והביע צער רב על הדחתו ומעצרו של מובארק.

בתקופת ממשלת ברק (צילום: רויטרס)
בתקופת ממשלת ברק | צילום: רויטרס

ב-1999, לאחר שנבחר אהוד ברק לראשות הממשלה, התמנה בן-אליעזר לסגן ראש הממשלה ושר התקשורת, ובהמשך קיבל לידו גם את תיק הבינוי והשיכון, לאחר התפטרות השר יצחק לוי מהמפד"ל. לאחר שברק הפסיד בבחירות המיוחדות לראשות הממשלה ב-2001, הוקמה ממשלת איחוד לאומית, בה מונה בן-אליעזר לשר הביטחון.

בתקופת כהונתו כשר הביטחון פעל בן-אליעזר לריסון האינתיפאדה השנייה וגל הפיגועים, ובמרץ 2002 ניהל את מבצע "חומת מגן" ביהודה ושומרון. במקביל, ניסה בן-אליעזר לקדם את הקמת הגדר שתפריד בין ישראל לפלסטינים מטעמים ביטחוניים וקרא לפינוי מאחזים שנויים במחלוקת. 

לאחר התפטרות ברק מראשות מפלגת העבודה, התמודד בן-אליעזר בבחירות המקדימות למפלגת העבודה בדצמבר 2001 וניצח את ח"כ אברהם בורג בהפרש קולות קטן. לקראת הבחירות בתחילת 2003 התמודד שוב בן-אליעזר על ראשות המפלגה, אך הפסיד לעמרם מצנע. גם בשנת 2005 התמודד בן-אליעזר על ראשות המפלגה, אך סיים במקום השלישי, לאחר עמיר פרץ ושמעון פרס.

פואד ורה"מ רבין, 1994 (צילום: צביקה ישראלי / פלאש 90)
פואד ורה"מ רבין, 1994 | צילום: צביקה ישראלי / פלאש 90

"חזרתי מן המוות אל החיים"

בשנת 2005 הצטרפה בשנית מפלגת העבודה לממשלת האחדות, בעקבות תכנית ההתנתקות, ובן-אליעזר מונה לשר התשתיות הלאומיות, בו כיהן במשך עשרה חודשים. גם לאחר הבחירות ב-2006, עם בחירתו של אולמרט לראשות הממשלה והקמת ממשלת האחדות, מונה בן-אליעזר בשנית לשר התשתיות הלאומיות.

בממשלת נתניהו שהוקמה ב-2009 מונה בן-אליעזר לשר התעשייה, המסחר והתעסוקה, בו כיהן עד לשנת 2011, כאשר מפלגת העבודה פרשה מהממשלה לאחר פרישת ראש המפלגה ברק ומקורביו למפלגת "עצמאות".

"לוחם עז נפש" (צילום: צביקה ישראלי / לע"מ)
פואד עם הח"כים שלמה הלל ושרה דורון | צילום: צביקה ישראלי / לע"מ

בחודש מרס 2012 אושפז בן-אליעזר בבית החולים "אסף הרופא" בשל דלקת ריאות חריפה, ונזקק לטיפול רפואי מתמשך. לדבריו,  "הייתי כמעט בצד השני, ראיתי מה יש שם, אבל החלטתי לחזור". לאחר 40 יום שוחרר מבית החולים, והודה לצוות הרופאים ש"החזיר אותי מן המוות אל החיים".

מועמד מפלגת העבודה לנשיאות - ונאשם

בשנת 2014 הכריז בן-אליעזר על כוונתו להתמודד לנשיאות, עם תום כהונתו של הנשיא שמעון פרס. בחודש פברואר 2012 זכה לתמיכת מרבית חברי סיעתו והוצג כמועמד המפלגה. "אני גאה ונרגש לבשר לכם כי חבריי לסיעת העבודה חתמו היום על תמיכתם בי לתפקיד נשיא המדינה. אני רואה את עצמי כמועמד ראוי לתפקיד", כתב ח"כ בן-אליעזר לעוקביו בעמוד הפייסבוק.

"זה לא מובן מאליו שילד שעלה למדינת ישראל ללא הוריו, הוא מועמד לנשיאות המדינה. כמי שגדל בחברה בישראל ומחובר לעם הזה אני מתחייב לפעול למען חברה ישראלית מגובשת, תוך גישור על המפריד והדגשת המאחד ביננו, והמאחד ביננו לבין שכנינו בקרובים וידידנו בעולם", הוסיף.

במהלך ההתמודדות, נחשף בחדשות 2 כי בן-אליעזר צפוי לעבור בקרוב השתלת כליה. בן-אליעזר הודיע כי אחד מהתורמים הוא בנו, והרגיע את מקורביו ומעריכיו: "היום זה אחד הדברים הכי פשוטים שעושים עם הטכנולוגיה הרפואית - זה לוקח שעה ואחרי זה אתה נח שבוע. אני יודע דבר אחד פשוט: אני אצא מזה יותר בריא ממה שאני עכשיו והכל יהיה בסדר".

בחודש יוני 2014, שלושה ימים בלבד לפני הבחירות לנשיאות, פרש בן-אליעזר מהמרוץ בעקבות החקירה שנפתחה נגדו בחשד כי קיבל מאות אלפי שקלים מאנשי עסקים ללא דיווח. כעבור שנה הודיעה הפרקליטות לבן-אליעזר כי יוגש נגדו כתב אישום באשמת שוחד, הפרת אמונים ומרמה למרות מצבו הרפואי, ובדצמבר 2015 הוגש כתב האישום החמור.