בעוד ראש הממשלה ושר התקשורת בנימין נתניהו נחוש לדחות את פעילות תאגיד השידור הישראלי, מחאה נגד המהלך מתגברת: עשרות יוצרים פרצו היום (חמישי) למטה ההסתדרות במחאה על החלטת יו"ר ההסתדרות ניסנקורן להאריך את פעולת רשות השידור עד 2018 - ודחיית שידורי התאגיד. עובדי התאגיד מצידם הצהירו הבוקר: "ב- 30.9 נהיה מוכנים לשידור. קול ישראל יישמע מירושלים, את היחידה אני נשבע" - ובכך דחו את טענת נתניהו לפיה המהלך נובע מאי מוכנת התאגיד לשידור מירושלים.

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לחדשות 2 בפייסבוק

משתתפי המחאה, חברי איגוד השחקנים והיוצרים, החלו להפגין בקריאות ושריקות בתוך משרדי ההסתדרות ודרשו להבטיח את חופש העיתונות והתקשורת: "לא מצא מכאן, עובדים עלינו, דורכים עלינו - אבי תתעורר, הציבור שווה יותר".

לירן עצמור, יוצר ומפיק, שידר מתוך המחאה ואמר: "ניסנקורן מכר אותנו ואת היצירה העברית בזול. אנחנו נמצאים בקומה החמישית של בניין ההסתדרות, כבשנו את הקומה". עצמור הוסיף כי "יו"ר ההסתדרות אבי ניסנקורן לא מוכן להיפגש איתנו. חצי מיליארד שקלים מאחורי הגב של הציבור והאוצר בקומבינה מסריחה עם שר התקשורת וראש הממשלה נתניהו".

מחאת עובדי התאגיד, לפני כשבועיים (צילום: עזרי עמרם, חדשות 2)
"כבשנו את הקומה" | צילום: עזרי עמרם, חדשות 2

"הם לא רואים את הציבור ממטר, התאגיד ימות"

עמית ליאור, יו"ר איגוד התסריטאים, הזהיר: "יכול להיות ש-2016 תהפוך לגיהנום. האיש הזה (ניסנקורן) הגזים - אם לא ייקח אחורה וישנה את ההחלטה, הוא ימצא ציבור מאוד רציני נגדו. באנו רק למטרה אחת: שהקומבינה הלאומית שנעשתה במחשכים בין ניסנקורן לנתניהו בלי לבדוק אם התאגיד יהיה מוכן ואם שר האוצר מוכן תבוטל - הלכו בקומבינה לילית לרסק את הטלוויזיה והציבור ישלם על זה".

"הם לא רואים את הציבור והיצירה ממטר. זה לא קשור לשמאל או ימין - מוכנים להוציא מיליוני שקלים כדי לקדם את עצמם ולירוק עלינו", הוסיף ליאור. "אם ידחו את ההקמה התאגיד ימות, וכל המהלך נעשה כדי להכחיד את התאגיד ולתת לזה לגווע - לא ניתן לזה לקרות".

המחאה נגד עיכוב פתיחת התאגיד (צילום: לירן עצמור)
צילום: לירן עצמור

"העובדים פה נאבקים על הפרנסה"

"בסוף הצודקים ינצחו, אני אופטימית שזה יקרה", אמרה אסנת טרבלסי, יו"ר פורום היוצרים הדוקומנטריים, שהגיעה אף היא לבית ההסתדרות על מנת למחות יחד עם עובדי התאגיד. "באנו להגיד לניסנקורן שמכר אותנו שאי אפשר למכור את היצירה המקורית, ואי אפשר לפגוע בתקשורת חופשית ובחופש הביטוי - אנחנו פה כדי להזכיר לו שיש לו פה עובדים שכל חודש מחדש נאבקים על הפרנסה ואין להם פנסיות כמו לעובדי רשות השידור".

טרבלסי הוסיפה כי "התאגיד החדש עובד, מתפקד ופועל במלוא המרץ כדי להגיע לשידור בתאריך הבלתי אפשרי שהציבו לו הפוליטיקאים - ועכשיו הם לא עומדים מאחוריו. מישהו בדק עם אלדד קובלנץ אם הוא מוכן? לא היה טלפון אחד, קובלנץ קרא על זה כמוני בחדשות. החשש שלנו הוא שעומד פה משהו אחר מאחורי הסיפור - אנחנו נתמוך בכל דרך בכך שלתאגיד יהיה מה לשדר".

היוצרים קיבלו החלטה עקרונית לעצור את המחאה לאחר שקיבלו הבטחה שיפגשו את ניסנקורן לפני הדיון בוועדת הכלכלה בכנסת ביום ראשון הקרוב.

הבמאי דורון צברי במחאה (צילום: לירן עצמור)
הבמאי דורון צברי במחאה | צילום: לירן עצמור

יו"ר ההסתדרות הבטיח: נדאג לכל העובדים

ניסנקורן עצמו התייחס לנושא שלשום בריאיון לתכנית חיסכון והגן על המהלך עליו סיכם עם ראש הממשלה נתניהו - למרות שהדבר עלול לפגוע במאות עיתונאים ועובדים. ניסנקורן הבטיח בריאיון כי ידאג לכל העובדים - גם אלו ברשות השידור וגם העיתונאים שנקלטו בתאגיד - והכחיש כל טענה ל"דיל" פוליטי עם נתניהו.

"אני לא מסכים שזה נראה כמו קומבינה, אמרו לי שהתאגיד עוד לא מוכן והוא לא מוכן, תבחנו את זה", הבהיר ניסנקורן. "אמרו לי 'אתה יכול להציל 1,200 משפחות', ברור שיו"ר הסתדרות יעשה את זה. זה התפקיד שלי וזה הייעוד שלי". יו"ר ההסתדרות הוסיף כי הוא מחויב ל-1,200 עובדי רשות השידור ומשפחותיהם, שלדבריו צריכים להמשיך לפעול בשל חוסר המוכנות של התאגיד.

"רק לפני ארבעה חודשים אמר מנכ"ל התאגיד כי ייקחו שנתיים להקים אותו. האם יהיו חדשות באוקטובר? תבדקי את זה. איך תיראה הטלוויזיה באוקטובר? לא חוכמה לדבר על רשת ב', היא כבר היום מצוינת. אני יודע שמנכ"ל התאגיד רוצה להקים כראוי - להכין תאגיד איכותי - עד שנת 2018", הוסיף, "אמרו לי שאין היערכות לשידור מירושלים, לשידור חדשות ולמיקום".

צפו בריאיון המלא עם ניסנקורן (צילום: פלאש 90, אורי לנז, חדשות)
ייפגש עם המוחים. ניסנקורן | צילום: פלאש 90, אורי לנז, חדשות

על 200 העובדים שכבר גויסו לתאגיד ועתידם לוט בערפל אמר: "אני מחויב להם כמו לעובדי רשות השידור. כמאה מהם הם באמת עובדי רשות השידור וימשיכו לעבוד, עובדים שעוסקים בהקמה ימשיכו לעבוד, ויש עוד מספר מועט של עשרות עיתונאים שנקלטו - 20-30 - אני אדאג שכל אחד ימשיך לעבוד, נמצא פתרון. נדאג להם, אבל לא מקובל עליי שמדברים עליהם ולא על מאות ברשות השידור. מה זה קשור לתנאי פרישה? עובד מובטל זה עובד מובטל, ואני לא מאחל את זה לאף אחד".

רשות השידור בי-ם, ארכיון (צילום: פלאש 90, יונתן סינדל)
מתי תיסגר הרשות? | צילום: פלאש 90, יונתן סינדל

עוד טען יו"ר ההסתדרות כי "שינו את מועד העלייה כבר ארבע-חמש פעמים, אני מכבד כל עיתונאי שנקלט וגם מאות שנמצאים ברשות השידור. ברגע שהתאגיד יהיה מוכן, אני אעמוד על זה שהוא יקום. התאגיד הציבורי יקום, ו-1,200 משפחות זה 1,200 משפחות. מי שהקים את התאגיד כך הוא צריך לתת את הדין - עשו את זה בצורה חופזנית".

בסיום הריאיון דחה ניסנקורן, שהתפקד לאחרונה למפלגת העבודה, כל טענה לשיקול פוליטי מאחורי המהלך. יו"ר ההסתדרות שפעל מאחורי הקלעים להקמת ממשלת אחדות אמר כי "אני לא באותה מפלגה עם נתניהו, לא שוקל שום שיקול פוליטי. אני מספיק חזק ולא צריך דילים, אני מייצג רק את העובדים. השיקול היחיד שלי הוא העובדים. אני משתף פעולה עם ראש הממשלה".

ממועצת תאגיד השידור הישראלי נמסר: תאגיד השידור הישראלי יהיה מוכן לשידור רציף בדיגיטל בטלוויזיה וברדיו ב 30.9 כפי שנקבע בחוק. גוף השידור שקם בימים אלה הינו גוף עצמאי, איכותי, מקצועי ומגוון שיביא לידי ביטוי את כלל הקולות של הציבור בישראל, יפעל למענו ויחליף את הנורמות שהיו מקובלות עד כה בשידור הציבורי. אנו ממשיכים לפעול באינטנסיביות להקמת שידור ציבורי נקי כפיים תוך שמירה קפדנית על כספי ציבור. התאגיד גייס 220 עיתונאים ועובדים כמחציתם מרשות השידור ויקלוט את מיטב עובדי הרשות כפי שהתחייב. התאגיד יפעל בהתאם להחלטות בג"ץ בנוגע למיקום השידורים ביום התחילה. המועצה דוחה את הניסיונות להפעלת לחצים מתוך אינטרסים שמטרתם החלשת השידור הציבורי בישראל.