זה סיפור מוזר על קרקע אטרקטיבית במיוחד הסמוכה לקו החוף של בת ים. קרקע רחבה ובתולית שניתן להקים עליה מגדלים בני מאות יחידות דיור - בקו ראשון כמעט לים. לכן נשאלת השאלה, מדוע עיריית בת ים מכרה את הקרקע המבוקשת במחיר שגרם לה להפסיד כ-50 מיליון שקלים?

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

הכל החל לפני כשנתיים, כשעיריית בת ים ביקשה למכור שני מגרשים שבבעלותה בדרום-מערב העיר. שמאי מטעם העירייה קבע מחיר גבוה, בהתאם למיקום הנחשק - 78 מיליון שקלים למגרש אחד, 56 מיליון שקלים למגרש הצמוד. אלא שבאורח פלא רק חמישה יזמים הגישו הצעות לרכישת המגרשים הללו, והמחיר המקסימלי שהוצע היה נמוך ב-35%-40% מזה שקבע השמאי.

"משהו לא תקין", אמר חבר ועדת המכרזים של עיריית בת ים כשההצעות הובאו לאישורה. "הסכומים שהציעו היזמים לא סבירים". מנגד העלה חבר מועצה אחר טיעון מעניין מדוע צריך למכור בזול ועכשיו: "ידוע לכולנו שמצב הנדל"ן בשוק ירד, יש חשש שאם נצא למכרז חדש נקבל הצעות נמוכות יותר".

"המועצה חיפשה איך להעביר את העסקה"

חבר מועצת העיר, עו"ד אלי יריב, אמר כי הטיעון הוא רק ניסיון להכשיר את ההחלטה התמוהה. "זה בדיחה, שוק הנדל"ן מ-2006 רק עולה ועולה", אמר יריב. "זה היה תירוץ לחברי מועצת העירייה שיצביעו בעד".

ואכן מועצת בת ים אישרה למכור את המגרשים בסכום הנמוך בכ-50 מיליון שקלים מהמחיר שקבע השמאי מטעם העירייה עצמה. "כשיש פער כזה לא מנסים אפילו להעביר את החומר לאישור משרד הפנים כי מן הסתם בפער כזה גדול לא תאושר העסקה", הסביר אוהד דנוס, יו"ר לשכת שמאי המקרקעין.

דפוס של עיריית בת ים?

לא ברור מדוע ויתרה עיריית בת ים, שנמצאת בגירעון עמוק, על הכנסה אפשרית של כ-50 מיליון שקלים על מכירת הקרקע, אבל נראה שמדובר בדפוס: לפני כשנה פרסמנו בחדשות 2 כי בשנת 2007 מכרה העירייה ליזם קרקע עליה הוקם מגדל רב קומות במחיר של כ-8 מיליון שקלים. שנה אחר כך מכר אותו היזם את הקרקע בעסקת קומבינציה, והרוויח על העסקה 180 מיליון שקלים - כסף שיכול היה להיכנס לקופת העירייה.

"עיריית בת ים יודעת למכור נכסי נדל"ן בזול ולקנות דברים ביוקר, ככה זה פה בעירייה ואחר כך הולכים ומחפשים איפה הכסף", אמר חבר מועצת העיר אלי יריב. בעקבות פנייתו של חבר המועצה, התערב שר הפנים שקבע כי העסקה אינה סבירה, ודרש מהיזמים להוסיף כ-15 מיליון שקלים.

עיריית בת ים מסרה בתגובה: "העירייה פועלת לממש את נכסי הנדל"ן שבתחומה בשקיפות ובאחריות ופועלת במאות עסקאות להשיג את הרווח המרבי, בהתאם לנסיבות. שתי העסקאות נבדקו באופן יסודי וקיבלו את אישור וועדת המכרזים, מועצת העיר ומשרד הפנים".