כבר לפני אלפי שנים הבינו השליטים במזרח התיכון כי הים הוא לא רק מקור פרנסה או בילוי, אלא יכול להוות סכנה של ממש. "אי אפשר להגיד שלא היו גלי צונאמי בים התיכון בעבר", מציינת ד"ר בברלי גודמן מבית הספר למדעי הים באוניברסיטת חיפה. "בים התיכון צונאמי זה דבר די נפוץ. כל 15 שנים יש אירוע שמוגדר צונאמי. הוא לא תמיד גורם להרבה נזק, אבל זה דבר די שכיח".

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

"אירוע צונאמי גדול מתרחש בים התיכון בכל 600 שנה", מוסיפה ד"ר גודמן. "האירוע האחרון קרה לפני יותר מ-600 שנה. אם יהיה צונאמי בעוד חודש אני לא אופתע".

בנמל העתיק של קיסריה מנסים החוקרים לחזות מתי יכה הצונאמי העתידי בחופי ישראל. הם אוספים חלקי אבן שהגיעו מהמעמקים עד לאזור החוף - הכל בסיוע של אחד מאירועי הצונאמי שכבר התרחשו בים התיכון.

מחקר חדש של אוניברסיטת חיפה מצא כי במהלך 2,000 השנים האחרונות התרחשו 11 אירועי צונאמי משמעותיים שפגעו בחופי ישראל. עוד מתברר שהים התיכון נמצא במקום השני מבחינת הסיכוי לצונאמי.

צפו בסיפורים המעניינים של 26.12 לאורך השנים (צילום: רויטרס, חדשות)
צפוי ב-50 השנים הקרובות. גל צונאמי | צילום: רויטרס, חדשות

15 דקות בלבד להיערך לצונאמי

הסכנה מפני רעידת אדמה מוכרת היטב, אך הסכנה מצונאמי פחות. כך היה לפחות עד שנת 2004, אז פגע גל צונאמי בחופי הודו, תאילנד ואינדונזיה, וגרם למותם של יותר מ-300 אלף בני אדם. גם ביפן פגע צונאמי שהרג 15 אלף איש והשבית כורים גרעיניים. ועדה בינלאומית של אונסק"ו המליצה להקים ברחבי העולם תחנות להתרעה מפני צונאמי.

תחנה כזאת ישנה גם בישראל. במזח של חברת החשמל בחדרה, מתחת למדרגות, בגובה 1.30 מטר, נמצא חדר הבקרה המרכזי של חיישן הצונאמי - אולי ההמחשה הטובה ביותר ליחס המדינה לחשש מפני הגל האימתני. "מערכת הצונאמי מודדת את מפלס הים בזמן אמת", מסביר דב רוזן, לשעבר בכיר במכון לחקר ימים ואגמים. "כדי שנזהה את הצונאמי המערכת צריכה לזהות עלייה במפלס של עשרות סנטימטרים בתוך דקות".

על סכנה רחוקה נדע ממדינות אחרות כמעט שעתיים קודם. אם האירוע יקרה קרוב אלינו, ייוותרו 15 דקות בלבד למדינת ישראל על מנת להיערך לגלים הגבוהים. ד"ר אבי שפירא הוא האיש שיחליט האם לפרסם התרעת צונאמי והכל על פי הערכתו הבלעדית. שפירא הוא יו"ר ועדת ההיגוי לעניין רעידות אדמה.

רק לפני שנתיים הפך שפירא לאחראי גם על נושא הצונאמי. במסגרת תפקידו, מקבל שפירא התרעות מתחנות במזרח התיכון ובתוך דקות הוא צריך להחליט האם להזהיר את אזרחי ישראל מפני צונאמי.

הרס רב ייגרם. הנזק האדיר ביפן (צילום: AP)
הרס רב ייגרם. הנזק האדיר ביפן | צילום: AP

הגל הבא: ב-50 השנים הקרובות

במקרה של התרעת אמת יש להתרחק קילומטר מהחוף ולעלות לגובה של קומה רביעית לפחות. למתרחצים בחוף אגב, התרעה מיידית שכזו לא תסייע. "המשימה לטיפול באירוע של צונאמי מוטלת על משטרת ישראל", אומר ד"ר שפירא. "ישנה מערכת של תקשורת עם כל סוכות המצילים דרך השירות המטאורולוגי".

"מרגע שההתרעה מתקבלת במכונים השונים היא מגיעה למשטרה ומשם לעירייה ורק אז לסוכות המצילים", מזהירה מאיה יעקבס, מנכ"לית עמותת "צלול". "זה כמו טלפון שבור. אנחנו יודעים איך הדברים האלה קורים אצלנו. אנחנו צריכים שיהיה קו ישיר ומהיר, לא לחכות שהמציל יצעק 'חברים נא לצאת מהים תכף יהיה צונאמי'. זה הרי נשמע כמו מערכון של אפרים קישון".

החודש הגישה ועדת ההיגוי דוח לממשלה, ובו פירטה את הנזקים הצפויים במקרה שגל צונאמי יכה בישראל. על פי הדוח, מתקני ההתפלה יושבתו, חלק מתחנות הכוח של חברת החשמל יינזקו, מבנים שעל החוף ייהרסו ואזורים הסמוכים לנחלים יוצפו. עד כה לא הועברו תקציבים לטיפול בנושא. המחקר החדש קובע כי במהלך 50 השנים הקרובות נוכל לצפות במו עינינו בגל צונאמי גדול מול חופי ישראל. אם התחזית תתממש, נוכל לקבוע מי צדק - ומי היה הראשון לזהות.