"לחשוף החומרים מוועדת החקירה" (צילום: באדיבות המשפחה)
התעלומה מתקרבת לפתרון? | צילום: באדיבות המשפחה

המערכת הפוליטית מתגייסת לשפוך אור על פרשת ילדי תימן החטופים: לאחר שהבוקר (רביעי) פרסמנו בחדשות 2 Online עדויות של משפחות נוספות שילדיהן נעלמו ואת נוסח הצעת החוק שהגיש ח"כ איתן כבל (המחנה הציוני) - אחר הצהריים פנתה גם שרת התרבות והספורט מירי רגב בקריאה לחשוף את חומרי ועדת החקירה שהוקמה בנושא. הערב במהדורה המרכזית ישודרו גילויים חדשים בפרשה.

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לחדשות 2 בפייסבוק

מתוקף תפקידה כחברת ועדת שרים לארכיונים פנתה רגב לראש הממשלה בבקשה להנחות את גנזך המדינה להסיר את החיסיון מהחומרים, העדויות והפרוטוקולים שנאספו בסוגיה הרגישה והנפיצה הזאת.

"הגיע הזמן לשים את הדברים על השולחן ולהפסיק להסתיר מידע באשר לילדי תימן החטופים", אמרה השרה רגב. "העדויות המזעזעות מחייבות תחקיר מעמיק ושקוף, המשפחות ראויות לתשובות כנות וברורות".

רגב (ארכיון). מאוימת (צילום: פלאש 90, חדשות)
"המשפחות ראויות לתשובות". רגב | צילום: פלאש 90, חדשות

גם סגן יו"ר הכנסת מאיר כהן (יש עתיד) החליט לפעול ויזם דיון מהיר בוועדת חוק חוקה ומשפט בנושא, כשהמטרה היא להביא לכנסת עדויות ולדרוש את הסרת דחיית החומרים ולחשוף אותם. "יש כתמים שמדינה חייבת להסיר", אמר כהן. "סימני השאלה רבים וקשים, וזהו נושא שראוי לו שיהיה מטופל ברמה הלאומית, כאן בכנסת ישראל. אני לא מתכוון לוותר, לא אסתפק בוועדות. מדינת ישראל צריכה לספק תשובות".

"אמרו שהבן מת, השתוללתי"

עשרות פניות הגיעו למערכת חדשות 2 Online בעקבות פרסום העדויות אתמול של אמהות שילדיהם נחטפו לפני עשרות שנים. הסיפורים הרבים מעידים על פצע שנותר פתוח במשך עשרות שנים, בעוד המדינה מסרבת לחשוף את הפרוטוקולים של ועדת החקירה.

"אמא לא אישרה". אילוסטרציה (צילום: באדיבות ארכיון שפילברג)
הפרשה נותרה פצע פתוח. ארכיון | צילום: באדיבות ארכיון שפילברג

אחת מהנשים שפנו אלינו היא שושנה צפר, שמאמינה ששניים מבניה נחטפו ממנה בזמן לידתם. היא שמספרת ששנת 1963 הייתה השנה הנוראית ביותר בחייה, ובה היא איבדה את בנה בכורה שחיכתה לו שנים - אחרי שנולדו לה ארבע בנות. "לא ראיתי גופה של התינוק ואף אחד לא אמר לי מה עשו איתו", מתארת בהתרגשות שושנה בסרטון שנכדתה צילמה עבורנו מיד אחרי פרסום הכתבה אתמול.

"אמרו לי שחבל הטבור שלו היה סביב הצוואר שלו והיה גוסס, לא חי ולא מת", הוסיפה. שושנה מספרת שהרופאים הגיעו לספר לה שהוא מת, אך היא לא קיבלה אפילו תעודת פטירה. הטרגדיה המשיכה להכות בבית משפחת צפר, כשלאחר שלוש שנים הגיעה שושנה שוב לבית החולים ללדת בן נוסף. גם אז אמרו לה לאחר הלידה שהילד נפטר: "הילד כנראה ילד גדול, ולכן הרופאים התעסקו לי עם הבטן, סובבו אותו ובסוף אמרו שנולד מת". גם במקרה של הילד השני לא קיבלו שושנה ובעלה תעודת פטירה: "בכיתי, השתוללתי".

מסמך שנותר ברשותה של סלמה עוזרי (צילום: באדיבות המשפחה)
צילום: באדיבות המשפחה

"פגיעה אנושה בזכות הציבור לדעת"

בימים הקרובים יגיש ח"כ איתן כבל (המחנה הציוני) הצעת חוק, המבקשת לחשוף מיידית את הפרוטוקולים והמסמכים הנוגעים לפרשה. בנוסח הצעת החוק, שמפורסם כאן לראשונה, נכתב כי "מדובר בפגיעה אנושה בזכות הציבור לדעת את שהתרחש באחת הפרשיות החמורות ביותר הנוגעות לכלל החברה הישראלית ואשר יש לה השלכות מרחיקות לכת על היות מדינת ישראל מדינה דמוקרטית".

עוד נכתב בהצעה - הצעת חוק הארכיונים (תיקון סעיף 10, עיון הקהל), התשע"ו-2016 - כי על פי החלטת ממשלת ישראל נקבע כי הפרוטוקולים של ועדת החקירה לנושא חטיפת ילדי תימן וכל המסמכים הנוגעים לנושא ישמרו בארכיון המדינה לתקופה של 70 שנה ועד לשנת 2071. "הצעת החוק באה להחריג את פרשת ילדי תימן מהמגבלות המוטלות היום על הנושא לפי סעיף 10 של חוק הארכיונים ולהביא לחשיפה מיידית של הפרוטוקולים והמסמכים הנוגעים לפרשה", הדגיש כבל בהצעה.

ח"כ איתן כבל
"לחשוף את המסמכים". כבל | צילום:

העדויות שנחשפו עד כה ועוד כ-150 עדויות אחרות הן חלק מפרויקט הדגל של עמותת "עמר"ם" - חטיפת ילדי תימן מזרח ובלקן, ששם לו למטרה להפוך את הסיפורים האנושיים הקשים לארכיון נגיש לציבור. המטרה העיקרית של התיעוד נועדה לשפוך אור על העדויות שהושתקו עד כה ולקרוא למדינה להכיר באופן רשמי בעוול שנעשה למשפחות. אתמול השיקה העמותה את האתר החדש שלה, לקראת יום המודעות לפרשת ילדי תימן שיחול בעוד כשבועיים.

האתר החדש של עמותת עמר"ם www.edut-amram.org

כתובת מייל ליצירת קשר עם העמותה edut.amram@gmail.com

טלמסר למסירת עדויות: 03-7442231

לפנייה לכתבת: Avivitm@ch2news.co.il