הפרות סדר במחאת בני העדה האתיופית בתל אביב: מאות צעירים חסמו הערב (שני) חלק מרחוב אבן גבירול בעיר. את ההפגנה הארוכה שלהם היום הם סיימו בכיכר רבין. מוקדם יותר ניסו חלק מהמפגינים לחסום את נתיבי איילון - אך השוטרים בלמו אותם.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

המוחים, שיצאו אחר הצהריים משדרות רוטשילד, עברו בצומת הרחובות דובנוב ושדרות שאול המלך. כוחות גדולים של משטרה ניסו למנוע מהם להגיע לרחוב אבן גבירול המרכזי, אך לבסוף אפשרו להם להמשיך. במהלך מסלול הצעדה חסמו מדי פעם המפגינים צירים לזמן קצר.

המפגינים צעקו "שוטר אלים צריך להיות בפנים" ו"שחור לבן, כולנו בני אדם". אדנץ, אחת המפגינות, הסבירה מדוע הגיעה למחות: "החברה מפספסת את הגוונים שיש לה את היופי שלה. יש פה קיפוח וגזענות וחוסר שוויון, ובאנו למחות נגד זה. יש פה גזענות ממוסדות וממסדית, ונגד זה אנחנו נלחמים".

המפגינים מחו על יחסה המפלה, לטענתם, של המשטרה בפרט והממסד בכלל כלפי בני העדה. מארגני ההפגנה תיאמו את מסלול הצעידה עם המשטרה, ולכל אורכו הידברו עם הקצינים בשטח.

המוחים מול השוטרים, הערב (צילום: חדשות 2)
המוחים מול השוטרים, הערב | צילום: חדשות 2

איציק מרמלה הסביר כי מדובר במחאה של הדור החדש, ולא של ההורים שעלו מאתיופיה לפני עשרות שנים. "הדור הקודם היה קצת תמים ומנעו ממנו קבלה לתעסוקה, נתנו לו את העבודות הכי נחותות", אמר. "הדור הזה לא רוצה להיות המנקה, אלא שווה בין שווה. אנחנו רוצים שינוי, רוצים להתפתח ושיקבלו אותנו למקומות עבודה".

נתניהו יעמוד בראש ועדת שרים לקידום העדה

צעיר אחר בשם נגוס שהגיע להפגין הוסיף: "חשוב לנו להיות שווים, אנחנו רוצים להיות במדינה הזו כמו כולם ואנחנו רוצים לזעוק את הזעקה". נגוס לא התאכזב ממיעוט המפגינים יחסית למחאה הקודמת: "זו רק ההתחלה, ואני מאמין שיצטרפו אלינו הרבה אנשים".

בניגוד לשתי ההפגנות הקודמות בתל אביב ובירושלים, שלא קיבלו את אישור המשטרה והיו סוערות, הפעם ההפגנה אושרה והיא הגיעה אחרי הידברות בין מובילי המחאה למשטרה. "על כולנו ביחד לדאוג שהמחאה תעבור בשלום מבלי שיפגע איש ומבלי שערך חופש המחאה יוכתם באלימות", הדגישו במשטרה שנערכה בכוחות מתוגברים על מנת למנוע הפרות סדר וחסימת צירי תנועה.

"רוצים לסיים עם אפס עצורים" (צילום: עזרי עמרם)
מחאת העדה האתיופית, היום | צילום: עזרי עמרם

במקביל למחאה המתחדשת, השלטון נערך לטיפול בדרישות המפגינים: הממשלה תדון מחר (שלישי) בהקמת ועדת שרים לעניין קידום שילובם של בחברה הישראלית של בני העדה. בראש הוועדה יעמוד ראש הממשלה בנימין נתניהו, וסמכויות הוועדה יחולו גם על תחומי התעסוקה, הרווחה, החינוך והבריאות.

מחאה מול הבימה: "כולנו בני אדם" (צילום: עזרי עמרם)
מחאה מול הבימה: "כולנו בני אדם" | צילום: עזרי עמרם
"רוצים לסיים עם אפס עצורים" (צילום: עזרי עמרם)
"רוצים לסיים עם אפס עצורים" | צילום: עזרי עמרם

המפכ"ל יוחנן דנינו התייחס היום למחאת העדה: "אנו נמצאים בדו שיח פורה ומפרה עם בני העדה האתיופית, שמטרתו לקרב ולחזק את האמון בין המשטרה לבין בני העדה. שומעים את טענותיהם שבחלקן הן מוצדקות. בצד מתן האפשרות הלגיטימית להביע מחאה, בכל הדרכים על פי החוק, אנו נקפיד על אכיפת החוק, שלא תהיה הפרת חוק וסדר".

אתמול, בטקס לזכר יהודי אתיופיה שנספו בדרך לישראל, הודה נשיא המדינה ראובן ריבלין כי "החברה הישראלית טעתה בקליטה ובטיפול שלה בבני העדה האתיופית לאורך שנים". הנשיא הוסיף כי "המפגינים חשפו פצע פתוח, חי ומדמם בלב החברה הישראלית. פצע של קהילה שמשמיעה את זעקתה בדם לבה על תחושות של הפליה, גזענות, עלבון וחוסר מענה".

פקדה עם רה"מ נתניהו (צילום: חיים צח לע"מ)
נתניהו והחייל שהותקף, דמאס פקדה | צילום: חיים צח לע"מ
מחאת יוצאי העדה האתיופית (צילום: עזרי עמרם, חדשות)
"אין רצון אמיתי לפתור הבעיות" | צילום: עזרי עמרם, חדשות

"הכל בידיים של נתניהו, רוצים פתרונות"

אחד ממארגני המחאה, אבי יאלוו, אמר היום לחדשות 2 Online: "אנחנו רוצים לסיים את המחאה היום עם אפס מעצרים. אנחנו דאגנו שתהיה הפרדה בין המפגינים לשוטרים ובחרנו לשם כך את האנשים הנכונים".

לשאלה על מטרות ההפגנה משיב יאלוו כי לבני העדה נמאס מהבטחות על הנייר והם דורשים לראות שינוי אמיתי במדיניות. "ישבתי עם נתניהו כבר ב-2012, כשפרצה הסערה סביב השכרת הדירות בקריית מלאכי, יחד עם מנכ"ל משרדו ונציגי משרדים ממשלתיים", אמר יאלוו. "הצגנו להם נתונים ומספרים ואמרנו מה צריך לעשות. גם אז הוא אמר שהוא מזועזע ממה שהוא שומע בדיוק כמו מה שהוא אומר עכשיו ולא נעשה כלום".

"הכל בידיים של נתניהו" (צילום: עזרי עמרם)
"הכל בידיים של נתניהו" | צילום: עזרי עמרם
ההפגנה בתל אביב, היום (צילום: עזרי עמרם)
ההפגנה בתל אביב, היום | צילום: עזרי עמרם

"אין רצון אמיתי לפתור את הבעיות של בני העדה האתיופית. יודעים רק למרוח אותנו בכתבות ובמילים יפות ולהצטלם עם חייל או קייס וחושבים שאנחנו קונים את זה", הוא הוסיף. "הכל בידיים של נתניהו. מאז ועד עכשיו מה נשתנה? לא רוצים עוד ועדה, רוצים פתרונות. צריכים להתחיל לעבוד".

בהכנת הידיעה השתתפו גלעד שלמור וברהנו טגניה.