המשטרה משנה את המדיניות נגד משתמשי הקנאביס: השר לביטחון פנים גלעד ארדן כינס הבוקר (חמישי) מסיבת עיתונאים במהלכה הציג את החלטתו באשר לסוגית מדיניות האכיפה כלפי משתמשי הקנאביס, וזאת לאחר שקיבל לידיו את ממצאי הצוות שבחן את המדיניות הקיימת. השר ארדן הצהיר כי קיבל את המלצות הוועדה לפיהן משתמשי קנאביס לא יטופלו במישור הפלילי. במקום אכיפה פלילית יוטלו על משתמשים שייתפסו בציבור קנסות מנהליים שיעמדו על כאלף שקלים. טיפול במישור הפלילי - החל מעבירה רביעית.

לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו

ארדן פירט מה המסלול בו יטופלו משתמשי סמים קלים שייתפסו על ידי המשטרה:

עבירה ראשונה - על בגיר שייתפס בציבור יוטל קנס שהיקפו ככל הנראה יעמוד על אלף שקלים.

עבירה שנייה - כפל קנס.

עבירה שלישית - טיפול במסגרת של הסדר מותנה.

עבירה רביעית - טיפול במישור הפלילי. 

ארדן הבהיר כי קבלת ההמלצות תלויה באישור הממשלה. לדבריו ישנם משרדים נוספים שעשויים להיות מושפעים מקבלת התכנית החדשה. לאחר אישור המלצות הוועדה בממשלה, המשטרה צפויה לעצור את האכיפה והחיפוש אחר סמים קלים בבתים פרטיים ולהתמקד במרחב הציבורי בלבד. 

"אנו מציגים בשורה אמיתית ומדיניות חדשה", הצהיר ארדן. "מדובר במדיניות משולבת שלא מבטלת את האכיפה הפלילית אבל מרכז הכובד יועבר לחינוך והסברה. השם שבחרנו למדיניות הוא 'עוברים לאי הפללה באחריות'".

"הפללה של משתמשי קנאביס תגיע רק כמוצא אחרון, רק כשאין ברירה", ציין ארדן. "יש הבדל בהתייחסות בין בגירים לקטינים. ההמלצה של הוועדה להתמקד באכיפה במרחב הציבורי ולא בביתם של אנשים, זאת בגלל ההשפעה שיש למרחב הציבורי".

"מטרת התכנית למנוע פגיעה משמעותית באנשים נורמטיביים שאין להם שום עבר פלילי", אמר השר. "שבגלל שנפתח להם בעבר תיק פלילי הסיכויים שלהם להצליח בחיים נפגעו מאוד בשירות הצבאי, בלימודים ובקריירה. מצד שני, אנחנו רוצים להמשיך ולחנך את הנוער ששימוש בסמים הוא דבר רע ומזיק".

צפו בסיפורים המעניינים של 6.5 לאורך השנים (צילום: רויטרס, חדשות)
הפללה - רק בעבירה רביעית | צילום: רויטרס, חדשות

"למשטרה אין כלים לאכוף את החוק"

לטענת ארדן, בין השיקולים גם אי היכולת של המשטרה לאכוף את החוק. "למשטרה אין כיום כלים להתמודד עם הנזקים של שימוש בסמים. הקנס חוסך למשטרה את הצורך בניהול תיק. כמו כן אין מענה לאכיפה אפקטיבית נגד נהגים שנוהגים בהשפעת סמים. מעתה האזרח יודה במה שעשה וזה מייתר את הצורך להעסיק גם את המעבדה של המשטרה, שלא צריכה להוכיח שמדובר בסמים. בנוסף לא יהיה אזכור במרשם המשטרתי".

מדובר בוועדה שהקים השר ארדן בראשות מנכ"ל משרדו נועדה לבחון שינוי במדיניות האכיפה הקיימת בכל הקשור לשימוש בקנאביס. עמדת השר ארדן מכרעת בנושא משום שרק הוא רשאי לפנות לממשלה ולדרוש שינוי בחוק.

הוועדה נועדה לבחון את צמצום הנטל המשטרתי והמשאבים המושקעים באכיפת שימוש בסמים קלים והרצון למזער את הפגיעה בצעירים שמכתימים את עתידם בעבירות פעוטות. לא מדובר במודל הפורטוגלי שדובר עליו, שמשמעותו אי הפללה מלאה והעברת כספים לטיפול בהתמכרות.

מלבד ארדן, גם שרת המשפטים איילת שקד ביקשה לבחון חלופות לחוק הקיים. בנוסף הרשות למלחמה בסמים הביעה בחודש שעבר תמיכה במודל הפורטוגלי.

על פי החוק כיום, כל שימוש כלשהו בקנאביס בישראל נחשב לא חוקי - חוץ משימוש למטרות רפואיות. העונש המרבי על ייצור, החזקה, שימוש, העברה או סחר הוא 20 שנות מאסר. העונש המרבי על הדחת קטין לשימוש בסם הוא 25 שנות מאסר. החזקה או שימוש למטרת "צריכה עצמית" נושאים עונש מרבי של 3 שנות מאסר.

כמות של עד 15 גרם סם נחשבת לכמות שנועדה למטרת "צריכה עצמית". כמות של מעל 15 גרם כבר נחשבת כשימוש בסם למטרות סחר - ומטופלת באופן מחמיר. בנוסף, צריכה עצמית של סם בין כתלי בית ספר, על ידי מי שמלאו לו 16 שנה ואינו תלמיד בית הספר נושאת מאסר של 5 שנים. נכון להיום המשטרה מטפלת בכ-10,000 עבירות בשנה של שימוש והחזקה לשימוש עצמי.