תאונת המנוף היום (שני) בבת ים בה נפצעו 4 בני אדם מתוכם אחד קשה ממש לא מפתיע את אנשי התחום. בחדשות 2 Online ליווינו בתקופה האחרונה את המנופאים שהזהירו שתאונה מהסוג שהתרחשה היום היא רק עניין של זמן. "הכתובת הייתה על הקיר", הם טוענים. "יש פשוט זלזול בחיים שלנו".

לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו

משרד העבודה והרווחה הזעיק שני מפקחים של מנהל הבטיחות והבריאות התעסוקתית: "ממידע ראשוני שנאסף עד כה, מדובר בעגורן אשר מוקם באתר לפני כשבועיים כך שאחד מכיווני הבדיקה יתמקד בהלימה בין הקמת העגורן לנדרש בהנחיית מפקחת עבודה ראשית, במשרד העבודה והרווחה, ולפיה טרם הקמתו של עגורן תבוצע סדרת בדיקות מקדימות, ובהן בדיקת ביסוס קרקע עליה מוצב העגורן, ובסופן אישור בודק מוסמך טרם הפעלתו הסדירה".

לפני כשבועיים דיווחנו על תנאי הבטיחות וההעסקה הבעייתיים של המנופאים והמחאה למען העובדים שלא הובילה לשינוי בשטח. לפני כשבוע 150 מפעילי מנופים התפטרו מתפקידם במחאה על כשלי הבטיחות ותנאי העבודה הירודים.המנופאים המוחים טוענים כי כ-150 עובדים בפרוייקטים רבים של נדל"ן בכל רחבי הארץ הדגישו כי לא מדובר במחאה זמנית אלא בהתפטרות קבועה מעבודתם.

"כשאנחנו מתעקשים, מחליפים אותנו"

"דבר לא השתנה ולא ישתנה", אמר היום אוהד, מנופאי שהתפטר בגל האחרון. "הכתובת הייתה ממש על הקיר עם כל מה שקרה אתנו בשנה האחרונה. זה פשוט זלזול בחיים שלנו ובחיים של אלו שמתחתינו. מבחינת בטיחות לאף אחד עוד לא באמת אכפת".

"הכל בגלל מנהלי העבודה שלא נמצאים ברגע האמת בזמן ביצוע העבודות", הוסיף אלון, מנופאי שגם כן התפטר לפני כשבוע וחצי. "נתקלתי פעם במצב מסוכן ואמרתי שאני לא מוכן לסכן את החיים שלי. ברגע שאנחנו מתעקשים על הבטיחות שלנו הם פשוט מחליפים אותנו. זלזול בחיים שלנו וטפשות". 

"אנחנו התרענו לכל העיריות בישראל לגבי תקנה 236 סעיף ז. שמחייבת את הרשות המוניציפלית לשלום הציבור באתרי הבנייה", אמר רועי וינשטיין לחדשות 2 Online. "בכל הנוגע למנופים אנחנו מתריעים, ובמקום לעזור לשמוע ולשבת ולגלות שיש להם חוסר ידע מטורף שם במקום זה הם פשוט ממשיכים למשוך בכתפיים ולא לעשות עם זה שום דבר. המנופאים מתריעים וכולם אמרו להם, גם המנהל לבטיחות תעסוקתית ושום דבר לא קורה".

"הקריסה כלל לא הפתיעה אותנו", סיפר ראובן בן שמעון, מייסד הפורום למניעת תאונות עבודה. "מדינת ישראל, ובראשה משרד הרווחה הפקירו את פועלי הבניין והעובדים השקופים. בן שמעון סיפר על הפיקוח המינימלי שמפעילה המדינה על אתרי הבניה. "לא יתכן מצב של 18 מפקחים שאחראים על 13 אלף וחצי אתרים.

"חבל שאחרי אינספור אסונות וזעקה אותנטית מצד המנופאים לא נעשה דבר מצד הממשלה", טען חבר הכנסת איציק שמולי (המחנה הציוני). "זו פשוט הפקרות כיוון שהמדינה אומרת לעצמה כנראה שהחיים שלהם שווים הרבה פחות. צריך להקפיא את כל הפעילות בענף הנדל"ן עד שלא ייפתרו הליקויים החמורים האלה. כמה אנשים צריכים למות כדי שהמסר יובן?".

"שתי מדינות - אינטרס קיומי". שמולי (צילום: מתן חכימי, מאקו)
"הפקרות", שמולי. (ארכיון) | צילום: מתן חכימי, מאקו

"לא מתקבלת על הדעת ההפקרות בנושא הבטיחות בענף הבניה", טען יו"ר ההסתדרות אבי ניסנקורן. "הוכרז סכסוך עבודה לפני כשבוע. במידה והגורמים המוסמכים לטיפול בנושא לא יפעלו באופן מידי, לא נהסס להפעיל צעדים ארגוניים בכל ענף הבניה בישראל. די להפקרות ולזילות בחיי אדם. ליבנו עם משפחות הפצועים ואנו תקווה להחלמתם המהירה".

בהכנת הכתבה השתתפה יונה לייבזון.