שעות ספורות לאחר שנעצרו, האריך היום (ראשון) בית המשפט את מעצרם של חמשת החשודים בהתעללות בקשישים חסרי ישע בבית האבות "נאות כיפת הזהב" שבחיפה. מהמשטרה נמסר כי החקירה נמשכת וכי צפויים מעצרים נוספים בעקבות התחקיר ששודר אמש (שבת) ב"חדשות סוף השבוע", שבמרכזו תיעוד קשה לצפייה מצמרר של הנעשה בבית האבות.  

לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו

הבוקר עצרה המשטרה את חמשת החשודים - ארבעה עובדים ואחות אחראית - ומיוחס להם חשד להתעללות, תקיפה ואיומים כלפי קשישים חסרי ישע. עוד נמסר מהמשטרה כי החשודים הם תושבי חיפה, נצרת וקרית ים. "המשטרה רואה בחומרה רבה מקרי התעללות בחסרי ישע ותפעל למיצוי החקירה והעמדת כלל המעורבים לדין", נמסר.

עו"ד אולג פרגין שמייצג מטעם הסניגוריה הציבורית את סרגיי מיטרוחין, אחד החשודים בתקיפת הקשישים, אמר בתגובה כי "מדובר במטפל כבן 60, שעובד שנים רבות בטיפול סיעודי ומעולם לא היו תלונות על עבודתו. כבר בשלב זה של החקירה ברור כי החלק המיוחס לו הוא שולי. מר מיטרוחין משתף פעולה עם החוקרים ומסר את גרסתו לאירועים ומכחיש את החשדות המיוחסים לו".

"הראש אינו קולט את הרשעות"
התעללות קבועה ושיטתית | צילום:

בתחקיר נחשף כי מטפלים בבית האבות מתעללים באופן קבוע ושיטתי בקשישים הגרים במקום. א', מטפל סיעודי כבר 13 שעזב את המקום לאחר מספר חודשים, תיעד את המתרחש. "החלטתי לשבור שתיקה של אלפי מטפלים שלא מעזים להגיד מה קורה בתוך בית האבות", הוא מסביר. "נתקלתי בדברים שלא חלמתי עליהם בסיוטים שלי. לא יכולתי להמשיך, אי אפשר להמשיך".

"לא דמיינתי שזה יכול לקרות"

בני משפחותיהם של הקשישים שנחשפו לזוועות בתחקיר הבהירו כי בכוונתם להוציא את הוריהם מהמוסד. "ההנהלה מתפקידה לדעת מה מתרחש במוסד שלה, ולא ייתכן שהם מנהלים מוסד בלי לפקח עליו, זה לא נתפס", אמר בנה של אחת הקשישות המתועדות בתחקיר. "גם האחיות שעובדות שם, העובדות הסוציאליות, לא ייתכן שמישהו לא שם לב".

התעללות בקשישים (צילום: "עורב חקירות", חיפה)
"לא דמיינו שזה יכול לקרות" | צילום: "עורב חקירות", חיפה

גם אביבית שאמה תועדה סובלת מהתעללות, הבהירה כי בכוונתה להוציא אותה מהמוסד עוד היום. "לא דמיינתי שזה יכול לקרות", היא מספרת. "אני פעמיים בשבוע שם והאנשים שצולמו בכתבה הם אנשים מאוד נחמדים ביום יום, לא היה אפשר לדמיין שזה מה שהם עושים. לפני שידור התחקיר ניגשתי למנהל שאמר שזה כנראה רק כמה עובדים בעייתיים, אבל היום אני יודעת שכל המחלקה מקולקלת. לא יכול להיות שאב בית שעובד בלילות לא רואה שב-2 בלילה מוציאים אנשים לחדר האוכל. יש למשל מחלקה פתוחה ממול, איך יכול להיות שהמטפלים במחלקה השניה לא ראו? כל המקום הזה רקוב".

"מדובר באיבוד כל צלם אנוש"

בעקבות הכתבה הורה היום שר הבריאות יעקב ליצמן על החמרת הפיקוח על המוסדות הסיעודיים. בין הצעדים שנבחנים במסגרת יוזמת משרד הבריאות: התקנת מצלמות במוסד סיעודיים שבפיקוח משרד הבריאות, תוספת מפקחים וביצוע בקרות פתע. כמו כן הודיע משרד הבריאות כי מנהלי בית האבות הוזמנו לשימוע אצל רופא המחוז: "בתום השימוע יוחלט על ידי הנהלת המשרד והמנכ"ל על הצעדים שיינקטו מולם לצורך הבטחת שלומם של הקשישים במוסד".

"אני המום ומזועזע מהתמונות ששודרו בתחקיר", אמר ליצמן. "מדובר באיבוד כל צלם אנוש ופגיעה נוראית בחסרי ישע. עלינו לפעול למנוע מקרים כאלה לאלתר. הנחיתי ליישם באופן מיידי צעדים להגברת הפיקוח על כלל המוסדות ובמקביל החלטתי לבחון התקנת מצלמות במוסדות הסיעוד בפיקוחנו, במטרה לעקוב באופן קבוע אחר הטיפול הניתן לשוהים בבתי האבות, ביניהם סיעודיים, גריאטריים, תשושים ועוד".

גם ראש הממשלה בנימין נתניהו התייחס לתחקיר בפתח ישיבת הממשלה: "אנחנו קראנו בפרשת השבוע את פרשת יתרו. 'כבד את אביך ואת אמך למען יאריכון ימיך', גם למען יאריכון ימיהם. במורשת שלנו, המורשת היהודית, אנחנו מכירים את האמירות הקובעות הנוספות: 'אל תשליכני לעת זקנה', 'והדרת פני זקן'. ולכן אני הזדעזעתי לראות את הדברים הללו, על התעללות בקשישים".

"הדבר הזה נוגד את הערכים היהודיים שלנו ואת הערכים הבסיסיים של מדינת ישראל", הוסיף נתניהו, "ולכן אני מצפה ממשרד הבריאות ומגורמי האכיפה למצות את הדין עם המתעללים ולהבטיח שהמקרים האלה לא יישנו יותר".

במשרד הבריאות מבקשים מהציבור לפנות בכל מקרה של חשש לשלומם של קשישים במוסד סיעודי למוקד כל הבריאות - *5400 או במייל Call.Habriut@moh.health.gov.il