המהומות ברהט, ינואר 2015 (צילום: sonara.net)
מהומות ברהט, השבוע | צילום: sonara.net

הזעם והמחאה במגזר הערבי נמשך: היום (שלישי) תתקיים שביתת מחאה גורפת במגזר, הכוללת גם את מוסדות החינוך, בעקבות מות שני תושבי רהט בשבוע האחרון. גורמים ברהט ובסביבה דרשו מוועדת המעקב של ערביי ישראל להכריז על שביתה, ואף רמזו כי יחרימו את הגוף ואת מערכת הבחירות אם לא תיענה דרישתם.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

אמש הובא למנוחות סאמי אל ג'אער, ההרוג השני בתקריות, בבית הקברות ברהט. לאחר ההלוויה התקיימה הפגנה ספונטנית, ומפורום "הכרה" הפועל למען כפרי הבדואים בנגב נמסר כי במהלך היום יתקיים מצעד לפידים בין בתיהם של ההרוגים בהשתתפות אלפי אנשים. "פעילות ופעילים מכל רחבי הארץ מתכוונים להגיע לרהט ולהשתתף בצעדה, לחלוק כבוד לשני אנשים שנפלו קרבן לאטימות ולאלימות של משטרת ישראל", הדגישו בפורום.

במקביל, רבים במגזר קוראים לחקירה מקיפה ונרחבת של האירועים שהובילו למותם של סמי אל ג'אער וסאמי אל זידאנה. "זה לא יעבור על סדר היום - נרצחים שני אזרחים על ידי משטרת ישראל בדם קר, זאת הוצאה להורג ולא נסכים ונתנגד לדבר הזה בתוקף ובימי זעם"", אמרו השבוע גורמים ברהט. בעקבות האירועים, התקיימה אתמול שביתת מחאה בקהילה הבדואית בנגב.

רכב משטרה שהושחת ברהט (צילום: sonara.net)
הנזק שנגרם במהומות | צילום: sonara.net

"דמם סמוק לא פחות מכל אזרח ישראלי אחר"

ח"כ מרב מיכאלי (העבודה) פנתה אתמול לאורי כרמל, ראש המחלקה לחקירות שוטרים, ודרשה ממנו עדכונים שוטפים על על החקירה. "על פי עדויות שונות, המהומות החלו בשל פרובוקציה של ניידת משטרה במהלך ההלוויה", טענה מיכאלי. "אני סמוכה ובטוחה שדמם סמוק בעיניך לא פחות מדמו של כל אזרח ישראלי אחר. יחד עם זאת, לאור חומרת האירוע, אני פונה אליך בבקשה להקדיש את מלוא תשומת הלב והמשאבים הנדרשים לחקירת האירוע, גם בשל השפעתו האפשרית על מרקם החיים המשותפים של יהודים ומוסלמים במדינת ישראל". 

באגודה לזכויות האזרח קראו גם כן לבדיקה משפטית של התקריות שהביאו להרג האזרחים הערבים ברהט ולפציעתם של עשרות אחרים: לדברי עו"ד עאוני בנא, "מציאות שבה אזרחים ערבים נתונים בסכנה משמעותית, עד כדי מוות, בכל חיכוך עם המשטרה, היא מציאות בלתי נסבלת". כמו כן הדגישו באגודה כי על הממשלה "להחליט אם להמשיך לתת גיבוי עיוור לכשלים, ובכך להעמיק את הפחד, חוסר האמון והניכור כלפי המשטרה בציבור הערבי, או להחליט על מהלך עומק של בדיקת התנהלות המשטרה כלפי אזרחים ערבים, במסגרת הכלים המשפטיים והחוקיים העומדים לרשותה".

יטופל בשבועות הקרובים. ריבלין (צילום: מארק ניימן / לע"מ, חדשות)
פעל להרגעת הרוחות. ריבלין | צילום: מארק ניימן / לע"מ, חדשות

הנשיא: "יש לנו חובה לטפל בפצעים הכואבים"

בנסיון להרגעת הרוחות, שוחח אתמול הנשיא ראובן (רובי) ריבלין עם ראש עיריית רהט, טלאל אלקארנאווי, שנפצע אף הוא בעימותים. "אני רוצה להביע את תנחומי למשפחות ההרוגים ולעדה כולה ולקוות שהנפגעים יחלימו בקרוב", אמר ריבלין, "ראשית כל ולפני הכל עלינו להרגיע את הרוחות - אני בטוח שגם המשטרה חוקרת את האירוע בשעה זו ואני יודע שגם המפכ"ל יעשה כל שביכולתו על מנת להחזיר את השקט ואת הביטחון לאזור".

לדברי הנשיא, "יש לנו חובה לטפל בפצעים הכואבים של העדה הבדואית וחשוב שנעשה זאת יחד. אני בטוח שהמקרה הכואב הזה יתברר ביסודיות". המפכ"ל יוחנן דנינו סיפר לנשיא כי הוקם צוות חקירה ארצי לטיפול באירוע.