שביתת האחיות נמשכת כבר 15 ימים, אך עם זאת, ישנם אחיות ואחים ישראלים שהתייאשו - ועזבו לניכר. שם, מסתבר, קיים ביקוש לא רק לרופאים - אלא גם למקצועות הסיעוד. כמו כן, התגמול הכספי גבוה לאין שיעור מזה שמוצע בישראל.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

"אני עובדת רק שלוש פעמים בשבוע במשך 12 שעות - וזה נחשב למשרה מלאה", סיפרה טלי גולן, אחות ישראלית לשעבר, שירדה מהארץ כדי לעבוד בבית חולים בניו-יורק.

היעדים המועדפים על היורדים לחוץ לארץ הם בעיקר צפון אמריקה ובשל כך, רבים מהם מגיעים לבתי הספר לשפות - במטרה לשפר את כישוריהם באנגלית. "מדי שנה עוזבות את ישראל מאות אחיות", סיפר רפאל בעדני, מנכ"ל בית הספר האמריקני ללימודי שפות. "הן בעיקר עוברות לארצות הברית וקנדה כשהמספרים עולים משנה לשנה", ציין.

אך מלבד ארצות הברית וקנדה, ישנו כאלו שבחרו לעזוב דווקא לאפריקה, לבתי החולים שהקימה היזמת ירדנה עובדיה. "האחיות אצלי מרוויחות 6,000 דולר לחודש", הכריזה. "הן מקבלות את כל התנאים הסוציאליים המגיעים להן", הוסיפה בגאווה.

"פשוט אי אפשר לעבוד ככה בישראל", אמרה רונית שלום, אחות בבית חולים בגינאה המשוונית. "אני אם חד-הורית ומפרנסת את ילדיי בעצמי. לא הצלחתי לעשות את זה בארץ", סיפרה בעצב. 

עם זאת, רוב האחים והאחיות שעוזבים לאפריקה, נוסעים לשם לתקופה של כמה שנים או חודשים, חוסכים כסף - וחוזרים. אך אלה שעוזבים לארצות הברית או קנדה, לרוב נשארים בהן - בגלל התנאים. "פה להיות אחות זה ממש קריירה", אמרה טלי גולן. "אין משכורת בסיס כמו בישראל ואחרי מספר שנים לא רב - אני יכולה להרשות לעצמי לרכוש דירה", הוסיפה.

האוצר לאחיות: תוספת תמורת משמרות

שביתת אחיות (צילום: חדשות 2)
האוצר לאחיות: תוספת תמורת משמרות | צילום: חדשות 2

משרד האוצר הציע לאחיות והאחים בבתי החולים תוספת שכר בגובה 12% בפריסה לחמש שנים, ובתמורה הן יידרשו לעבוד עוד שתי משמרות בחודש. כך פורסם אחר הצהריים ב"גלובס". לפי ההצעה האחרונה, תחולק 3% מעלות התוספת באופן דיפרנציאלי שייטיב עם אחיות שמבצעות יותר משמרות ערב ולילה.

במשרד האוצר סבורים כי מדובר בהצעה משופרת שעשויה להביא את הצדדים להסכמות בקרוב, אולם בהסתדרות האחיות הציגו עמדה שונה: משמעות ההצעה היא תוספת שכר של 2.4% בשנה, שייתווספו למחצית התוספת שיקבלו יתר עובדי המגזר הציבורי (עד 0.9% בשנה), כפי שצפויים לקבל בעתיד כלל עובדי המגזר הציבורי.

לפי גישה זו, מדובר תוספת שאינה מבשרת על שינוי דרמטי בתנאי העסקתן של האחיות. בנוסף, הן דורשות שהתוספת כולה תינתן לשכר הבסיס, שקובע גם את ההפרשות לפנסיה וגם את התוספות המיוחדות בגין משמרות וכוננויות.

יושבת-ראש הסתדרות האחיות, אילנה כהן, השיבה בשלילה על מתווה התכנית ואמרה: "אני לא מוכנה שהאחיות תידרשנה לשתי משמרות נוספות. אנחנו לא עבדים. יש מחלקה חדשה שפתחו בה עכשיו 15 מיטות אשפוז ואין אחות אחת שמוכנה לעבוד".