ניידת משטרה בחוף הים (צילום: חדשות 2)
חילוץ והחייאה, ארכיון | צילום: חדשות 2

לקפוץ או לא לקפוץ - זו השאלה: כשהחותרת יסמין פיינגולד התהפכה עם הקיאק שלה לירקון, כולנו נדהמנו: איך קורה שצעירה טובעת, צועקת, נאבקת במים ואף אחד לא קפץ. זמן כל כך יקר עבר עד שמישהו החליט לעשות מעשה ולהציל את חייה של החותרת.

קשה להאמין, אבל גם במד"א וגם בקרב המצילים אומרים לציבור: למרות האינסטינקט תחשבו טוב טוב לפני שאתם קופצים להציל את חברכם, כדי שלא יקרה מצב שבו גם אתם תמצאו את עצמכם בסכנת חיים.

בשבועות האחרונים הדבר הפך לתופעה של ממש: אנשים מזנקים לים על מנת לחלץ את חבריהם הטובעים. לפעמים זה נגמר טוב, לרוב זה נגמר רע. רע מאוד.

דוגמאות מהימים האחרונים ממחישות את הדילמה. רק אתמול אירעו בים שני מקרים שהביאו את שני צדדי הסוגיה. במהלך הלילה אירע מוות טרגי בחוף דדו שבחיפה, ולא בפעם הראשונה: אדם ניסה להציל את חברו מטביעה - החבר הצליח להיחלץ, ואילו המחלץ טבע למוות. 

כמה שעות קודם לכן, אירעה הדוגמה ההפוכה: נער ונערה החלו לטבוע בחוף אכזיב, אדם זיהה את השניים וקפץ לים להצילם. בשארית כוחותיו הוא הצליח לחלץ את הנערים, וגם את עצמו. השלושה פונו במצב קל לבית החולים. ייתכן שאם האדם לא היה אוזר אומץ וקופץ, שני הנערים לא היו יוצאים מזה במצב קל.

עוד מקרה דומה - לפני שבוע: אב בילה עם משפחתו בחוף לא מוכרז ליד בית ינאי. שני ילדיו החלו לטבוע בים, והוא נכנס לים בעקבותיהם. הילדים הצליחו להיחלץ ללא פגע, אך האב איבד את הכרתו בים ומת.

המלצת מד"א: לפעול נגד האינסטינקט

אילוסטרציה - איש טובע בים (צילום: Nemeziya, Shutterstock)
סכנת טביעה גם למחלץ | צילום: Nemeziya, Shutterstock

"בשורה התחתונה, ולמרות הקושי בכך", אומר לחדשות 2 הפראמדיק האחראי נחום דוד ממד"א. "במידה ולאדם אין את הכלים, ומדובר בים פתוח על כל המשתמע, עדיף לפעול נגד האינסטינקט".

גם המצילים מסכימים לקביעה הזו. "קשה להגיד לאנשים לעמוד מנגד כשהם רואים את חבריהם טובעים", אומר אבי אפיה, יו"ר איגוד המצילים הארצי . "אך בני אדם לרוב לא מודעים לסכנה של הים, מכיוון שהם אינם מצילים. חייבים להפעיל שיקול דעת. אדם חייב לחשוב אם הוא מיומן. אם הוא לא, עדיף שיזעיק אנשים מיומנים יותר, שלא יסכן גם את עצמו".

חשוב לציין כי הדברים אמורים בעיקר במקרים של טביעה בים הפתוח. לא הירקון ובטח שלא בריכת שחייה אינם מקרים בהם אדם צריך לטמון את ראשו בחול. מדובר אך ורק במצבים בהם קיימת סכנה אמיתית ומוחשית לחייו של המחלץ.

צרות בים

הים מסוכן לרחצה. ארכיון (צילום: חדשות 2)
סכנת טביעה | צילום: חדשות 2

גם אנשי מד"א וגם המצילים מבהירים נקודה חשובה אחת: זה שאתם יודעים לשחות, לא אומר שאתם יודעים להציל. חילוץ של טובע מהים כרוך בסכנות רבות יותר מאשר מה שאולי נדמה.

השניים מציינים כי בים נמצאים זרמים רבים, זרמים שמקשים מאד על הגעה לטובע ועוד יותר מכך על חילוצו. "במקרים רבים הטובע מצליח להיחלץ מהזרם שנמצא", אומר נחום דוד ממד"א. "ואילו דווקא המחלץ מוצא את עצמו נכנס לזרם ונסחף לים. המציל מנסה לשחות נגד הזרם ומוצא את עצמו תשוש ובאפיסת כוחות".

יו"ר איגוד המצילים מדגיש דווקא צרה אחרת: הטובע עצמו. "הטובע מנסה להציף את עצמו מעל המים, מה שעושה את עצמו הרבה יותר כבד", מסביר אפיה. "פעמים רבות הדבר גורם לכך שהוא מביא לשקיעתו של המחלץ, שלא לדבר על הפאניקה שבו הוא נמצא - הטובע כורך את ידו סביב צווארו של המחלץ בהיסטריה, דבר שיכול גם להביא לחניקתו".

לדוד חשוב לציין שרבים מהטובעים דווקא יודעים לשחות, כדוגמה לכך הוא מביא את יוצאי חבר העמים. "דווקא מדובר בשחיינים מצוינים", הוא מסביר, "אך ככאלו שלא מכירים את הים שלנו. רגילים לים השחור שאין בו זרמים ופתאום נקלעים למצב של טביעה". דוד מוסיף כי במקרים רבים הטביעות מתרחשות כתוצאה משתיית אלכוהול, או אחרי ארוחה דשנה וממש בלי קשר ליכולת שחיה.

דוד מציין כי הסכנה גדולה עוד יותר שמדובר בלילה. "אדם שומע צעקות מהים ונכנס לחלץ", מספר דוד, "הוא חושב שהוא שומע מאיפה מגיעים הצעקות, ואז יוצא מצב שכוחות החילוץ מאבדים קשר עין איתו ומתקשים מאוד למצוא אותו".

קודם כל מזעיקים עזרה

גבר טבע למוות בבת ים, ארכיון (צילום: חדשות 2)
ים מסוכן | צילום: חדשות 2

אז מה עושים? אנשי מד"א העבירו כמה עצות וטיפים לסיטואציה הקשה:

- לפני הכול מזעיקים עזרה. אם יש גורמים בחוף שאפשר לעדכן אותם אז לעדכן. להודיע למשטרה ולהזעיק מד"א.

- אם אתם מחליטים בכל זאת לקפוץ ולחלץ, אל תעשו זאת בידיים חשופות. לנסות למצוא חסקה, גלשן גלים, אבוב, כל דבר יסייע לצוף בים.

- כשמגיעים לטובע, עדיף לרוב לא לנסות לסחוב אותו חזרה לחוף, אלא למצוא מקום יותר יציב שאפשר להישאר עליו עד שיגיעו כוחות הצלה. המון פעמים מספיק לשחות כמה מטרים ימינה או שמאלה בשביל להתרחק מזרם לכיוון הגלים שיכולים לסחוף חזרה לחוף. אפשר לנסות להיאחז בסלע, אמנם יש חשש מלהיפצע ממנו, אבל זה יכול לעזור להתייצב. אם יש אפשרות להגיע למקום קצת יותר רדוד אז גם עדיף כמובן.

לדוד חשוב להדגיש נקודה נוספת, נקודה שיכולה להציל חיים בלי הצורך להסתכן: עזרה ראשונה. המון פעמים אדם מצליח להיחלץ או להיסחף לחוף גם בלי עזרתו של מחלץ, רק בשביל לגלות כי אין מי שיעזור לו. "אנחנו קוראים לאזרחים ללמוד עזרה ראשונה, לדעת לבצע החייאה", אומר דוד, "זו הדרך הטובה ביותר בשביל להציל חיים".