הבוקר נכנסו לתוקף מכתבי ההתפטרות של הרופאים המתמחים ברחבי הארץ, לפחות עד לפרסום החלטת בית הדין לעבודה שייקבע אם מדובר בצעד חוקי או לא.

מטופלים רבים שצפויים להגיע במהלך היום למרפאות החוץ בבתי החולים מרגישים מבולבלים ולא יודעים כיצד צפוי הצעד להשפיע עליהם. בנוסף, בבתי החולים הכריזו על נוהל חירום שנועד להתמודד עם העומס הצפוי עקב חסרונם של המתמחים.

כמה רופאים מתמחים צפויים בסך הכל לא להגיע לבתי החולים?
בסך הכל מדובר ב-1,056 רופאים מתמחים שהגישו את מכתבי ההתפטרות בחודש שעבר, ונכנסו לתוקפם הבוקר - לפחות עד להחלטת בית הדין לעבודה בנושא. התפלגות ההתפטרות המלאה כוללת 146 רופאים מתמחים בהדסה, 23 בשערי צדק, 80 באסף הרופא, 33 בוולפסון, 137 בתל השומר, 120 בבילינסון ושניידר, 150 באיכילוב, 132 במאיר, 130 ברמב"ם, 50 בבני ציון, 16 בכרמל ו-39 רופאים מתמחים בבתי החולים הפסיכיאטרים.

כיצד צפויים בתי החולים להתמודד עם המחסור ברופאים?
בשבוע שעבר פרסם משרד הבריאות שורה של הנחיות למנהלי בתי החולים באשר לאופן שבו יש להתמודד עם אי התייצבות המתמחים לעבודתם. כחלק מצעדי החירום, הוחלט לבטל את כל החופשות של הרופאים המומחים ולפעול לביטול שירות המילואים של אלה שהיו אמורים להיעדר מעבודתם החל מהיום. הרופאים המומחים צפויים לתגבר את המחלקות השונות בבתי החולים, כדי לחפות על חסרונם של עמיתיהם המתמחים.

אילו טיפולים יתקיימו החל מהבוקר ואילו יבוטלו?
על פי הנחיית משרד הבריאות, אין כוונה לבטל טיפולים לעת עתה, למעט טיפולי תיירות רפואית לא דחופים - שיבוטלו בכל מקרה. כמו כן, לא יבוטלו טיפולים דחופים ומצילי חיים והטיפולים הבאים: ניתוחים אונקולוגיים, טיפולי פוריות, כל טיפול במסגרת של רצף טיפולי, ניתוחים להם תור המתנה מעל שלושה חודשים וניתוחים בילדים. באשר לשאר הטיפולים, הונחו בתי החולים לתעדף את עבודת המומחים במקרים של עומס חריג.

יש לי תור היום לבדיקה שגרתית ולא דחופה. מה עלי לעשות?
הבדיקות במרפאות החוץ ובבתי החולים צפויים להיערך כיום כרגיל, כך הבטיחו במשרד הבריאות. עם זאת, ד"ר חזי לוי, ראש מינהל רפואה במשרד, הציע אתמול לכל מי שמגיע לטיפול שאינו דחוף להתקשר לבית החולים ולברר אם אכן הפגישה מתקיימת כסדרה. משרד הבריאות ינחה את בתי החולים כיצד לתאם את הטיפולים השונים.

האם התפטרות הרופאים המתמחים חוקית?
בית הדין לעבודה טרם הכריע בסוגיה זו. על פי חוות דעת משפטית שהוכנה לבקשת משרד הבריאות, התפטרות המתמחים המאורגנת היא צעד מחאה לא חוקי, ולכן אינו נכנס לתוקף היום. המתמחים טוענים מנגד כי מאחר שכל רופא חתם על מכתב ההתפטרות באופן אישי, לא ניתן לראות בכך כצעד מאורגן ומחאתי, אלא כהתפטרות אישית, כמקובל בחוק. בית הדין לעבודה צפוי לפרסם את פסיקתו בנושא במהלך היום.

אם יקבע בית הדין לעבודה כי מדובר בצעד לא חוקי, מה יקרה עם הרופאים המתמחים?
יו"ר עמותת מרש"ם של הרופאים המתמחים, ד"ר יונה וייסבוך, ומנהיגים נוספים של המחאה, אמרו כי בכל מקרה יכבדו כל החלטה של בית הדין לעבודה ויצייתו לחוק. אם יפסוק בית הדין לעבודה כי התפטרות המתמחים אינה חוקית, הם יתייצבו כרגיל לעבודתם - ואז יגישו מכתבי התפטרות נוספים. "נתפטר שוב ושוב, עד אשר יקבלו את ההתפטרות שלנו", אמר בסוף השבוע ד"ר וייסבוך.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק