המיקוד יהיה בסניפי טיפות החלב (צילום: רוני מרדכי)
איך מזהים הידבקות בפוליו? אילוסטרציה | צילום: רוני מרדכי

במשרד הבריאות החלו היום (ב') לחסן כ-150 אלף ילדים מקריית גת ועד מצפה רמון נגד נגיף הפוליו. עם תחילת מבצע החיסונים הנרחב שנועד למנוע את התפשטות הנגיף בדרום - ומשם לחלקים נוספים במדינה, שאלנו את מומחי משרד הבריאות כל מה שצריך לדעת על החיסון, הסיכונים ותופעות הלוואי.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

מי צריך להתחסן ובאיזה אזור בארץ?

כל מי שנולד לאחר 1/1/2004 ומתגורר בדרום הארץ, בין הישובים הנמצאים בגבולות הבאים: קרית גת בצפון, מצפה רמון בדרום, ערד במזרח וקו ביר הדאג' במערב, ואשר קיבל חיסון IPV אחד לפחות בעבר. רשימת היישובים המדויקת מפורסמת באתר משרד הבריאות.

איך מתבצע חיסון הפוליו?

החיסון מתבצע באמצעות טפטוף שתי טיפות על הלשון ולא באמצעות זריקה.

האם יש אוכלוסיית סיכון ספציפית?

על אף שלמעלה מ-98% מאוכלוסיית ישראל מחוסנת לנגיף הפוליו, ישנן אוכלוסיות אשר אינן מחוסנות (דוגמת תינוקות עד גיל חודשיים, ילדים שלא חוסנו מעולם או בעלי מערכת חיסון מדוכאת) ועלולות להימצא בסיכון. מטרת מבצע השלמת החיסונים '2 טיפות' היא לעצור את התפשטות הפוליו בדרום ולהגן על אוכלוסיות אלו.

איפה ומתי מבצעים את החיסונים?

בתחנות טיפות חלב בהם מטופלים או טופלו הילדים. לרשימת טיפות החלב ניתן לפנות בעמוד הפייסבוק, באתר משרד הבריאות או במוקד קול הבריאות 5400*.

האם יש סיכון בקבלת החיסון?

בהחלט לא. מדובר בחיסון חדש ויעיל במיוחד, בעל פרופיל בטיחות גבוה. זהו חיסון משודרג לעומת החיסון הישן (שהופסק ב-2004) שכן אינו כולל את המרכיב כנגד זן 2 של פוליו, שנעלם מן העולם ולא קיים באירוע הנוכחי. לחיסון זה אין סיכון, היות והילדים מחוסנים מפני הנגיף, אך הצורך לחסן בו נובע מכך שהם אינם מחוסנים מפני האפשרות שיעבירו את הנגיף לאנשים בסביבתם.

אילו תופעות לוואי גורם החיסון?

לא צפויות תופעות לוואי, מכיוון שכל מי שיקבל את החיסון כבר מחוסן מפני הנגיף עצמו. תופעות לוואי הינן נדירות, לרוב קלות כגון: חום, הקאות, שלשולים ותגובות אלרגיות.

מה צריך לעשות כדי להישמר מהנגיף?

האמצעי היעיל ביותר למנוע פוליו הוא חיסון. אמצעי נוסף הוא הקפדה על כללי היגיינה, בדגש על רחיצת ידיים במים וסבון במשך 20 שניות לאחר יציאה משירותים, לפני מגע עם אוכל ולפני ואחרי החלפת חיתול לתינוק.

כמה זמן יארך פרויקט החיסונים?

המבצע מתחיל היום ויימשך כחודש ימים. בהמשך החודש תתקיים הערכת מצב נוספת - ובהתאם למסקנות יוחלט על המשך הצעדים והאם להמשיך במבצע.