בצל איומי העובדים להחריף את המאבק בהדסה, מגיב מי שניהל במשך עשור את בית החולים על הטענות נגדו: בריאיון ל"פגוש את העיתונות" התייחס פרופ' שלמה מור-יוסף למשבר. הוא נתפס בעיני רבים כאחראי למשבר של בית החולים, שממנו פרש לפני שלוש שנים עם מצנח זהב נדיב במיוחד - בונוס של 1.8 מיליון שקלים ופנסיה חודשית של 75 אלף שקלים - וכל זאת בזמן שבהדסה נאבקים בגרעון של 1.3 מיליארד שקל . היום הוא מכהן כמנכ"ל הביטוח הלאומי, שגם הוא מתמודד עם גרעונות ענק. "בוודאי שיש לי חלק בזה", אמר, "גם בהישגים וגם בבעיות".

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

"עזבתי את המוסד המפואר הזה שנקרא הדסה לאחר שהבאתי אותו לפסגות חדשות", פתח פרופ' מור-יוסף את דבריו, "ולא עשיתי את זה לבד: יש את ארגון נשות הדסה, שכבר 100 שנים תומך במדינת ישראל. אסור לשכוח את התרומה האדירה הזאת שפטרה את ממשלת ישראל מכל אחריות למערכת האשפוז בירושלים".

המנכ"ל לשעבר דיבר גם על המאזן הכלכלי של המוסד הרפואי הירושלמי, בעת שעזב אותו. "ב-2010 היה גירעון מצטבר של 610 מיליון שקלים והנכסים הפיזיים שניתנו למימוש היו בסך 200 מיליון שקלים. זה בדיוק כמו שיש לך אוברדרפאט בבנק, אבל יש לך גם חיסכון ודירה שאתה משכיר. מצד אחד יש משיכת יתר, אבל יש גם נכסים. הגירעון היה מינימלי". בוודאי שיש לי חלק. בתקופה שאני מנכ"ל הייתי אחראי על ההישגים ועל הבעיות. מה שהתחיל בשנת 2010.

"שלוש שנים עמדו בראש בית החולים הדסה אנשים אחרים", המשיך. "הגירעון החמיר. נשות הדסה לקחו חברה חיצונית כדי שתכין תכנית הבראה, שהמנכ"ל החדש יממש אותה. היה ברור לכולם שצריך לממש את צעדי התכנית. לצערי, זה לא קרה".

"מנצלים את המסירות שלנו" (צילום: הדס פרוש פלאש 90)
הפגנות למען בית החולים | צילום: הדס פרוש פלאש 90

"מדינת ישראל מוכנה לשלם לכל בית חולים אחר ולא מוכנה לשלם לבית חולים הדסה", תקף מור-יוסף. "הם שואלים למה זה צריך להיות על חשבון משלם המיסים. תושבי ירושלים הם חלק ממדינת ישראל. מגיע להם, בשעת משבר, שלא ייהרס בית החולים".

"נכון לבחון את הסכם הפרישה שלי"

מנכ"ל הדסה לשעבר עומת במהלך הריאיון עם שאלת סכום העתק שהוא מקבל כחלק מהסכם הפרישה שלו והבונוס שאותו קיבל. "לגבי הבונוס", אמר, "אין לי מה להתייחס. אמרתי כבר: הכסף נמצא בהדסה ומיועד לתרומות, כשאחת מהן כבר מומשה. לגבי הסכם הפרישה: מציגים את זה כאילו חתמתי עליו שלשום. הוא נחתם בסוף 2009, כשהצגתי את המאזן".

יחד עם זאת, הדגיש מור-יוסף: "אני שומע מה הציבור חושב ואמרתי שאני נכון לבחון מחדש במנגנון מסודר את הסכם הפרישה. למרות מה שעושים לי ולמרות שמכפישים את שמי - גדלתי בהדסה. לא שיניתי את דעתי על רופאי ועובדי המוסד ואעזור להם בכל מה שאוכל".

לצד הדברים, לא סיפק מי שעמד במשך 11 שנים בראש הדסה פתרונות למצב הנוכחי. "אני, להבדיל מכל הפרשנים, לא יודע לתת ציונים למנהלים מהאוויר הפתוח. אני לא מכיר את המערכת כבר שלוש שנים", אמר. "הדסה בחרה מנכ"ל עם מוניטין מצוין. אני רק יכול להגיד למדינת ישראל: שמרו על הדסה ועל הטיפול הרפואי המצוין. אל תתנו לזה להתרסק. רוצים להקים ועדת חקירה? תקימו, אבל קודם תצילו".