הכנסת מציינת היום את היום הבינלאומי ללא עישון, ולרגל האירוע מפרסמת הממשלה את נתוני העישון בישראל כפי שהם עולים מדוח של משרד הבריאות. הסקר מגלה כי 17.7% מישראלים מעשנים, ואחוז העישון הגבוה ביותר - נמצא במגזר הערבי.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

על פי הסקר, שיעור הגברים המעשנים הוא כמעט כפול משיעור הנשים המעשנות - 27.7% לעומת 14.5%. הסקר לא רואה שינוי בגיל התחלת העישון בקרב האוכלוסייה: בממוצע, הגבר הישראלי לוקח את הסיגריה הראשונה בגיל 18.4, והאישה - בגיל 21.

שיעורי העישון במגזר הערבי גבוהים בהרבה בהשוואה ליהודים. לא פחות מ-43.8% מכלל הגברים הערבים מעשנים, שיעור כמעט כפול מהיהודים - 23.7%. אצל הנשים השיעור נמוך יותר - 6.7% מהערביות מעשנות, לעומת 15.9% בקרב היהודיות. סך שיעור העישון באוכלוסייה הערבית הוא 24.9%, לעומת 19.8% אצל היהודים.

ירידה בעישון אצל בני הנוער

בעשור האחרון נצפית יציבות בשיעורי המעשנים בין 10 ל-20 סיגריות ליום, ואילו בקרב המעשנים מעל חפיסת סיגריות ליום נמצאה ירידה בקרב כל הקבוצות, למעט נשים ערביות.

עישון, חייל מעשן סיגריה (צילום: דובר צה''ל)
מתחילים לעשן בצבא. אילוסטרציה | צילום: דובר צה''ל

בהשוואה למדינות החברות ב-OECD, ארגון המדינות המפותחות, שיעור העישון בקרב גברים בישראל (24.9%) נמצא קרוב לממוצע (25.9%). שיעור העישון בקרב נשים בישראל (12.6%) נמצא במקום נמוך ביחס למדינות המושוות (הממוצע ב-OECD הוא 16.7%).

ארגון הבריאות העולמי תמך בסקר של אוניברסיטת בר אילן שבדק את הרגלי העישון של הנוער בישראל. המחקר שמוצא אחוז התלמידים שהתנסו בעישון סיגריות או מוצרי טבק אי-פעם, נמצא במגמת ירידה מתמשכת מאז שנת 1998, הן בחלוקה לפי מגדר והן בחלוקה לפי מגזר. המחקר מוצא עוד כי יש ירידה בעישון סיגריות בקרב הנוער, אבל ישנה עלייה בקרב הצעירים שמעשנים נרגילות מדי יום.

שיאנית הקנסות: תל אביב

כפי שמעיד הגיל בו מתחילים לעשן, ישראלים רבים קונים את חפיסת הסיגריות הראשונה שלהם בצבא. שיעור העישון בקרב חיילים שהתגייסו בשנה שעברה היה 30.6%, ושיעור העישון בקרב המשתחררים באותה שנה היה נמוך באחוז. בקרב המתגייסות שיעור העישון היה 23.3%, ושיעור העישון בקרב המשתחררות היה דווקא גבוה באחוז. 4% מכל המשתחררות העידו כי התחילו לעשן תוך כדי השירות הצבאי.

באופן לא מפתיע, עיריית תל-אביב היא העיר המובילה בישראל באכיפת החוק למניעת העישון, עם 2,909 קנסות שניתנו בה בשנת 2012 למעשנים ולבעלי עסקים שפעלו בניגוד לחוק.

מי שמעשן סיגריה, כדאי שידע שיותר מ-90% מעלות הסיגריות שלו היא מס. על-פי הערכות, בשנת 2012 הגיעו הכנסות המדינה ממס קנייה על סיגריות בלבד ל-5.3 מיליארד. בשנת 2012 עמדה צריכת הסיגריות הלאומית על כ-415 מיליון חפיסות, ירידה של 2.7% לעומת שנת 2011. משקי הבית הוציאו במהלך 2012 כ-7.1 מיליארד שקלים על צריכת סיגריות.