בעולם תיירות המרפא נלחמים עשרות סוכנים מיומנים על כל תייר רפואי. הסוכנויות יושבות בתוך בתי החולים, חלקן שייכות לבתי החולים עצמם. התייר משלם הרבה כסף ומצפה לקבל אבחון וטיפול במהירות האפשרית.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

פנינו לאחת הסוכנויות בבית חולים ציבורי גדול עם מקרה של קרובת משפחה ממוסקבה עם ממצא מחשיד בגרון. כשביקשנו לקבוע לה תור לפני השעה 14:00, למרות הנהלים המחייבים את הרופאים לעבוד במרפאה הציבורית בזמן הזה, הסכים הסוכן לתאם תור לשעה 13:30. למרות הכללים המורים על הפרדה בין הציבורי לפרטי, זמנו של התייר קצוב ולא ניתן לו לחכות - בעיקר כשבאמתחתו מזוודת מזומנים.

הסוכנים לוחצים את המערכת כולה לטובת התייר, והמערכת כפי הנראה שמחה להילחץ, שהרי הכנסות בתי החולים מתיירות מרפא רק הולכות וגדלות עם השנים. על פי הערכות מדובר בהכנסה של יותר מחצי מיליארד שקלים, כסף המאפשר לבתי החולים להישאר עם הראש מעל המים במציאות של תת תקצוב. השאלה היא כמובן אם זה לא בא על חשבון הישראלים, ששוכבים לצדם.

"לעיתים נדרשים לשקר"

זמן ההמתנה במסלול הציבורי עומד על פי 13 מהמסלול בשר"פ, אבל זהו רק חלק מהסיפור. "לעיתים יש מקרים שבהם מטופל מוזמן לניתוח, במסגרת הרפואה הציבורית, אחרי שהוא חיכה לו מספר חודשים, וכשהוא מגיע לאותו יום נרגש ובצום, הוא מגלה להפתעתו בסוף היום שהוא לא נכנס לחדר הניתוח", סיפרה רופאה מתמחה בבית החולים הדסה.

"התירוץ הרשמי שנמסר לו הוא ש'היו אירועים חריגים שלא איפשרו את הכניסה שלו לחדר הניתוח'. אבל האמת צריכה להיאמר, ולעיתים פשוט כל מה שקרה זה שנכנס ניתוח של רופא שר"פ שקדם לו, כי אותו רופא שר"פ מחויב יותר לאותו מטופל, ששילם לו, יותר מאשר לאותו מטופל ברפואה הציבורית", המשיכה המתמחה. "אנחנו עומדים חסרי אונים, ולצערנו, אנחנו גם אלו שנשלחים פעם אחר פעם לדחות את אותם ניתוחים ציבוריים בתואנות שונות ומשונות, שלעיתים הן על גבול האמת, ולעיתים הן במילים עדינות - שקר מוחלט".

השתוללות שירותי הרפואה הפרטית בהדסה מחדדת את הדילמות שעומדות בפני ועדת גרמן, הבוחנת בימים אלו האם לאפשר את הרחבת השר"פ לכל בתי החולים הציבוריים. מנהלי בתי החולים הממשלתיים במרכז, איכילוב ושיבא, הם הדוחפים העיקריים להכנסת השר"פ, שיאפשר למחזיקי ביטוח פרטי או ביטוח משלים של קופות החולים - לבחור את המנתח גם אצלם.

האם השירות הפרטי יזרים את הכסף החסר, או רק יגדיל את הפערים בין מי שיש לו כסף לבין מי שאין לו? ומה לגבי המדינה? האם היא תיקח סוף סוף אחריות למשבר או ששוב תגלגל אותו לכיס שלנו? ברגע האמת, מי שיכול הרי ייתן הכל כדי להחלים ולשוב לאיתנו.

צפו בפרקים הקודמים בסדרה:

הרפואה הציבורית מתרוקנת: "בי"ח ציבורי? רק אם אין כסף"

מערכת הבריאות הציבורית קורסת - ואנחנו משלמים