מותו של מיקי איצקוביץ' בן ה-50 כתוצאה מהכשת נחש צפע בידו בכינרת בסוף השבוע, הכה רבים בתדהמה. גם הפראמדיקים שהגיעו למקום לא הצליחו להציל את חייו, ולכן מדובר במקרה נדיר שהסתיים במוות. האם זה יכול היה להסתיים אחרת? מנשה פיקל, לוכד נחשים מנוסה, עונה על השאלה ומסביר על הסכנות שאורבות בין השיחים.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

אילו סכנות קיימות בעונת הקיץ בכל הקשור לפגיעה מארס הנחשים?

הקיץ הוא עונת השיא של הנחשים בישראל, אך המקור לסיכונים נובע מכך שרבים אינם מודעים לסכנה שאורבת להם בכל מקום, לא רק בטבע הפתוח. נחשים ארסיים פעילים גם בסביבת המגורים הקרובה של בני האדם, ורבים הם נוהגים בשאננות הנובעת מחוסר מודעות לקיומם של הנחשים.

המקרה האחרון התרחש בכינרת. עד כמה מסוכן באגמים ובנחלים?

נחשים תמיד היו בסביבת הכינרת. על שפת האגם ישנה אוכלוסייה שלמה של חולדות ועכברים שהם למעשה מזונם של הנחשים. לכן, טבעי למצוא אותם גם שם. בנוסף, לנחש יכולת לצלול אל תוך המים ולשהות בהם כ-30 דקות. עם זאת, במרבית המקרים ניתן להיתקל בהם כשהם "צפים" על פני המים. התקפות במעמקים הן נדירות ביותר.

מטיילים שנמצאים באזור הכינרת מחויבים לנקוט משנה זהירות, ממש כמו מטיילים אחרים בטבע. בנוסף, אזרחים המבקרים בנחלים באזורים המדבריים מחויבים לנקוט זהירות כפולה, זאת מאחר ובמדבר קיימים סוגים אחרים של נחשים ארסיים ומסוכנים בהרבה מהצפע שניתן לפגוש בו בשטחים עירוניים.

איך מונעים מוות מהכשת צפע?

קשה לדעת באופן מוחלט את הסיכוי למוות בעת הכשה של נחש הצפע. יכולת העמידה של גוף האדם באיום שבו הוא נתקל תלויה במספר פרמטרים, שהעיקרי מביניהם הוא רגישות אלרגית לארס. אם אדם אכן אלרגי, הגוף ייכנס לשוק אנפילקטי (פגיעה רב-מערכתית), והוא ימות תוך זמן קצר מבצקות שילחצו על קנה הנשימה שלו ויביאו לחנק. לא ניתן לדעת מראש אם אדם אלרגי לארס, אלא רק לאחר הכשה.

במקרים אחרים, לאדם שהוכש יש פרק זמן מקסימלי של 30 דקות להגיע לבית החולים לקבלת טיפול בבית החולים. על פי ההנחיות שמפרסמים גופי ההצלה, יש לשבת במנוחה (לא לשכב) ולקרוא לאמבולנס באופן מיידי. אסור בשום אופן למצוץ את האזור או להשתמש בחוסם עורקים. אם לא ניתן להסתייע באמבולנס, יש להיעזר ברכב אחר ולהגיע מיידית לחדר מיון.

תסמינים כמו איבוד הכרה, התנפחות האזור שהוכש ושלשולים מידיים, מהווים חיווי להכשה על ידי נחש ארסי. בבתי החולים יינתן הטיפול בהתאם לפגיעה באמצעות נסיוב.

איך נמנעים מהכשות?

חשוב להבין שצעדי הזהירות אינם נוגעים רק לאלו המטיילים בטבע אלא גם בבתים ובסביבות המגורים העירוניות, זאת מאחר והצפע הארסי מצוי גם במקומות הללו. אחד הצעדים הראשונים והבסיסיים הוא הימנעות מהליכה באזורים חשוכים, הן בטבע כשישנים בשק שינה או באוהל, והן בחצר הבית.

בנוסף, אסור לשלוח ידיים למקומות שבהם קיים חשד שמסתתר בהם נחש. אין לאבד קשר עין עם כף היד בין אם מדובר בסלע בשטח פתוח, ובין אם מדובר בהרמת שטיח הכניסה לבית כשמחפשים את המפתחות. הנחשים המסתתרים במקומות אלו פוגשים ביד האדם רואים בה גורם עוין ומכישים מתוך אקט של הגנה עצמית.

צעדים נוספים הנוגעים אף הם לסביבה הביתית כוללים סידור וטיפול בגינה וניכוש העשבייה. שיחים גדולים מהווים מוקד להסתתרות נחשים ועקרבים, ולכן יש להשאיר לכל צמח 40-50 ס"מ של גזע נקי בכדי למנוע זאת. מסיבה זו, יש להזיז קופסאות וגרוטאות שביכולתן לשמש כמקום מסתור.

עוד מומלץ להגביה ולחשוף את האזורים בהם הקרקע פוגשת את קיר הבית, זאת מאחר ונחשים נוהגים להיצמד למקומות מסוג זה. ולבסוף, יש להקפיד על סגירה הרמטית של בתים - גם אם הם אינם צמודי קרקע. יש לוודא שגם מתחת לדלת הכניסה אין מרווח המאפשר מעבר של זוחלים מחוץ לבית פנימה. אם קיים מעבר שכזה, יש לחסום אותו באמצעות סף דלת.