זה התחיל באסון. ד"ר עמית גופר, מדען ישראלי מצליח, עבר תאונת דרכים קשה והפך למשותק. הוא ישב מתוסכל בביתו והחליט שכסא גלגלים זה לא בשבילו. אז הוא המציא מכשיר שגורם לנכים עם רגליים משותקות לחלוטין - לקום ולהתחיל ללכת. היום בין הרצים במרתון תל אביב, היה גם ראדי, נכה שמשתמש במכשיר הפלאים שפיתח ד"ר גופר.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

בתחילת השבוע, כשהודיעו שמרתון תל אביב מבוטל, הרגיש ראדי כיוף, נכה שישב עד לא מזמן בכסא גלגלים - שחלומו התנפץ לרסיסים. כבר הרבה זמן שהוא מפנטז על הרגע שבו יעמוד על קו הזינוק.

הוא נפצע במבצע "חוק וסדר" בשנת 1988, כאשר שירת כלוחם בגדוד 202 של הצנחנים. ראדי היה חלק מכוח שפשט על כפר בלבנון שבשליטת חיזבאללה. במהלך האירוע הוא נורה מטווח קצר, ופונה במסוק לביה"ח רמב"ם שבחיפה. לאחר 19 ימים - התעורר משותק. הקושי הגדול היה כבד מנשוא. פעמיים ניסה ראדי לשים קץ לחייו. עם הזמן, מצבו השתפר, והוא התחתן ואף הביא לעולם ארבעה ילדים.

במרוצת השנים, פגש ראדי במרכז השיקום אדם נכה אחר - זה ששינה לו את החיים. מדובר בד"ר עמית גופר. לגופר היה הכול בחיים - מדען מצליח שפיתח מספר המצאות חשובות, ואף עשה אקזיט של מיליונים. הוא נפצע קשה בטיול טרקטורונים וכתוצאה מכך גם נותר משותק , ובמשך שלוש שנים ליוותה אותו המחשב שיבלה שארית חייו בכסא גלגלים, עד שהצליח להמציא מתקן שיגרום לנכים בכסא גלגלים לעמוד על הרגליים - ולצעוד.

ראדי והמתקן (צילום: חדשות 2)
ראדי והמתקן | צילום: חדשות 2

המתקן מתאים את עצמו לגוף המשתמש

למתקן קוראים "ריווק", והוא בנוי משלד חיצוני ממונע שנצמד לגוף. התיק שהאדם הנכה נושא על הגב לומד את תנועות הגוף ומניע את המכשיר בהתאם. "שיטת ההליכה הזאת היא שאתה שולח את הקביים קדימה, ואז כל המבנה, האדם פלוס המכשיר - נוטים קדימה", אמר ד"ר גופר.

השיקום של ראדי הוא סופי. אחרי 20 שנים שבהן היה מובטל, הוא עובד במשרה מלאה כנסיין והמדגים הראשי של החברה שמייצרת את המתקן. במסגרת העבודה הוא גם השגריר שמדלג ברחבי העולם וזורע תקווה באלפי נכים שהתייאשו.

הגיע לקו הסיום, ראדי (צילום: חדשות 2)
הגיע לקו הסיום, ראדי | צילום: חדשות 2

רק בישראל לא משקיעים בקניית המתקן

"בעולם מקבלים את זה בשמחה. הם מוכנים להשקיע את המאמץ וללמוד על המכשיר", אמר אורן תמרי, מנכ"ל חברת ARGO, שמשווקת את המתקן. אך דווקא בישראל, משרדי הממשלה הרלוונטיים ומשרד הביטחון מתקשים לקבל החלטה לאשר את המכשיר. אולי בגלל המחיר של 50 אלף אירו למתקן. המצב בישראל הוא עד כדי כך מגוחך, שרק המרכז השיקומי בבית החולים "שיבא" בתל השומר רכש את המתקן - וראדי הוא היחיד שמשתמש בו והולך.

היום, ארבע שעות אחרי ההזנקה - חצה ראדי את קו הסיום במרתון תל אביב. אך יש לו סיבה נוספת להתרגש: בעוד כמה ימים הוא ילחץ את ידו של נשיא ארצות הברית ברק אובמה בביקורו בארץ. ראדי לא עוצר לרגע - ופשוט ממשיך ללכת.