אחרי תנין אי אפשר לרדוף. צריך להתגנב, ולבוא מאחוריו בשקט בשקט. בבקעת הירדן ממשיכים לחפש את עשרות התנינים שברחו לפני שבועיים מחוות פצאל שבבקעת הירדן.

עד כה לא ידוע כמה תנינים ברחו, ובוואדי אחמר שבעובדה כבר נמצאו שניים מהם. בעזרת הפנס שלו, מצליח עמיצור בולדו, הפקח הוותיק של רשות הטבע, לצוד זוגות עיניים של חיות הבר. כך למעשה מחפשים בעלי חיים בלילה.

כדי לדעת בדיוק מה אנחנו מחפשים ירדנו למרתפי האוניברסיטה בתל אביב. שם, בין עוד חיות בר שחיו בישראל ונכחדו, מוחזק גם התנין הצבר האחרון. "התנינים כמעט לא השתנו בלמעלה מה-200 מיליון השנים האחרונות. היית בא לאיזושהי מערכת מים מתוקים לפני 200 מיליון שנה, והיה סביר שתראה שם בעל חיים שהיית מזהה כתנין. תנין בוגר- אף בעל חיים אחר לא מסתבך איתו", מסביר ד"ר שי מאירי מהמחלקה לזאולוגיה באוניברסיטת תל אביב.

"לא ברור כמה תנינים הצליחו להימלט"

בעבר היו חיים תנינים בטבע. היום אפשר למצוא אותם בעיקר בגני חיות או בחוות תנינים, כמו זאת בפצאל. בסאם סלאח, העובד בפצאל, סיפר כי במשמרת שלו ברחו התנינים המדוברים מהחווה. "הבריכה הייתה מלוכלכת וחשבתי לנקות אותה. פתחתי את השער, והשארתי אותו פתוח מבלי שחזרתי לכאן".

בשעה 5:30 לפנות בוקר קיבל בסאם טלפון אשר בישר לו שכמה מהתנינים ברחו. לא ברור כמה הצליחו להימלט, אך ידוע שעשרות חזרו לבד לחווה אחרי שלא מצאו מקור מים.

עופר קובי הוא אחד מלוכדי התנינים הבודדים בעולם, והיחיד בישראל שיודע לדבר עם תנינים. "הם מבינים לך, הם מבינים בוא", הוא מספר. לפני ארבע שנים הקים בערבה את חוות הגידול שהינה אחת משלוש חוות שהוקמו בישראל, כרגע רק לתיירות.

במשך 25 שנים חי עופר באפריקה ובמרכז אמריקה, ועבד במשלחות של האו"ם. הם היו לוכדים את התנינים שטורפים בני אדם על שפת הנהרות במטרה למנוע את הכחדת הזן הנדיר הזה. התנינים שנלכדו הועברו לחוות גידול ברחבי העולם.

"אנשים נמשכים לפחד הקמאי מפני התנין"

המרדף אחרי התנינים נמשך (צילום: חדשות 2)
המרדף אחרי התנינים נמשך | צילום: חדשות 2

"לתנינים ישאת מערך סגירת הלסתות החזק בעולם החי, זה מגיע גם לעוצמות של שתי טונות ויותר", מספר עופר ומוסיף: "יש להם מערך של 66 שיניים חרוטיות שכל הזמן מתחלפות. הוא יכול לשכב שעות מהצד ולצפות בנו, אך ברגע שהוא תפס, הלסת שלו בלתי ניתנת לשחרור".

חשוב להבהיר: אין ממש סכנה בתנינים הצעירים שברחו מחוות פצאל. כדי שיהפכו למסוכנים, הם חייבים להגיע לבגרות. עם זאת, בטבע הישראלי אין תנאים שיאפשרו להם לשרוד עשר שנים ויותר. "כל התנינים שיש בירושלים, בגן הזאולוגי, בגן החיות מוצקין, חיפה, כל התנינים האלה זה תנינים שלנו", מספר עופר. "רק עכשיו אנחנו נכנסים למסות, מתחיל עכשיו רק לייצר הרבה. התנינים משמשים לתיירות, זו אטרקציה בפני עצמה. בלי הרבה מאמץ אנשים נמשכים אליה, נמשכים לפחד הקמאי הזה של התנין".

למרות הפוטנציאל העסקי הרב, השר להגנת הסביבה מאיים לסגור את חוות התנינים האלה, כי אין מקום לדעתו לגידול מסחרי של חיות בר. ייתכן מאוד שבעתיד נצטרך לנסוע עד אפריקה כדי לפגוש את תנין היאור.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק