כוכב סעדון ניסתה לתאם תור למרפאת הכאב בבית החולים מאיר בכפר סבא עבור אמה, זוהרה בת ה-79, הסובלת מכאבי גב חזקים. המוקדנית שענתה לה הציעה לה תור ב-2 בפברואר 2017. בדיקה שערכנו בחדשות 2 Online מעלה כי גם בבתי חולים אחרים זמן ההמתנה לקבלת תור למרפאות כאב הוא ארוך במיוחד.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק 

"חשבתי שאני הוזה", סיפרה סעדון לחדשות 2 Online. "אמרתי למוקדנית 'את לא טועה?', היא ענתה 'ממש לא'. אז שאלתי אותה 'את שומעת מה את אומרת? את מוכנה לתת לי אחריות שאמא שלי - שתהיה בריאה - תחיה עד 2017?'. המוקדנית מסכנה, היא רק עונה לטלפונים, אבל לא להאמין שזה מה שיש".

"המוקדנית שאלה אותי בסוף אם אני רוצה שהיא תזמין לי את התור", המשיכה סעדון. "זה מעליב אפילו לשאול שאלה כזאת. כמובן שלא תיאמתי. ניסיתי בינתיים מרפאות כאב אחרות, אבל זה חול המועד, אז לא עובדים שם. אמרנו לעצמנו שנלך לפרטי ונשלם ביוקר, העיקר שלא יכאב לאמא, אבל גם הרופאים הפרטיים לא היו".

זוהרה, המתגוררת במושב ינוב הסמוך לנתניה, ציינה ביום כיפור את יום הולדתה ה-79. "אני לא יכולה לעמוד", טענה בשיחה עם חדשות 2 Online. "יש לי כאבים חזקים מהמותניים עד כף הרגל. אפילו בישיבה ובשכיבה כואב לי. אני לא יודעת מה לעשות".

"אני לא שמעתי דבר כזה", היא אמרה בזעם על התשובה שקיבלה בתה ממרפאת הכאב. "גוזרים עליי לחיות עם הכאבים האלה כמעט שנתיים. לא יכול להיות דבר כזה. מי יודע בכלל אם אני אחיה עוד חודש, עוד חודשיים, זה לא בידיים שלי, זה בידיים של בורא עולם".

"שיעורי אשפוז גבוהים מהממוצע הארצי", ארכ (צילום: החדשות)
המתנה ארוכה. ארכיון | צילום: החדשות

"ההמתנה לתור - כמעט שנה"

גם אנחנו ניסינו לקבוע תור במרפאת הכאב בבית החולים מאיר, שם הציעו לנו גם כן תור בפברואר 2017 וכשהתלוננו על ההמתנה הממושכת הציעו אותנו לפנות למרפאות אחרות.

ניסינו לקבוע תורים במרפאות כאב ברחבי הארץ, כדי לבדוק כמה זמן נצטרך לחכות. בבית החולים תל השומר הציעו לנו תור בעוד כעשרה חודשים, בבית החולים וולפסון הציעו לנו תור בחודש יוני 2016 - בעוד כשמונה חודשים, בבית החולים אסף הרופא בחודש פברואר 2016, כך גם בבית החולים בני ציון שבחיפה.

בבתי החולים רמב"ם והעמק המרפאות סגורות ולא ניתן להזמין תור. תשובה דומה קיבלנו בבית החולים קפלן ברחובות ובבית החולים סורוקה בבאר שבע, שם אמרו כי "ההמתנה לתור היא כמעט שנה, ככה זה, המרפאה מאוד דינמית".

בבית החולים יוספטל באילת אין מרפאת כאב, והתושבים נאלצים לפנות לבתי חולים אחרים. לעומת זאת, בבית החולים הדסה בירושלים הציעו לנו את התור הקרוב ביותר: בחודש דצמבר, בעוד כחודשיים.

מענה לחולים עם כאבים המלווים מגוון מחלות ממושכות

מרפאות הכאב אמורות בין היתר לספק לחולים שסובלים מכאבים כרוניים המלצות לטיפול בקנאביס. האגודה הישראלית לכאב מציינת באתר שלה כי במסגרת מרפאות הכאב מטופלים חולים עם כאבים המלווים מגוון מחלות ממושכות, החל מבעיות בעמוד השדרה ועד מחלות ממאירות.

הגישה למצבי הכאב שתוארו אינה שונה מכל גישה רפואית אחרת, גם בה הצעד הראשון הוא קביעת אבחנה לגבי מקור וסוג הכאב. האבחנה נקבעת על פי סיפורו של החולה ("אנמנזה"), בדיקה פיזיקלית ובדיקות מעבדה והדמיה לפי הצורך. לאחר שנקבעת אבחנה, נהוג לקבוע תכנית טיפול ראשונית ולעדכנה במשך הזמן, בהתאם לתגובת המטופל.

עו"ד עדי ניב-יגודה, מומחה למשפט רפואי ומרצה בבית הספר לרפואה באוניברסיטת ת"א ציין כי "הדעת אינה סובלת מצב שבו אדם הזקוק לטיפול רפואי, על אחת כמה וכמה כשהוא סובל מכאבים, יאלץ להמתין תקופת זמן בלתי סבירה, שלא לומר הזויה". לדבריו, "המציאות מלמדת שהמקרה המתואר מצטרף לעוד מקרים רבים בהם מטופלים נאלצים להמתין שבועות וחודשים ארוכים לרופא מומחה בחלק מהתחומים הרפואיים ובחלק מהאזורים בארץ. מציאות בעייתית שאסור להשלים עמה".

מבית החולים מאיר נמסר בתגובה: "מרפאות הכאב מנוהלות בבית חולים מאיר על ידי רופאים מרדימים מהשורה הראשונה. המחסור בתחום זה של רפואה מוכר בכל בתי החולים בארץ ואף ידוע למשרד הבריאות. לבנו עם החולים הממתינים, והיינו שמחים להעניק להם את הטיפול בטווח קצר".

ממשרד הבריאות נמסר בתגובה: "אנו מודעים לבעיה הקיימת, הנובעת כתוצאה ממחסור באנשי מקצוע מומחים לכאב ומחסור במרפאות לצד מספר הולך וגובר של דורשי קנאביס רפואי אשר פונים למרפאות אלה. במשרד הבריאות בוחנים את הפתרונות האפשריים לטיפול בסיטואציה מורכבת זו. אחד הפתרונות שהועלו עסק בהכשרת רופאים בקהילה לרישום קנאביס רפואי".

לפניות לכתב: MatanH@Ch2news.tv

עמוד הפייסבוק של מתן חצרוני