צמד המילים "בריאות הנפש" הוא מושג רחב ומקיף, הכולל לא רק מחלות פסיכיאטריות אלא גם צורך המשותף לרבים: הצורך להתייעץ עם פסיכולוג במצבים לא נעימים אך שגרתיים, כגון בעיות בזוגיות, בעבודה או דיכאון.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

דוגמה מייצגת לסוג האנשים הפונים בבקשה לסיוע פסיכולוגי היא ר'. "לפני כמה חודשים נכנסתי לחרדות ולפחדים, והייתי במצוקה קשה", היא מספרת. "החלטתי לקחת כמה שיחות אישיות, ופניתי לרופאת המשפחה". ר' עבדה "לפי הספר": זיהתה מצוקה והבינה שהיא זקוקה לסיוע מקצועי. הבעיה? בקופת החולים קראו, כנראה, ספר קצת אחר.

ביולי האחרון נכנסה לתוקפה הרפורמה לבריאות הנפש, משרד הבריאות העביר כשני מיליארד שקלים לקופות, ותחום בריאות הנפש עבר לאחריותם. למטופל השינוי אמור היה להיות פשוט - במקום לגשת לתחנות לבריאות הנפש ולקבל שם את הטיפול בחינם, עכשיו יש לעבור דרך רופא המשפחה בקופה, ולקבל את אותו הטיפול, גם חינם.

הרפורמה מכוונת גבוה - להנגיש את השירות, לנפץ את הסטיגמה ולקצר את זמן ההמתנה בתורים. בפועל, בפני קופות החולים עומדות שלוש אפשרויות בבואם להציע שירות פסיכולוגי חינם: הראשונה - להפנות את המטופל לפסיכולוג של הקופה, לעיתים בתשלום רבעוני מינימלי, השנייה - לצייד אותו בטופס 17 ולהפנות אותו לאחד ממרכזי בריאות הנפש והשלישית, שהיא גם זו המציעים למקרה בו המטופל מעוניין לבחור בעצמו מטפל, היא מימון חלקי של הטיפול עם השתתפות עצמית של 120-160 שקלים.

קיבלתם טיפול בחינם? הוא עלול להיות מופסק

זה לא מה שסיפרו לר'. "לא קיבלתי מידע על טיפול פסיכולוגי בחינם, אלא על פסיכולוגים בעלות סמלית של 160 שקלים", היא מספרת. "הייתי מצפה לקבל מידע כזה גם בלי שאבקש, לא ידעתי מה האפשרויות שלי". ר' למעשה קיבלה הפנייה לפסיכולוג חיצוני. גם תחקירני חדשות 2 שנשלחו לרופאי קופות החולים הופנו לאותם מטפלים חיצוניים, מבלי שניתן להם מידע או הסבר על כך שאת אותו הטיפול ממש הם זכאים לקבל בחינם.

גם מטופלים שזוכים לקבל את הטיפול החינמי, מגלים סייג מפתיע: לאורית, שאכן הופנתה לטיפול בחינם, נאמר כי תקבל בין עשרה ל-15 טיפולים בלבד, וגם הם עלולים להיות מופסקים בכל שלב, ללא הסבר. "ההמלצה בקופה הייתה ללכת לפסיכולוג חיצוני בתשלום", הסבירה. "אני אמא לארבעה ילדים, זה אבסורד לצפות ממני להוציא 480 שקלים בחודש על טיפול פסיכולוגי".

ממשרד הבריאות נמסר בתגובה: "חובה על הקופה ליידע את מבוטחיה בדבר האפשרות לפנות למרפאת בריאות הנפש ללא השתתפות עצמית או בהשתתפות עצמית רבעונית בלבד. אין כל מגבלה על מספר הטיפולים והיא נקבעת בהתאם לצורך הרפואי של המבוטח. אנו רואים בחומרה רבה מתן מידע מוטעה על ידי הקופות למבוטחיהן באופן העלול לפגוע ביכולת שלהם לממש את זכאותם".