לראשונה בישראל מפרסם משרד הבריאות נתונים על שיעורי התמותה של פגים בבתי החולים ברחבי הארץ. הפרסום התאפשר הודות לעתירה של התנועה לחופש המידע, ובניגוד לכוונת המשרד שהפיץ עד עתה נתונים כלליים בלבד.

לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו

הנתונים מתייחסים לשנת 2016, ומהם עולה כי בראש הרשימה נמצא בית החולים קפלן שברחובות, שם שיעור הפגים שמתו בשנה החולפת עומד על 5.9%. מיד אחריו סורוקה בבאר שבע (4.1%), הדסה עין כרם בירושלים (4%) וברזילי באשקלון (3.8%).

רשימת בתי החולים המלאה (צילום: 123RF, Vladimir Nenov)
רשימת בתי החולים המלאה | צילום: 123RF, Vladimir Nenov

בתחתית הרשימה נמצא פוריה בטבריה עם 0.6% תמותה של הפגים שנולדו שם. במקום השני נמצא בית החולים אסף הרופא בצריפין (0.8%) ואחריו לניאדו בנתניה.

יצוין כי שיעורי התמותה של פגים בישראל הם גבוהים יותר בכ-50% מאשר במערב אירופה, והסיבה לכך היא הצפיפות בפגיות והמחסור הקשה באחיות וברופאים. בכתבה של מיכל פעילן ששודרה ב"מהדורה המרכזית" בחודש שעבר, ניתן היה לראות את ההבדלים בין הפגיות בישראל לפגיות בברלין.

רשימת בתי החולים המלאה (צילום: 123RF, Vladimir Nenov)
רשימת בתי החולים המלאה | צילום: 123RF, Vladimir Nenov

פרופסור שמואל צנגן אמר אז כי "לצערי הרב עדיין יש פער משמעותי מבחינת תמותה ותחלואה בפגים קטנים במדינת ישראל בהשוואה למערב, ואין תוכנית מובנית של משרד הבריאות לייצר פגיות מודרניות. אנחנו עדיין תקועים בפגיות של שנות השבעים, של המאה שעברה".

במשרד הבריאות הסבירו כי הנתונים האלה לא יכולים להעיד על טיב הטיפול בפגים, משום שאין בהם התייחסות לשבוע הלידה של הפג, משקלו והמחלות הגנטיות מהן סבל. עם זאת מדובר בהסתייגות עקרונית שאפשר לייחס להרבה פרסומים של משרד הבריאות.

באיגוד הישראלי לניאונטולוגיה אומרים כי "הכתבה מציגה מידע מסולף ומטעה העושה עוול עם פגיות מצטיינות במדינת ישראל. זאת כיוון שלא נעשתה ההתאמה המתבקשת עקב השוני המשמעותי במדיניות האשפוזים בין הפגיות המטה את חישוב הפטירות ביחס למספר הילודים המאושפזים.

"לדוגמא, בעוד שפגיית פוריה (מקום ראשון) מאשפזת כשליש מסך הילודים הנולדים במרכזה בשנה, הרי שפגיית קפלן (מקום אחרון), המשכילה לייעד את מיטות האשפוז בפגיה לילודים המורכבים יותר, מאשפזת פחות מ-5% מכלל הילודים הנולדים במרכזה בשנה.

"כמו כן, יש שונות משמעותית בתמהיל הילודים בין הפגיות. יש פגיות שבהן מאושפזים יותר ילודים מורכבים (כגון פגים בגבול החיות או ילודים עם מומים) ומאידך, יש פגיות שבהן מאושפזים ילודים עם ממצאים קלים יחסית (כגון פגים 'גדולים'). לאחר ביצוע ההתאמות הסטטיסטיות המתבקשות, אין שונות משמעותית בין הפגיות בארץ ושיעור התמותה הניאונטאלית (בין 0-28 יום מהלידה) הוא 3-4 ל-1,000 לידות חי, שיעור המציב את מדינת ישראל בין המדינות המפותחות והנהנות משיעורי תמותה מהנמוכות בעולם.

"כל האמור לעיל אינו גורע מן הצורך הדחוף לנקוט בפעולות לשיפור שרידות ואיכות החיים של פגים הנולדים בגבול החיות. זאת, כיון שבישראל שיעורי התמותה והתחלואה בפגים זעירים (מתחת לשבוע 28) עדיין גבוהים משמעותית בהשוואה למדינות מפותחות".