בקרוב: פטור מתשלום על תרופות? (צילום: OLEKSANDR YEROMIN, 123RF)
דוח: יותר מכורים לתרופות מרשם | צילום: OLEKSANDR YEROMIN, 123RF

דוח של מרכז המחקר של הכנסת שהוצג היום (שלישי) בדיון בוועדה למאבק בנגעי הסמים והאלכוהול מציג תמונת מצב מדאיגה בנוגע לתופעת ההתמכרות למשככי כאבים. מהנתונים עולה כי בארץ חל גידול מהותי בכמות המרשמים המונפקים לתרופות אופיאטיות, ואף עלייה בצריכת תרופות על בסיס יומי.

לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו

בדוח מצוין כי חלה עלייה בכל המדדים שנבדקו - במספר המטופלים בתרופות אופיאטיות, במספר האריזות המונפקות ואף במינון היומי הממוצע לתרופה. במינון היומי נרשמה עלייה של כ-30% בין השנים 2014 ל-2016. 

בדיון העידו נציגי קופות החולים על התמודדות הקופות עם העלייה במספר המכורים בארץ לתרופות מרשם. קופת חולים מכבי אף דיווחה על הכפלה במספר החולים המשתמשים בתרופות אופיאטיות, ללא רקע של מחלה קשה.

תרופה, סם, בית מרקחת, בדיקה, כדורים, מרשם (צילום: Dmitry Kalinovsky, 123RF)
"תופעה מדאיגה", אילוסטרציה | צילום: Dmitry Kalinovsky, 123RF

תורמות או מזיקות? תלוי אם מי שואלים

יו"ר הוועדה, ח"כ תמר זנדברג אמרה כי "המגמה שמצטיירת כאן מדאיגה. זאת עלייה מאוד משמעותית ודרמתית בתרופות אופיאטיות מזיקות וממכרות. תרופות כאלה הן בעלות פוטנציאל להוסיף סבל במסווה של טיפול בכאב, עם המון תופעות לוואי וגמילה קשה מאוד. אני חושבת שמשרד הבריאות עוצם עיניים אל מול התופעה שמסתמנת כמגמה". 

מנהלת המחלקה לטיפול בהתמכרויות במשרד הבריאות פאולה רושקה הסבירה כי הריבוי במספר המכורים לתרופות מציב אתגרים חדשים בפני משרדה. "מטופלים מגיעים למחלקות כשהם אומרים שהתמכרו לתרופות אופיאטיות, אנחנו יודעים שיש תופעה של התמכרות לפי פניות למרכזים שלנו, מה שהיה רגיל להיות אנשים שמכורים לסמים", אמרה. "זה מציב לנו אתגרים חדשים".

"זה לא סוד שתרופות אופיאטיות ממכרות אבל הן גם עוזרות לטיפול בכאב, זו אחת ממשפחת התרופות שבלעדיהן מאוד קשה לטפל בכאב", אמר פרופ' אייל שוורצברג ממשרד הבריאות. "אני לא מזהה עלייה במספר החולים, צריך להמשיך לבדוק. אנחנו לא בורחים מאחריות, נדרשים עוד נתונים כדי להבין את התופעה".