עצי הפרי שהתחילו לפרוח השבוע לא מסמלים את בוא האביב. אמצע חודש פברואר, שיא החורף, ובחוץ הטמפרטורה קרובה ל-30 מעלות. גשם לא נראה באופק, והחקלאים נאלצים להשקות את השדות בממטרות.

לעדכונים נוספים ולהעברת הסיפורים שלכם - כנסו לחדשות 2 בפייסבוק

בעוד שבמרכז ובצפון הנגב ירדו כמויות המשקעים הממוצעות לעונה, בצפון המצב עגום בהרבה. מבט מהאוויר מגלה את התמונה המלאה: הנחלים יבשים, מאגרי המים ריקים והכינרת הולכת ומתכווצת.

"צפויה פגיעה קשה בבתי גידול לחים", אמר הלל גלזמן, ראש תחום ניטור נחלים ברשות הטבע והגנים. "מעיינות שאמורים היו להתעורר השנה לא התעוררו בכלל. יש התמודדות קשה של הטבע. בתי הגידול לא מקבלים את המים העונתיים ויש פגיעה עם היבט מצטבר לאורך זמן".

אם בחודש הקרוב לא יהיה שינוי דרמטי בכמויות המשקעים תוכרז בצפון שנת בצורת. משמעותה קיצוץ המים לחקלאות בעשרות אחוזים ועצירת חלק מהגידולים החקלאיים.

"בתקופה הזו של סוף החורף הנחלים אמורים לזרום בעוצמה לכינרת, אבל כמו שאתם רואים כל אגן ההיקוות של האגם כמעט ויבש לחלוטין", הסביר ד"ר עמיר גבעתי מרשות המים. "הגשמים שירדו העלו את המפלס בסנטימטרים בודדים בלבד ולמעשה אנחנו נמצאים עכשיו קרוב לקילומטר מקו המים המקורי".

"גזר דין מוות לחקלאים"

מחסור במים יוביל לייבוש שדות ומטעים ולעליית מחירים בכל התוצרת החקלאית. להבדיל משאר הארץ, בצפון אין שום תשתית שיכולה להחליף את מי הגשמים, ומהכינרת לא ניתן לשאוב כרגע מים.

"רגע לפני בצורת" נחלי הצפון (צילום: קרונוס)
"רגע לפני בצורת"; נחלי הצפון | צילום: קרונוס

"אם חס וחלילה לא יחזור החורף במרץ עם גשמים מאוחרים זה יכול להיות מבחינתנו גזר דין מוות", אמר גיא בן דור, חקלאי מיסוד המעלה. "במצב הנתון אני חושש שתהייה פגיעה, ויותר מזה שנגיע לאוגוסט ולא יהיו מים".

"הגליל העליון הוא אזור נעדר חלופה", הוסיף עופר ברנע, מוועדת המגדלים בגליל העליון. "המים היחידים זה מהטבע. אין מי התפלה, ואין מי קולחין - כי אין אנשים. אם אין מים בתעלות ובנחלים אין מים בגליל העליון ואין חקלאות".

רק שינוי דרמטי בגשמים יוכל להציל את הצפון. אבל כרגע התחזיות פסימיות ואם הן יתממשו - בקיץ הקרוב יגמרו המים להשקיה והשדות הירוקים יקמלו ויצהיבו.