ילד מקבץ נדבות (צילום: חדשות 2)
יותר ילדים נזקקים לאוכל. אילוסטרציה | צילום: חדשות 2

50% מההורים במשפחות נתמכות מדווחים כי ילדיהם עברו יום שלם מבלי לאכול - כך עולה בין היתר מדוח העוני האלטרנטיבי לשנת 2013 שמציגים הבוקר (ב') בארגון לתת על רקע הגזירות הכלכליות.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

בקרב נתמכי הסיוע הבוגרים תמונת המצב אף חמורה יותר, כאשר 70% מהם העידו כי בשנה האחרונה ויתרו על מזון למשך יממה שלמה בשל המצוקה. כשני שלישים אף נאלצו לבחור בין רכישת מוצרי מזון לבין תשלומים על צרכים בסיסיים אחרים, וסיפרו כי אינם מסוגלים לשלם עבור תרופות וטיפולים רפואיים.

תופעה מדאיגה במיוחד מצטיירת מהדוח: 9% מהילדים הנתמכים מתחת לגיל 18 נאלצו לגנוב אוכל כדי להתגבר על המחסור במזון, 12% אספו אוכל מהרצפה או מפחי אשפה. 5% מהילדים אף נאלצו לצאת לרחוב ולקבץ נדבות. על פי הנתונים המתפרסמים, על מנת לסייע בפרנסת המשפחה יוצאים כרבע מהקטינים לעבוד. כ-30% מהילדים נשרו מבית הספר. חמישית מההורים הנתמכים בסיוע נאלצו להוציא את ילדיהם לפנימייה בשל המצוקה הכלכלית.

חיים על לחם וממרחים

תמונת מצב מדאיגה (צילום: פלאש 90, חדשות 2)
תמונת מצב מדאיגה | צילום: פלאש 90, חדשות 2

הדוח מתייחס גם לתזונה של הנזקקים, ומגלה כי עבור מחצית מהילדים למשפחות נתמכות היא מבוססת בעיקר על פחמימות. 37% מהם סיפרו כי הם ניזונים מלחם וממרחים כמזון עיקרי. 60% מההורים דיווחו כי בשנה האחרונה נדרשו לצמצם את הרכב הארוחות של ילדיהם בשל המצוקה. 

אוכלוסיית הקשישים סובלת במיוחד מהמצוקה. 83% מהם, על פי הדוח, דיווחו כי אין באפשרותם לעמוד בתשלומים עבור שירותי סיעוד או עזרה בבית. "קצבת הזקנה אינה מאפשרת לנו קיום בכבוד", הצהירו 95% מהקשישים.

דוח העוני האלטרנטיבי, מסבירים בארגון לתת, הוא מחקר המבוסס על אינטגרציה בין ממצאים של פרופיל הנתמכים לסיוע, מגמות העוני מהשטח ותפיסות הציבור הרחב בנושא. בישראל, על פי הארגון, ישנן כ-60,000 משפחות נתמכות, המופנות על ידי משרד הרווחה או מגיעות לעמותות הסיוע השונות.

עובדים ועניים

בסימן גזירות כלכליות (צילום: רויטרס, חדשות 2)
בסימן גזירות כלכליות | צילום: רויטרס, חדשות 2

קרוב למחצית מהנתמכים (46%) לא מצליחים לפרנס את עצמם כראוי, למרות שהם חלק משוק העבודה. בחמש השנים האחרונות חלה עלייה של 27.7% בקרב נתמכי הסיוע המועסקים. בכחמישית מהמשפחות שני בני הזוג עובדים. עוד עולה כי 70% מנתמכי הסיוע חיים בעוני מתמשך ואינם מחזיקים במשרה כבר יותר משלוש שנים. עשירית מהם איבדו את עבודתם במהלך שנת 2013.

גם יוקר המחיה נותן את אותותיו בצורה ניכרת ופוגע באיכות החיים. 50% מנתמכי הסיוע ו-29% מהציבור הרחב דיווחו כי בשנה האחרונה חלה הרעה במצבם הכלכלי. 67% מקרב המשפחות הנתמכות ציינו כי ההחמרה במצבן הכלכלי נבעה מהגזירות הכלכליות ב- 2013. כמחצית מהציבור הרחב (45%) הביע חשש להידרדר למצוקה - מדובר בעלייה בשיעור של 32% ביחס ל-2012 (34%).

"הציפייה שלנו היא שההתחייבות של שר האוצר ושר הרווחה להקצות מאתיים מיליון ₪ לטיפול באי ביטחון תזונתי תיושם באופן מיידי ושהכסף יגיע סוף סוף לשטח, על מנת להקל את המצוקה של עשרות אלפי המשפחות שזקוקות לו כל כך", אומרים יו"ר ארגון לתת ז'יל דרמון, ומנכ"ל הארגון ערן וינטרוב. "זהו מבחן מנהיגות לשר האוצר מול פקידי האוצר, לשר הרווחה מול המערכת כולה, וליכולתם של השניים ליישם מדיניות. אם הנושא יתממש, תהיה זו לא פחות מאבן דרך היסטורית בתפיסת האחריות של ממשלת ישראל, לקראת גיבוש תכנית לאומית לצמצום העוני".