אילוסטרציה (צילום: רויטרס)
פי 5 עוסקים בזנות. אילוסטרציה | צילום: רויטרס

נתונים מדאיגים שפרסמה הלילה עמותת "עלם" מצביעים על עלייה משמעותית במספר בני הנוער המעורבים בזנות ובקרב אלה המנוצלים מינית באופן מסחרי. על פי הנתונים, בשנת 2011 אותרו במסגרת הפרויקטים השונים של העמותה 621 בני נוער שהיו מעורבים בזנות, לעומת 126 בני נוער במהלך שנת 2010.

בנוסף, בעמותה מעריכים כי היקף התופעה נרחב אף יותר, וכי בישראל ישנם עוד אלפי נערים ונערות אשר אינם מטופלים ואינם מוכרים לשירותי הרווחה, זאת בשל האופי המחתרתי של התופעה, ובהיעדר גוף ממלכתי האחראי לטיפול ולאיתור בני הנוער המצויים בסכנה.

"מחרידה העובדה שהנתונים המוצגים בוועדה והמקרים המטופלים על ידי עלם הם רק קצה הקרחון של התופעה המזעזעת בזנות הקטינים בישראל", אמרה יו"ר ועדת המשנה למאבק בסחר בנשים ח"כ אורית זוארץ. "הכשל המרכזי הוא העובדה ששנה אחרי הדיון הקודם בנושא הממשלה המשרדים האחראים לא הציגו תוכנית ועדיין מגבשים את דרכי ההתמודדות עם התופעה "החדשה" של זנות הקטינים", לדבריה.

עלייה דרמטית בבני הנוער העובדים בזנות (צילום: רויטרס)
עלייה דרמטית בבני הנוער העובדים בזנות | צילום: רויטרס

זנות - בתמורה לכניסה למועדונים

"מזעזע ומדהים כי דווקא במקרים של הקטינות והקטינים אין כל טיפול בתופעה. מציאות קשה זו קשורה במידה רבה למצב הכלכלי ולעוני בישראל, זוהי לא זנות כדי "להרוויח" כסף, אלא זנות כדי להתקיים שכן לא תמיד התמורה למין היא כסף", ציינה זוארץ והוסיפה כי "נערות נאלצות לקיים יחסי מין בתמורה לבגדים, לאוכל, לשתייה ולמקום לינה. אצל נערים הסחר במין לעתים נעשה על מנת לממן כניסה למועדונים".

רלי קצב, מנהלת תחום הקצה בעמותת עלם מציינת כי "ניצול מיני מסחרי של קטינים ומעורבות של בני נוער בזנות, קיימים בכל שכבות האוכלוסייה ובכל רחבי הארץ. בני הנוער שנקלעים לזנות, הם ברוב המקרים כאלו שחוו מצוקות קשות, התעללות פיזית, מינית או רגשית, חוויה חזקה של דחייה או תנאי הזנחה קשים. לצערנו אנו נתקלים במקרים רבים בהם גיל הכניסה לזנות מתחיל כבר בגיל 12".

לדברי קצב, במדינת ישראל לא קיימים מספיק שירותים מותאמים לבני נוער בזנות. "המדינה מספקת שירותי תמיכה לנערות העוסקות בזנות בלבד, ומתעלמת מנערים וטראנס-ג'נדריות. על כן, האחרונים מקבלים תמיכה וסיוע מעלם בלבד". קצב הביעה צער על כך כי רשויות האכיפה והמשפט לא נוקטים ביד קשה כנגד הלקוחות. "הלקוחות, המגיעים מכלל שכבות האוכלוסייה, עוברים על החוק אך אינם נענשים ומרבית התיקים שנפתחו במשטרה ובפרקליטות, נסגרו עקב חוסר עניין לציבור או חוסר בראיות".

הפעילות נמצאת בעיקר באתרי היכרויות

אילוסטרציה (צילום: אילוסטרציה)
הפעילות עוברת לאינטרנט, אילוסטרציה | צילום: אילוסטרציה

נתוני הכנסת מצביעים על אכיפה רפה של החוק: ב-10 השנים שנבדקו, נפתחו במשטרה שני תיקים בלבד נגד לקוחות של קטינים. שניהם נסגרו, האחד בשל חוסר ראיות ואילו השני בשל חוסר עניין לציבור.

"פנינו מספר פעמים לשר לביטחון פנים לשם הגדלת היחידה לפשעי מחשב, אשר באמצעותה ניתן לאתר את העבריינים באינטרנט - מ-12 חוקרים ל-200 חוקרים, זאת כפי שהבטיח השר אהרונוביץ' עם כניסתו לתפקיד", ציינה ח"כ זוארץ.

מגמת המחתרתיות של התופעה ההולכת ומתחזקת

אחת הבעיות הקשות באיתור בני הנוער העוסקים בזנות, הינה שהפעילות כמעט ואינה נמצאת ברחובות אלא בזירות סגורות. הפעילות נעשית כיום בעיקר באתרי היכרויות, בצ'אטים, בפורומים באינטרנט וכן בדירות פרטיות, מכונים, סאונות, מועדוני בילוי ועוד. על פי עמותת עלם, מגמת המחתרתיות של התופעה ההולכת ומתחזקת, הופכת את ההתמודדות עם התופעה למורכבת ומסובכת יותר, וקיים קושי רב באיתור בני הנוער המעורבים בזנות.

עמותת עלם מפעילה את פרויקט "ערים בלילה" המתמחה באיתור בני נוער מעורבים בזנות, יצירת קשר עמם ומתן סיוע ותמיכה. הפרויקט כולל בין השאר מרכז המעניק לבני הנוער יעוץ מקצועי, עזרה רפואית, חונכות אישית וליווי פרטני יחד עם קו סיוע טלפוני. בנוסף, מתבצעת במסגרתו פעילות איתור בשטח ובאינטרנט במטרה ליצור קשר עם בני נוער מעורבים בזנות. מדובר במשימה קשה ומורכבת, שהרי תהליך יצירת הקשר עם הנערים נמשך חודשים ארוכים עד אשר מצליחים אנשי "ערים בלילה" לרכוש את אמונם ולהתחיל בתוכנית לשיקומם.

 רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק