עם התפתחות הקידמה והטכנולוגיה בשנים האחרונות, שינו גם כיתות הלימוד בבתי הספר את פניהן. ספסל הלימודים הוחלף במושבים מתכווננים, הלוח המחיק פינה את מקומו למקרן הדיגיטלי והמחברות נגנזו לטובת הטאבלטים. בקרוב נאמר כולנו שלום ולא להתראות לבית הספר כפי שכולנו מכירים אותו.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

מקור הגישה הזו הוא כמובן בארצות הברית, שם הולך ומתבסס בשנים האחרונות מודל חדש של בית ספר עם מסדרונות במקום כיתות. "השקיפות נותנת לך מושג על מה שקורה", אומר מורה באחד מבתי הספר הללו שנפתח בניו המפשיר. "בזמן שאתה הולך במסדרון הזה אתה יכול להציץ אל תוך הכיתה ולהביט אל תוך הספרייה".

בבתי ספר נוספים בארצות הברית ניפצו את המודל המסורתי והארכאי המוכר לנו. בכל אחד מהם מובילים מסדרונות ארוכים לכיתות מרובעות, שבהן מורים העומדים ומרצים לתלמידים. בבתי הספר הללו אין כיתה או שכבה, אלא קהילה לימודית שבה ילדים מחולקים לפי היכולות הלימודיות שלהם. "העשייה שלנו כאן יוצרת בריכה עצומה של ידע שממנה התלמידים לומדים", מספר אחד ממורי בית הספר. " זו חוויה עשירה שבה המורים יכולים להשפיע על התלמידים באמת".

גם בארץ מתחילים להבין שהארכיטקטורה השלטת לא משרתת בהכרח את מטרות הלמידה העכשווית; למידה עצמית וקבוצתית, למידת חקר ומחשבה יצירתית, אבל יחד עם זאת עדיין רק בבתי ספר בודדים הכיתות נראות קצת שונה מהמודל הרגיל.

ב"תיכונט" שבתל אביב, החליף המחשב את הספר, ובמרכז הרב תחומי למדעים ולאומנויות בחדרה הקימו את מרכז היזמות הבנוי כחלל אחד שבו ניתן ללמוד וגם לאכול ולנוח.

למרות שבמציאות שבה הורים עדיין נאבקים על צמצום מספר התלמידים בכיתות ועל מיגון מבנים נראות תכניות כאלו כמו חלום רחוק, עם קצת יצירתיות ומודעות אפשר לעשות לא מעט גם בבתי הספר הקיימים.