עמותת עלם, הפועלת למען בני נוער במצבי סיכון ומצוקה, הגישה אמש לנשיא המדינה את הדוח השנתי שלה העוסק במצב בני הנוער בישראל. מנתוני הדוח מסתמן כי חלה עלייה חדה במספר הפונים, וזאת במידה רבה מכיוון שזירת השוטטות של בני הנוער התרחבה מהרחובות אל האינטרנט והרשתות החברתיות.

על פי דוח העמותה, נרשמה עלייה של 18% בפניות העוסקות בתופעות של פגיעה ואלימות מינית, אליהן נחשפים בני הנוער דרך אתרי אינטרנט שונים. "תופעות מסוכנות אשר קיבלו ביטוי בעיקר ברחוב ובזירות מחוץ לבית, הופכות לנפוצות יותר בזירה האינטרנטית ומכניסות אל מעגל הסיכון בני נוער רבים נוספים הנחשבים נורמטיביים", אמרה נשיאת עלם נאוה ברק. לדבריה, הזירה האינטרנטית היא זירה סגורה, שבה המבוגרים אינם לוקחים חלק.

נושא נוסף שנידון בדוח של עלם הוא התרחבות טווח הגילאים של בני הנוער אותם פוגשים אנשי העמותה במהלך עבודתם. בשנת 2011 עלה מספר הילדים מתחת לגיל 14 עמם הייתה העמותה בקשר ב-50%, ועמד על כ-12% מכלל הפניות לעלם - זאת לעומת 8% בשנת 2010. במרכזי המידע, התמיכה והייעוץ לבני נוער "הפוך על הפוך" פגשו אנשי העמותה 328 בני נוער מתחת לגיל 12 בשנת 2011, לעומת 76 בלבד שנה קודם לכן.

עלייה במעורבות בני נוער באלימות פיזית ומינית

עלייה במעורבות בני נוער באלימות פיזית. ד (צילום: רויטרס)
עלייה במעורבות בני נוער באלימות פיזית. ד | צילום: רויטרס

מנכ"ל עמותת עלם אפרת שפרוט ציינה כי תהליכים חברתיים ואמצעים טכנולוגיים הביאו את בני הנוער לחוות את גיל ההתבגרות בגיל מוקדם יותר. "החשיפה המוקדמת לבעיות וסוגיות המאפיינות את גילאי העשרה המאוחרים, מוצאת את הנערים והנערות הללו ללא הכלים המתאימים להתמודדות, ובכך מתעצמת תחושת המצוקה". היא ציינה כי נמצא שהנושאים המטופלים ביותר של העמותה היו שימוש בסמים ובאלכוהול, שוטטות, אלימות פיזית ומינית ויחסים עם ההורים.

הדוח השנתי מצביע גם על עלייה של כ-15% במספר הצעירים מעל גיל 18 שפנו לעמותה בבקשה לסיוע. ב-2011 פנו לעלם 1,790 צעירים מעל גיל 18, לעומת 1,550 ב-2010. כ-19% מהפניות עסקו בצריכת אלכוהול וסמים, 16% עסקו ביחסים עם בני משפחה ו-15% עסקו בזנות ובחוסר בית. 11.5% מהצעירים פנו בשל בדידות ו-11% פנו עקב בעיות כלכליות.

בעמותה מצביעים על עלייה של 13% במספר מקרי האלימות שדווחו ונצפו. בשנה האחרונה חלה עלייה בכמות הדיווחים של בני נוער בנוגע לאירועים של פגיעה וניצול מיני, הן כקורבנות והן כתוקפים. מגמה נוספת בתחום זה הינה התגברות תופעת החיזור האלים של נערים כלפי נערות,  אשר כולל בין היתר שימוש באלימות מילולית ופיזית כלפי הנערות.

נשיא המדינה שמעון פרס, שקיבל מידי נשיאת העמותה את הדוח, אמר כי "העשייה החברתית של עלם מעניקה לנערים בסיכון עתיד חדש ומסייעת להם לצאת משפל שנקלעו אליו שלא באשמתם. הצלת הנפשות של הנערים והנערות נוגעת ללב וחשובה למדינת ישראל לאין ערוך".

לתרומת 10 שקלים והדלקת נורה בדגל היכנסו לאתר האינטרנט www.hadegel.org או שילחו‏ SMS עם המילה "עלם" למספר 2886 או חייגו ל-2886*

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק